Отидете към основна версия

6 445 171

Украински командир в Мариупол: "Врагът ни превъзхожда 10 към 1"

  • мариупол-
  • украйна-
  • русия-
  • командир-
  • донбас-
  • азовстал

2500 украински военни са разположени в “Азовстал”

Снимка: БГНЕС/ EPA

В драматичен апел украинският командир на останалите в Мариупол морски пехотинци призова да бъдат евакуирани. "Врагът ни превъзхожда с 10 към 1", заяви Сергей Волина, командир на 36-та морска бригада на Украйна, в едноминутно видео съобщение, публикувано във Фейсбук. "Апелираме към всички световни лидери да ни помогнат."

Украинците продължават да отбраняват "Азовстал"

Русия има предимства във въздуха, артилерията, сухопътните войски, оборудването и танковете, допълва Волина. Украинската страна защитава само един обект - металургичния комплекс "Азовстал", където освен военни, има и цивилни. Волина помоли всички военни от мариуполския гарнизон, повече от 500 ранени бойци и стотици цивилни да бъдат отведени на безопасно място на територията на трета държава. "Това е нашият призив към света", каза Волина. "Това може да е последният апел в живота ни."

Пред американския телевизионен канал CNN Волина обясни, че евакуацията може да бъде извършена с кораб или хеликоптер. Възможна е и международна хуманитарна мисия. Той не посочи колко украински военни има в помещенията на "Азовстал".

Русия: 2500 украински военни са разположени в “Азовстал”

Руското министерство на отбраната отново обяви временно прекратяване на огъня в района на металургичния комплекс. Разположените там украински войници трябва да свалят оръжията си до обяд, се казва в официалното съобщение.

По данни на руската армия в "Азовстал" се намират около 2500 украински бойци. До момента нито един не се е предал. Появи се информация, че там се крият и много цивилни. Президентът на Украйна Владимир Зеленски описва положението в Мариупол като изключително тежко. Руските военни блокират всички опити за организиране на хуманитарни коридори и спасяване на украински граждани, заяви Зеленски в последното си видеообръщение.

Изправени сме пред най-тежката продоволствена криза от десетилетия

В резултат от войната в Украйна сме заплашени от "най-тежката глобална продоволствена криза от десетилетия". Затова предупреди министърката на развитието на Германия Свеня Шулце. Според нея най-засегнати ще са в "Африка, Близкия Изток и Азия". Шулце предлага създаването на глобален пакт за осигуряване на продоволствена сигурност и предупреждава, че руският президент Владимир Путин използва глада като оръжие.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: