Отидете към основна версия

3 128 44

И Словакия иска турски бойни дронове "Байрактар" за своята армия (ВИДЕО)

  • байрактар-
  • дрон-
  • турция-
  • словакия

Компанията "Байкар" е подписала споразумения за износ с най-малко 19 страни, включително споразумение за съвместно производство с Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Словакия дава сигнал, че може да стане втората страна в ЕС, която ще се сдобие с турски бойни дронове Байрактар, съобщава в."Дейли сабах".

Намерението на Словакия бе потвърдено от словашкия министър на отбраната Ярослав Над, който в сряда заяви, че преговорите за придобиване на бойни безпилотни самолети за въоръжените сили на страната напредват.

"Работата по придобиване на дронове за словашките въоръжени сили (се) придвижват напред", заяви Над в Туитър след среща с Халюк Байрактар, главен изпълнителен директор на турската компания "Байкар", производител на безпилотните самолети Байрактар.

"Добър разговор днес с г-н Байрактар от Турция, и дискусиите с други производители на дронове продължават", посочи Над в туит, в който е показан модел на безпилотен самолет Байрактар ТБ2 със словашки обозначения.

Изпитаните в бойни условия дронове вече са доказали възможностите си в Либия, Сирия и конфликта в Нагорни Карабах, отбелязва вестникът. Турция освен това е продала на Киев няколко партиди бойни безпилотни самолети Байрактар ТБ2.

Компанията "Байкар" е подписала споразумения за износ с най-малко 19 страни, включително споразумение за съвместно производство с Украйна.

През уикенда Сърбия потвърди намерението си да се сдобие с дронове ТБ2, след като сръбският президент Александър Вучич обеща да засили допълнително отбраната на страната на фона на напрежения на Балканите и руската инвазия в Украйна.

Вучич заяви, че миналата седмица е поискал от президента Реджеп Тайип Ердоган да снабди Сърбия с дронове. Турският президент "ми обеща, че можем да ги получим", каза Вучич.

Дроновете Байрактар ТБ2 са използвани и от Катар, Азербайджан и Полша, която през май миналата година стана първата страна членка на ЕС и НАТО, купила дронове от Турция, отбелязва вестникът.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: