Отидете към основна версия

19 Април, 2022 05:23, обновена 19 Април, 2022 05:23 7 401 169

Украйна: Започна битката за Донбас

  • донбас-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • битката за донбас

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски

Снимка: Министерство на отбраната на Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че "битката за Донбас" е започнала, предаде Би Би Си. Русия е започнала очакваната атака срещу източния регион.

На 24 февруари руската армия започна пълномащабна непредизвикана война срещу Украйна на няколко фронта. В Киевска област на север окупаторите бяха разгромени от украинските сили и започнаха прегрупиране на изток. Киев предупреди, че в Донбас руската армия ще съсредоточи цялата си мощ и предстои „битка като от Втората световна война“. "Понастоящем можем да потвърдим, че руските сили започнаха битката за Донбас, за която се приготвят от дълго време. Една голяма част от руската армия сега е ангажирана с тази офанзива", заяви Зеленски. Руската армия ще се опита да превземе Донецка и Луганска области.

Очакваната нова офанзива на руските сили в Източна Украйна започна, заяви днес украинският губернатор на Луганска област Серхий Гайдай, предаде Франс прес. "Това е същински ад. Офанзивата започна, тази, за която говорим от седмици", заяви губернаторът във Фейсбук. "Има сражения в Рубижне и Попасна, неспирни боеве в други мирни градове", информира Гайдай, малко след като съобщи в Телеграм за смъртта на четирима цивилни в Креминна, град, който бе превзет днес от руските сили. "Втората фаза на войната започна", заяви Андрий Йермак, ръководителят на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски. "Вярвайте в нашата армия, тя е много силна", написа Йермак в Телеграм.

Руските сили засилиха настъпателни и щурмови операции в няколко направления в Източна Украйна. Силите на Москва продължават да формират допълнителни военни части в Крим и в граничната Ростовска област. Има съобщения и за набиране на войници в Приднестровието. По данни на Киев от началото на войната на 24 февруари руската армия е загубила близо 21 000 свои войници на украинска земя. Москва отрича да разкрие реалния брой на убитите руски войници в Украйна. "Руските войски искат буквално да довършат и да унищожат Донбас. Да унищожат всичко, което някога е давало слава на този индустриален регион. Точно както руските военни разрушават Мариупол, те искат да заличат други градове и други общности в Донецка и Луганска област. Правим всичко, за да осигурим отбрана", заяви по-рано днес украинският президент Зеленски.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 94 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: