Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Април, 2022 18:52 7 367 118

Украинските власти не са извършвали геноцид в Донбас

  • геноцид-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • донбас-
  • владимир путин-
  • пропаганда-
  • кремъл-
  • днр

Обвиненията на Москва в “геноцид” не са нещо ново

Украинските власти не са извършвали геноцид в Донбас - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Автор: Мина Киркова, Factcheck.bg

Украинското правителство от осем години извършва геноцид над рускоговорящото население в граничния с Руската Федерация район Донбас. Така руският президент Владимир Путин мотивира въоръжената си инвазия в Украйна. Извършват ли се престъпления срещу руското етническо малцинство действително и какво е известно до момента? Ето фактите.

Какво е геноцид?

Геноцидът е “унищожаване на нация или етническа група”, според дефиницията на Рафаел Лемкин. Полският юрист за първи път дава описание на престъплението в издадената през 1944 година книга “Axis Rule in Occupied Europe”. Лемкин прекарва следващите няколко години в лобистки усилия новият термин да бъде въведен от ООН. През 1948 година е приета Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид.

За Лемкин геноцидът е не просто физическият акт на убийство, но и посегателството над свободната воля на група от хора – включително социалния им, икономически и политически живот. В конвенцията на ООН престъплението е описано като убийство или унищожение на група хора, предотвратяване на продължаването на рода и предаване на деца на друга етническа група. При приемането на документа СССР е една от държавите, която настоява от дефиницията да бъде премахнато “посегателството над политически групи”.

Какво се случва в Донбас?

От началото на конфликта през 2014 г. на място в региона в Източна Украйна се извършва мониторинг от международни организации като Службата на Върховния комисар на ООН за човешките права и независими правозащитни организации като Амнести Интернешънъл. Според докладите, които ежегодно отразяват наблюденията им, има доказателства, че в областта се нарушават човешките права и се извършват престъпления – от незаконни арести до тормоз. Мониторингът обаче доказва, че тези престъпления се извършват и от проруски, и от проукраински въоръжени групи. Няма доказателства, че престъпленията дори се приближават до такива, които биха могли да бъдат определени като геноцид по дефиницията на Конвенцията на ООН.

По данни на Службата на Върховния комисар на ООН за човешките права и Международната кризисна група, от 2014-а насам в Източна Украйна са загинали между 13 000 и 14 000 души. Информацията, която се разпространява от Кремъл, че това е броят на цивилните жертви в Донецк и Луганск не отговаря на истината.

От началото на конфликта през 2014 година броят на цивилните жертви възлиза на 3400 души. 2084 от тях са загинали преди обявяването на примирието, подписано в Минск през февруари 2015 г. Това изчисление включва и 298-те жертви от сваления през юли 2014 г. самолет MH17 на Malaysia Airlines. От данните ясно се вижда, че в периода между 2016 г. и 2021 г. цивилните жертви в региона намаляват драстично.

По данни от доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за периода 2017-2020 г., броят на цивилните жертви е 946 души. Според доклада на ОССЕ, от тях 227 души са били на територията, контролирана от украинското правителство, а много повече – 657, в териториите под контрола на про-руските сепаратисти. От цивилните жертви в района, 625 са били ранени или убити от артилерийски обстрел, а 312 от мини и други експлозиви – тоест по време на активен военен конфликт. От военните жертвите за периода от 2016 г. до 2020 г са около 4100 от украинска страна и около 5650 от въоръжените проруски военни формирования.По данни на International Crisis Group в периода от началото на 2020 г. досега, цивилните жертви в Донбас са основно концентрирани в граничните между двете страни на конфликта райони, където все още понякога се водят открити престрелки. Броят на жертвите, представен от тези данни, включва и цивилните, които са загинали по време на сражения, в следствие на попадане на мини и други военни експлозиви, както и онези, които са починали от естествена смърт, чакайки по гранични пунктове за преминаване от едната към другата страна на отцепените територии.

International Crisis Group отбелязват, че процесът по изчисляването на броя жертви в Донбас е бил много сложен. Основната причина за това е, че информацията, която предоставят сепаратистките власти в Донецк и Луганск за жертвите в контролираните от тях територии е неясна и недостатъчно конкретна. Отчетен е и фактът, че по време на военен конфликт, информацията за броя на жертви много често се политизира от всяка от страните.

Кой извършва престъпления в Донбас?

Оценката на Международния наказателен съд (МНС) за случващото се в Източна Украйна от февруари 2014 г. насам всъщност е, че съществува военен конфликт – едновременно граждански и международен. През 2016 г. интензитетът на военни действия в региона вече поставя сблъсъците под юрисдикцията на закона за въоръжените конфликти. Според МНС въоръжените сепаратисти са достатъчно организирана група и използват тежко военно въоръжение, за да бъдат класифицирани като страни в гражданска война. Паралелно с това, на територията на Донбас действат и въоръжените сили на Украйна, както и тези на Русия, което превръща конфликта и в международен.

Според същия доклад наличната информация за събитията в Източна Украйна показва, че членовете на въоръжените антиправителствени групи са извършили повече и по-сериозни престъпления от украинската армия на територията. В доклада на Амнести Интернешънъл от 2020 г. за ситуацията в Източна Украйна се отбелязва, че достъпът на правозащитните организации до териториите, контролирани от проруските сепаратисти е изключително ограничен. Оскъдната информация, която достига до наблюдателите доказва, че преминаването на границата между контролирания от сепаратистите район и териториите във властта на украинското правителство е било почти невъзможно. Ограничения са били налагани на пенсионери, които е трябвало да получат пенсията си от украинските власти, както и на хора, които се нуждаят от лекарства, които държавата им осигурява, заради забрана да преминават на украинска територия.

Руският посланик в САЩ Анатоли Антонов подкрепя твърдението на Кремъл за извършен геноцид в Донбас с доказателства за “масов гроб, в който са погребани почти 300 души в Луганск, убити само защото руският е майчиният им език”. Това твърдение на Антонов е подвеждащо. Луганск е един от градовете, който е център на военните действия през 2014 г., първата година на войната – преди уговарянето на примирие с Минското споразумение. Тогава загиват и рускоговорящи, и украиноговорящи цивилни. По това време жертвите са толкова много, че ковчезите им се поставят в масов гроб. Тези убийства са извършени по време на открития военен конфликт в Донбас, когато няма никакви доказателства коя от двете страни е извършила престъплението.

Вярно ли е, че никой не обръща внимание на Донбас?

Не. Службата на върховния комисар по правата на човека към ООН има мисия в Източна Украйна и публикува доклади за ситуацията в Донбас всяка година. Отправени са обвинения в престъпления, извършени срещу цивилното население и срещу Украйна, и срещу Русия.

В докладa, който прави оценка на периода от 2014 до 2021 г. е отбелязано, че от украинска страна е проявено желание за преследване на извършителите на престъпления в района на Донбас. Според Върховния комисариат украинската прокуратура е разследвала десетки случаи на убийства, мъчения и други посегателства върху цивилното население в сепаратистките райони. Поради затруднения достъп до тези територии обаче тези разследвания рядко са водили до съдебни дела. От друга страна, “съдебните институции”, установени в самопровъзгласилите се автономни републики на Донецк и Луганск са разследвали някои престъпления, но по информация на представителите на ООН на място, тези разследвания са били избирателни и са липсвали каквито и да било резултати от тях.

Обвиненията на Кремъл, че украинските власти извършват геноцид в Донбас можеха да бъдат направени от самата руска страна много отдавна и по дипломатическата процедура. Русия можеше да предаде на ООН доказателствата, с които разполага и да поиска да бъде започнато разследване. Москва не предприема никакви подобни стъпки за осемте години, в които твърди, че престъпленията на украинците в Донбас се неглижират от международната общност.

Обвиненията на Москва в “геноцид” не са нещо ново

Путин е правил подобно обвинение в геноцид и преди – през 2008 г., преди да започне войната в Грузия. Тогава твърденията, които в момента са отправени към украинските власти – за умишлено изтребление на руското население в Донбас, са насочени към грузинските власти за живеещите на територията на Южна Осетия етнически руснаци.

Престъпления, които да отговарят на дефиницията на геноцид в Южна Осетия, не са установени.

На територията на Източна Украйна, се извършват престъпления и от руските сили, и от украинските. Твърдението, че властите в Киев извършват геноцид срещу руското малцинство обаче е подвеждащо и неподкрепено от доказателствата, които предоставят международните правозащитни организации, които работят на територията на Донбас.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 120 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Абе Минке

    236 25 Отговор
    Ти нормална лу си? Може ли над 80 убити ДЕЦА да не е геноцид? Я ходи прочети и си изясни фактите. Ей омръзна ми да чета статии на некомпетентни и облъчени журналисти.

    Коментиран от #65

  • 4 Аятолах Хомейни

    229 19 Отговор
    И загинали българи няма там. И 15 скъсани български знамена няма. Беше си Рай за Азов и другите бандити.

    Коментиран от #27

  • 5 Само малко

    158 13 Отговор
    колко са 15000 убити.
  • 6 нашия

    201 18 Отговор
    Аз знам списъка с изгорените живи българи в профсъюзния дом....пък момата може да си заработва от писане на едностранчиви мнения колкото иска...щом и плащат за това...друг е въпроса как зивее с това...
  • 7 Гост

    195 18 Отговор
    Не ви ли омръзна тази лъжлива западна пропаганда.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Иван

    153 15 Отговор
    Кой го. Казва това? На гледахме се на фейк Зелени неща. Стига отново!
  • 10 някой

    154 14 Отговор
    Укро нацистите винаги вършат геноцид! Те са ЗЛО по рождение !
  • 11 Куку

    161 13 Отговор
    Ами да! Осем години укрите там не са стреляли със артилерийски снаряди, а са пръскали бонбони и конфети...Очакваше се да започнат да се появяват подобни статии...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Българин

    87 9 Отговор
    Нашите военни са само за да взимат най високите чиновнически заплати. Срамно е, че не могат да осигурят вода за децата бежанци на Дуранкулак, но иначе взимат големите заплати без никакъв риск.
  • 14 Сандо

    142 15 Отговор
    Съвсем хуманно,демократично и съгласно изискванията на евроатлантическите ценности избиха за 8 години около 15000 донбасци,между които и стотици деца.И продължават да вършат това благословено от западните им Господари дело и до ден днешен - упорито,без почивка,жестоко и с някаква садистка наслада.

    Коментиран от #28

  • 15 Не вярвам

    122 12 Отговор
    и на една дума от украинската пропаганда. Нагли манипулатори.
  • 16 ТАЯ

    116 10 Отговор
    на Марс ли е живяла последните години
  • 17 Някой

    138 11 Отговор
    Най - гнусното нещо е когато журналист изкривява истината и се опитва да те убеди, че черното е бяло.
  • 18 Верно ли

    115 11 Отговор
    Айде бе!!!!! Да оставиш рускоезичните пенсионери без пенсии, да оставиш децата в мазетата, вместо в училищата, да мяташ бомби над цивилното население е нещо като ядене на семки, а, "фактчекърката"???? Какво е "фактчек" - ти го виждаш черно, то ти вика - не, бело е! Нещо като когнитивен дисонанс!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 това

    90 8 Отговор
    Е ужасен Цинизъм и Лицемерие
  • 22 Зззз

    85 7 Отговор
    Ама разбира се,дори се чудя докога ще изсмуквате от пръстите си соло добронамерени са били и са украинците.? ОТ АНГЕЛИ НЕБЕСНИ ЛОШО ОЧАКВА ЛИ СЕ , А ТЯХ ВЕЧЕ ГИ ОБЯВИХА ЗА ТАКИВА
  • 23 факти само истински

    61 7 Отговор
    когато се занимавате с инсинуации бъдете последователни в темите си с тези факти
  • 24 АУУУУУ

    14 84 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ЛЪЖА... ИСТИНАТА ИЗЛЕЗЕ НА ЯВЕ..... ПРО-РУСКА ПРОПАГАНДА 🤬🇷🇺🤬🇷🇺🤬🇷🇺🤬

    Коментиран от #111

  • 25 Мммммм

    17 84 Отговор
    Тема за путинофилите! Да четат да се ограмотят! Колко са загиналите и дали е имало геноцид!
  • 26 ГОРСКИ

    84 14 Отговор
    Значи 14000 загина ли от бомбите не геноцид тези Украинци много нагли почнаха да стават!!!!!!!
  • 27 Хахахаха

    9 66 Отговор

    До коментар #4 от "Аятолах Хомейни":

    И за скъсани знамена ли се започва война бе? Ми то и в България много хора хвърлят българското знаме!
  • 28 Мммммм

    18 74 Отговор

    До коментар #14 от "Сандо":

    Абе ей. 3400 цивилни са загинали, четете! Като 2080 са преди миснкия договор! А и в тези са включени 300 души от самолета които Русия свали!
  • 29 ИМАМ СЕСТРА АМА ДОВЕДЕНА☝

    9 60 Отговор
    ХАЙДЕ СЕГА ДА ДОКАЗВАМ ЧЕ НЕ Е РОДНА И ТЕ ТАКА ВАЖНО ДА Е ПО ГОЛЯМО ЧИСЛОТО ЗА ДА ХВАЩА РУ.ФИЛСКИ ДЕКИШ
  • 30 Батьтко Махно

    10 73 Отговор
    Много нежни бяха Азов! Сега ще постигнат същото,но с много повече мъртви руски фашисти!
  • 31 Гошо

    66 8 Отговор
    Напротив извършили са и продължават да вършат
  • 32 Сух

    50 6 Отговор
    Не бе те светии, особенно нацистите и направо са чудо.. Толко видеота има в нета вече, че човек може да разбере истината

    Коментиран от #34

  • 33 Моделът

    10 60 Отговор
    на рашистите: снасят си гнидите някъде, после казват "убиват ни яйцата" и нападат. А после натиск. Хората от всяка предишна завзета територия се пращат да воюват за следващата.
  • 34 Хахахаха

    9 42 Отговор

    До коментар #32 от "Сух":

    Искаш ли видео на руски нацисти?
  • 35 Мда...донбасци са се ...самоликвидирали

    78 12 Отговор
    Да от 8 години гърмят с танкове и тежка полева артилерия в празното пространство между Донецк и Донецк.Десетина хиляди хора ,които вече не са сред нас няма да се съгласят със тях ,но тях пък вече ги няма за да възразят открито...Както и тези от Буча (ако цялото видео не е тотален фейк и убийства изобщо е имало) и тези от Краматорск...Най-свежите доказателства лежаха часове на земята и бяха заснете от много камери и сателити.Опашката на ракетата "Точка У" (няма я в арсенала на руската армия) е паднала ,съобразно механиката си е паднала от юго-запад.Там има само украински сили.Окопали са се здраво.Не мога да разбера толкова ли са тъпи ,че постоянно оставят грешки ,които разкриват лъжите им или просто западната пропаганда е толкова тотално прогнила от лъжа и зависимост ,че не им пука ...Могат утре да напишат че Слънцето се върти около земята ,а не наобратно и само след час цялата западна "преса" ще потвърди в истеричен хор.

    Коментиран от #37

  • 36 Бомба Корвова

    46 8 Отговор
    Мино мЪ!Преди да правиш аналлизи ,поразгледай нета!Има доста филмов материал,за ,,геройствата на нацистите, които разбира се ,,не съществуват,някои снимани от самите тях.

    Коментиран от #39

  • 37 Мдааа

    14 42 Отговор

    До коментар #35 от "Мда...донбасци са се ...самоликвидирали":

    Ако продължаваш така, ще докараш че и Русия не е нападнала Украйна! Добър си в пропагандата!
  • 38 Погром

    65 8 Отговор
    Според префасонената госпожа, забраната на майчиния език не е геноцид? Когато цитираш Рафаел Лемкин, поне прочети какво написал! Става въпрос не само за руския а и за българския ( половин милион са), румънски, полски, унгарски, русински итн. Затворини културни малцинствени инстируции и училища!
    Да сте чули и какво е погром? Дали 5000 или 15000, жертви са. И горенето на живи хора напомня инквизицията и Ку Клукс Клан - Одеса, зимата на 2014 г.
    И расистката САЩ, която командва медийте по света и явно е купила писачката, която се опитва да измие укронацистите!

    Коментиран от #42

  • 39 Абе ей

    14 54 Отговор

    До коментар #36 от "Бомба Корвова":

    Нацисти има навсякъде бе морски! Утре Путин ще нападне и България заради нацистите във футболните ни агитки! Ти чуваш ли се? Виж украинското управление и ще разбереш, дали са нацисти! Няма нито една националистка партия в парламента им! Пропагандата ви е уморила и вас! Пропита в кръвта ви.

    Коментиран от #78, #82

  • 40 Колко мъка боже...

    61 8 Отговор
    Госпожо автор, има безброй клипове в мрежата качени от самите нацита, които се гордеят със зверствата си! Има и маса документални филми на световни журналисти и документалисти. Има ги снимани точно тези каски как си затварят очите за много неща. Чували ли сте за "Алеята на ангелите"? Това е мемориален комплекс, открит в Донецк през 2015 г. в памет на децата, убити по време на въоръжения конфликт в Донбас. Само до 2018 г. по данни на УНИЦЕФ там са загинали 149 деца. Днес техният брой е много повече, около 500. Нямате срам, ама грам!

    Коментиран от #43

  • 41 Сталин

    58 9 Отговор
    Украйна извърши геноцид над руснаците в Донбас и затова сега яде тупаник! Теориите няма да им спасят гърбините от бой.

    Коментиран от #50

  • 42 Хахахаха

    9 25 Отговор

    До коментар #38 от "Погром":

    Ей това е още една голяма пропаганда! Ми те Азов си говорят на руски бе! За това ли ги убиват?
  • 43 Ами да

    11 41 Отговор

    До коментар #40 от "Колко мъка боже...":

    Загинаха заради войната срещу руските сепаратисти! Изпратени от Путин за да завземат Донбас.

    Коментиран от #49

  • 44 Погром

    52 8 Отговор
    След Донбас (22-ма загинали) и Краматорск (52-ма загинали) истината няма да се скрие! Серийните номера на касетъчните ракети говорят за пронадлежност към украйнския ракетен батальон.
    Но наглостта да пише тази статия говори всичко: чужд агент, ЦРУ.

    Коментиран от #46

  • 45 Rado

    7 28 Отговор
    Украинците заловиха безаналогов руски дрон. Разглобиха му камирите и вътре има фотоапарат Canon 😂😂😂😂
  • 46 Ами да

    7 32 Отговор

    До коментар #44 от "Погром":

    Този ракетен батальон може да е бил завзет преди това от руснаците! Нали Кадировците бяха захванали цели поделения с оръжия! Защо мислиш че не може да е от тях?
  • 47 Може да направите

    46 7 Отговор
    справка и за Крим, всичко е документирано и е в мрежата. Как "милите" Украинци са им спирали водата, тока, че и хранителните доставки. С думите "Русия да ви нахрани". Забраниха и българските училища и език, късаха ни знамената с думите " чемодан, вокзал, София". Надявам се да чуем и българските моряци защо "добричките" Азовци ги държат повече от месец на пристанището!
  • 48 хахаха

    42 11 Отговор
    а 8 години обстрел на Донецк, Горловка и други градове в ДНР и ЛНР дори да не е геноцид според дефиницията, какво е тогава? Когато не можеш да живееш спокойно, чакайки да долети някой снаряд върху къщата ти, какво ли ще да е това? Тормоз? И колко години може да продължава това? Ако съседът ми 8 години си хвърля боклука в двора ми, какво ли ще му се случи изведнъж? Макар че аз няма да чакам 8 години...Русия дълго търпя...
  • 49 Аз съм

    21 7 Отговор

    До коментар #43 от "Ами да":

    Българин от турски произход, знаеш ли днес ако ми забраниш да си говоря майчиния език или искаш да ми смениш името какъв ще е резултата? Не ми отговаряй!

    Коментиран от #51

  • 50 Djony

    33 10 Отговор

    До коментар #41 от "Сталин":

    Руснаците затова сега разорават дълбоко Окрайна. Руснаците ще пигребат слугите неонацисти на западните импералисти.
  • 51 Мдааа

    9 29 Отговор

    До коментар #49 от "Аз съм":

    Написах! Азов срещу които се бори Путин си говорят на руски! И всички руснаци в Украйна си говорят на руски! Руския не е забранен!

    Коментиран от #86

  • 52 Мдааа

    25 4 Отговор
    И на Азов майчиния език им е руски, те затова си говорят на него!
  • 53 Урюрвкос

    20 3 Отговор
    навремето Звиад Гамсахурдия дойде на власт с лозунга "Грузия за грузинците" и пламна гражданска война. Същото стана и в Украйна плюс раздадоха оръжие на обикновенните граждани които направиха паравоенни отряди (тербатальони). Грузинските националистически отряди Шевардени, Тетри Гиорги и Мхедриони са на страната на зеления.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 !!!?

    34 6 Отговор
    Е па да, укро-нацистите не са извършвали геноцид, само руснаците са...
    Аре стига лакърдии
  • 56 Тосе Знаеше

    37 6 Отговор
    Но първо нещата. Украинското командване разтовари „десант“ от западни журналисти в Краматорск и реши да позволи на пресата достъп до останките от оперативно-тактическата ракета „Точка-У“. А те от своя страна раздадоха всички „тайни“ на обикновена цинична измама, меко казано. Фоторепортерите успяха да заснемат номерата на останалата част от ракетата. Те потвърждават принадлежността си към 19-та ракетна бригада на въоръжените сили на Украйна. В мрежата моментално бяха открити няколко „острели“ видеоклипа и снимки на „Точки-У“, които обстрелваха Алчевск през февруари 2015 г., и свалена ракета в района на Дебалцево. Маркировките са същите, а серийният номер (9M79-1) съвпада с този, който се взриви на гарата, погребвайки живи над 50 цивилни.

    Коментиран от #110

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Някой

    38 5 Отговор
    Много обичам някой да ми обяснява кое какво е. И да вади вода от 100 кладенеца, за да представи черното бяло.
    Не, не въм делегирал мисловните си процеси на телевидора, фейсбук или DW.

    Та, кого са убивали укрите в Донбас? Не ли предимно рускоговорящото население?

    Коментиран от #73

  • 59 Таралеж

    40 3 Отговор

    До коментар #57 от "Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦":

    ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ, която няма пленено знаме в битка, за да ги късат някакви укро-нацисти.
  • 60 Само един въпрос

    25 1 Отговор
    Кой плаща надниците във Factcheck.bg ? Същия като в DW ?
  • 61 За месец

    39 5 Отговор
    прогледнах! Лицемерието е брутално. Оказа се че всеки които търси свобода и човешки права е сепаратист! Украинските бежанци са много "изстрадали", за сметка на това сирийските бежанци са "престъпници"! Кой определя кой човек е повече човек от другия? Добре че съм на възраст, мислете му Вие младите!
  • 62 Пеник

    26 5 Отговор
    Смешни сте на черното викате бяло платен сайт
  • 63 AlienMind

    33 6 Отговор
    Над 18000 убити, обезглавени хора в масови гробове, чупене на пръсти, кастрация и още много пикантерии са извършени там от десен сектор и айдар!
  • 64 дайте доказтелства другари

    9 27 Отговор
    От къде тукашната путинска пропаганда знае какво точно е ставало в Донбас.Колко от нашенските подлоги са били там че знаят броя на избитите и ранените рушняци.

    Коментиран от #67, #68, #70, #71

  • 65 Тук

    8 27 Отговор

    До коментар #3 от "Абе Минке":

    Я се поинтересувай в Уикипедия какво е значението на думата "геноцид", преди да обиждаш и нападаш. Украйна НЕ е бащиния на Путин, а суверенна държава, която беше нападната от Русия. И пак се върни да прочетеш фактите.

    Коментиран от #74

  • 66 Мина е намерила много доходоностна

    19 2 Отговор
    ниша, но дали ще и МИНАт усилията да прехвърля вината за геноцида в Донбас върху рускоговорящите ? Напразни усилия и дали някой ще им повярва?
  • 67 Колко мъка боже...

    29 5 Отговор

    До коментар #64 от "дайте доказтелства другари":

    Интернет е пълен с доказателства. Само трябва да потърсиш. Има документални филми на американски, френски, германски, испански даже и на български журналисти! Лесно е
    „Украйна залитна към екстремизъм, забрани българския език„, „Украйна забрани на българите да учат майчиния си език след 4-ти клас„
  • 68 AlienMind

    4 2 Отговор

    До коментар #64 от "дайте доказтелства другари":

    Ето: Руски източник: ""shorturl.at/bnoKW" Независим източник: ""shorturl.at/efkvK""
  • 69 Мурзилският рашибозук

    4 15 Отговор
    Немедлено на амбразурата 🤣🤣🤣 ...какво се оказва, че и тази оркска опорка пада в канала...
  • 70 Колко мъка боже...

    13 1 Отговор

    До коментар #64 от "дайте доказтелства другари":

    Депутатът в украинския парламент и председател на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе изпрати до президента на страната Петро Порошенко позиция, с която настоява за вето върху закона. Официална позиция от българската държава към момента няма. Външният министър Екатерина Захариева заяви, че следи отблизо темата и че тя вече е обсъдена на неформална среща на външните министри на ЕС.
  • 71 От Донбас

    25 4 Отговор

    До коментар #64 от "дайте доказтелства другари":

    Някои хора имат роднини в Донбас драги , от тях научават, близките ни няма да ни лъжат, като повечето български новинари.

    Коментиран от #76

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Да, ама това не ти пречи

    1 6 Отговор

    До коментар #58 от "Някой":

    Да участваш в телевизионните сеанси на Кашпировски 🤣🤣🤣🤣
  • 74 Дабеда Вервайси

    27 6 Отговор

    До коментар #65 от "Тук":

    Да бе , суверенна била Украйна. Суверенна друг път. Колкото и ние сме суверенна държава, а ни управляват от Козяк. Украйна е управлявана от САЩ и Англия.
  • 75 Ирена

    19 7 Отговор
    Никой не вярва на такива тенденциозни, неверни и пропагандни драсканици. Хората живеещи в Донбас казват друго.

    Коментиран от #79

  • 76 Така е

    7 19 Отговор

    До коментар #71 от "От Донбас":

    И други имат близки от Украйна. И те няма да ни лъжат! Русия е агресора и Русия направи войната! И Путин направи нещо много важно. Руснаци и украинци никога вече няма да са братя!
  • 77 кой

    5 9 Отговор
    айде и опорката с геноцида отпадна...
  • 78 Бомбата

    11 2 Отговор

    До коментар #39 от "Абе ей":

    Има ве бричет,ама не и в управлението на държавата ,и то с използването официално на нацистка символика ,като ,,черното слънце ,,вълчата кука и т,н. Последното емблема на втора танкова СС дивизия ,,Дас Райх.

    Коментиран от #80

  • 79 Ами да

    5 16 Отговор

    До коментар #75 от "Ирена":

    Хората в Донбас казват, това което им кажат по телевизора! Какво да ти кажат? Руските сепаратисти завзеха Донбас с подкрепата на Русия! Хората в Харков със същото население си живееха мирно до войната, също и хората в Мариупол!
  • 80 Ами да

    6 18 Отговор

    До коментар #78 от "Бомбата":

    След като не е в управлението, защо пишете за нацисти украинци? Това че има групи нацисти, това го има навсякъде! Даже и в България! Населението не е нацистко!

    Коментиран от #84, #85

  • 81 Тома

    18 2 Отговор
    А бе щом на брендо дадоха украйнско гражданство какво учаквате от тези

    Коментиран от #116

  • 82 А бе ей , умник

    24 5 Отговор

    До коментар #39 от "Абе ей":

    Нацисти има навсякъде , ама не навсякъде ги въоръжават, обучават и пращат да колят хора....когато това се прави от държавата, когато държавата обявява, че фашистки слуги и нацисти като Бандера и Шухевич са нейни национални герои , това означава , че нацизмът и фашизмът за тази държава са национална доктрина и политика.
    Смърт на фашизма, свобода на народа!
  • 83 Каката

    20 4 Отговор
    Е платена да лъже. Алеята на ангелите в Саноцк говори ли ти неща мари?
  • 84 Отговор

    13 2 Отговор

    До коментар #80 от "Ами да":

    Явно не сте ме разбрали!Казвам че за разлика от останалия свят ,в Украйна това е официално и са в управлението на държавата,

    Коментиран от #107

  • 85 Щото им сипват

    20 3 Отговор

    До коментар #80 от "Ами да":

    Щото им сипват от държавната копаня медец, въоръжават ги, дават им насоки да обучават децата в нацистка идеология, не ги съдят за терора над граждани, които не приемат нацизма като идеология , пращат ги да колят хора в Донбасс...
    С други думи партиите по име не са националистически, а всъщност провеждат същата нацистка политика ,като Хитлер в 1933г.
    Всичко си е 1към1 ...даже SA и SS са си налице ...
  • 86 Не бе не е

    12 1 Отговор

    До коментар #51 от "Мдааа":

    Не бе , не е забранен...а ония говорят на руски , щото 80 % от украинците знаят само руски, той им е роден , майчин език ...останалите 20% са билингвални , говорят и руски , и украински.
  • 87 Пенко

    16 3 Отговор
    Айде пак манипулации и лъжи! Не ви ли е срам бе, продажници!
  • 88 Баце

    18 4 Отговор
    Тия от Азов и разните десни нацбати извършват геноцид върху всичко, което им е в обсега, няма руси, няма украинци, който не смърка и няма татуиран пречупен кръст е подложен на "геноцид".
    Кажете, КОЙ им дърпа конците?

    Коментиран от #90

  • 89 проклет

    17 5 Отговор
    Този дръзнал да пише тази статия изградена от лъжи,да бъде наказан като тези невинни хора в Донбас.Дано децата загинали избити от азовците там,тежат на съвестта му и не намери покой.
  • 90 спецназ

    9 1 Отговор

    До коментар #88 от "Баце":

    сащ и сионистите
  • 91 Верто

    9 19 Отговор
    Измишльотините и долните лъжи на путьовците, които те тиражират, за да оправдават тази война! Лъсна истината за рушляшките опорки ...

    Коментиран от #99, #100

  • 92 Дъ-Ге

    14 1 Отговор
    Даже не искам да коментирам подобна долнопробна пошлост. Само да кажа, че една пък руска журналистка, която работеше във Франция обяви, че през всичките тези години имало 8 човека убити в Донбас. Предварителното и изискване беше, че никой няма да и задава въпроси и няма да отговаря на нищо, а само ще си изпее стихотворенийцето пред журналята.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 не може да бъде

    17 4 Отговор
    Видимо и тази г-жа или госпожица е част от тези среди които бяхя глухи и слепи за ставащото и те носят вина съвместно с нацистите от Киев,Азов ,Айдар и т.н.И бълнуванията в тази статия са потвърждение за правилността на решението руския президент -независимо от страданията и жертвите.Но неонацизмът в Украйна и т.н.украинство трябва за бъдат унищожени !
  • 95 ЧИЧО

    14 2 Отговор
    НЕ ЗНАМ КАКВО Е ГЕНОЦИД.НА СЪМ ГО ПРЕЖИВЯЛ НЕ ГО ПОЖЕЛАВАМ НА НИКОГО.ПОМНЯ РАЗКАЗА НА МОЯТ ДЯДО ОТ МАЙЧИНА СТРАНА ТОЙ Е РОДЕН В ЕДНО СЕЛО ЯНА В ДНЕШНА ТУРЦИЯ ПРЕЗ 1912 ГОДИНА.ОКОЛО 90 % ОТ НАСЕЛЕНИТО СА БИЛИ БЪЛГАРИ.ПРЕЗ 1919 Г, ПО НЕГОВ РАЗКАЗ ПРЕЗ ЛЯТОТО ОКОЛО 04 ЧАСА СУТРИНТА,РЕДОВЕН АСКЕР ОБГРАЖДА СЕЛОТО ИЗСТРЕЛВАТ 4-5 СНАРЯДА ПО ПРОИЗВОЛНО ИЗБРАНИ КЪЩИ.ХОРАТА СЕ РАЗБЯГВАТ УБИВАТ НЯКОИ ОТ ТЯХ И ОСТАНАЛИТЕ ЖИВИ НАПУСКАТ СЕЛОТО.ДЯДО МИ Е БИЛ 7 ГОДИШЕН ТОГАВА, МАЙКА МУ УСПЯВА В ЕДИН МЕСАЛ ДА ЗАВИЕ МАЛКО ХЛЯБ И СИРЕНЕ И СЕ ПРЕСЕЛВАТ В БЪЛГАРИЯ.ВСИЧКИЯТ ИМОТ КЪЩА ДОБИТЪК.НИВИ ОСТАВАТ ТАМ.ТЪЙ ,ЧЕ КАКВО ОЗНАЧАВА ГЕНОЦИД Е МНОГО СПОРНО.ПО ДУМИТЕ НА ДЯДО МИ УБИТИТЕ НА СА БИЛИ МНОГО НО ЦЯЛОТО СЕЛО СА ИЗБЯГАЛИ (ПРЕСЕЛИЛИ) В БЪЛГАРИЯ
  • 96 Разумен

    15 3 Отговор
    Тази статия е еталон за пропаганда.Който иска ще разбере какво имам предвид.
  • 97 9689

    12 0 Отговор
    И нашият селски идиот не повярва.
  • 98 Гост

    14 3 Отговор
    Щом почнахте да го дробите на парче, че да го оборвате дума по дума, извадени от контекста - ясна е работата. Защо ли си губя времето да ви чета? Да бяхте поживяли малко в Донбас, да ви омачкат и вас Бандеровците, тогава щяхме да ви питаме има ли геноцид там или няма.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Гост

    10 0 Отговор

    До коментар #91 от "Верто":

    И какво е лъснало? Коя истина? Написаната на листовките, от министерството на истината ли?
  • 101 Гост

    12 0 Отговор
    Смешното ми е, че тази дама май имаше интервю по тв, как да се борим с фалшивите новини и да отсяваме фактите.
  • 102 Eagle

    8 1 Отговор
    Казал Буратино и носът му пораснал с цял метър .......
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 3564

    5 1 Отговор
    Фактчек ли? Я вземи прочети докладите на ООН преди изобщо да си помислиш да пишеш за тях!!!
  • 105 Денис

    3 7 Отговор
    Москва не предприема никакви подобни стъпки за осемте години, в които твърди, че престъпленията на украинците в Донбас се неглижират от международната общност....

    Путин е правил подобно обвинение в геноцид и преди – през 2008 г.,

    ????????
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Komapak

    2 4 Отговор

    До коментар #84 от "Отговор":

    Получиха 2% на последните избори и са извън управлението. Ха сега опитай с друга лъжа.
  • 108 No comment

    12 3 Отговор
    "ДОНЕЦК е единственият град в света, където има алея на убити от фашизма деца: 69 невръстни момичета и момчета са загинали от обстрела на снаряди на украинската армия от 2014 до 2018 г.
    Донецките власти имат ритуал: водят пленените укрофашисти на тази "Алея на ангелите", за да видят с очите си какво са извършили. Някои от европействащите войни плачат, други гледат учудено и тъжно, трети се държат все така нахално."

    Коментиран от #115

  • 109 Факт

    8 0 Отговор
    То и в България няма геноцид само изчезна над милион човеци!?
  • 110 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "Тосе Знаеше":

    Това не е серийния номер, това е модела на ракетата. Серийният (поредният) номер е само от цифри и е под него. И да, от същата партида е като ракетата от Донецк, разликата е 13 броя...

    Коментиран от #112

  • 111 Истината -ами например

    7 3 Отговор

    До коментар #24 от "АУУУУУ":

    украинския обстрел на гарата в Краматорск... Например и че беше раздадено оръжие на престъпници, специално пуснати от затвора, за "да се сражават за украйна"... и че имаше убити българи на "майдана" и в Одеса... че имаше изгорени и разкъсани български знамена и опити за изгонване на етнически българи от родината им - Украйна... Впрочем - нещо извън Украйна, но в контекста на "обективната "журналистика - цял ден днес се говори за Международния ден на авиацията и космонавтиката - и нито веднъж /!/ и по нито една "обективна " телевизия не беше споменато името на първия космонавт - руснакът Юрий Гагарин - и за страната, осъществила първия космически полет - СССР... Ето това е истинска обективност, нали?
  • 112 Впрочем - по този номер

    3 2 Отговор

    До коментар #110 от "гост":

    може да се стигне и до подписа на човека, приел я в своята войскова част. Проста работа, но защо ли украинците не го правят? А дали САЩ имат балистичната крива на изстрела - нали виждат всичко...? Че то щом немците, които нямат сателити, имат балистиката в Буча...
  • 113 сноу

    2 1 Отговор
    Няма смисъл да се чете тоя бълвоч,знайно от кого продиктуван ...Гледайте документалния филм на Mark Bartelmai-премълчаната война...
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 obektivno

    0 0 Отговор

    До коментар #108 от "No comment":

    Хубаво е и в Мъсква да се направи една на убитите от режима на Путлер. Само журналистите са повече от загиналите на Майдана
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Децата от Алеята на ангелите"около140дец

    0 1 Отговор
    От какво са загинали, и ОБЩО14 000ЧОВЕКА?? Загинали от обстрел по ДНР и ЛНР!! УКРАИНСКА НАГЛОСТ!! ЗА ТОВА Е И ТАЗИ ВОЙНА, АЗОВ и подобни Фашисти идва деня да си платят за престъпленията! Украинска наглост!!
  • 118 Тоест

    0 0 Отговор
    Смърт на Русия!
Новини по държави: