Отидете към основна версия

1 707 29

Министърът на отбраната на САЩ разговяря с китайския си колега

  • сащ-
  • лойд остин-
  • отбрана-
  • вей фънхъ-
  • разговор-
  • война-
  • телефонен

Говорителят на министерството на отбраната на САЩ Джон Кърби съобщи днес, че двамата са говорили за отношенията между страните си и за "регионалната сигурност, както и за непровокираната руска инвазия в Украйна"

Снимка: БГНЕС

Американският министър на отбраната, Лойд Остин, разговаря днес по телефона със своя китайски колега, Вей Фънхъ, за първи път от встъпването си в длъжност преди повече от година, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, като се позоваха на Пентагона.

Говорителят на министерството на отбраната на САЩ Джон Кърби съобщи днес, че двамата са говорили за отношенията между страните си и за "регионалната сигурност, както и за непровокираната руска инвазия в Украйна".

Остин, който определя Китай като водещото военно предизвикателство за Съединените щати в дългосрочен план, бе принуден да пренасочи вниманието си към Русия след нейната инвазия в Украйна тази година.

Американският министър на отбраната е поискал да проведе телефонния разговор с китайския си колега след месеци на провалени опити да говори с генерал Сюй Цилян - най-високопоставения офицер на активна военна служба във военната структура на Китайската комунистическа партия (ККП).

Остин искаше да разговаря със Сюй, защото като председател на Централната военна комисия на ККП, която контролира Народоосвободителната армия на Китай, генералът е по-влиятелен от министъра на отбраната. Пекин обаче настоя да се придържа към протокола и Остин да разговаря с Вей, който официално е негов колега като министър на националната отбрана, но по ранг стои по-ниско от Сюй в йерархията и има по-слабо оперативно влияние.

Предшествениците на Остин обикновено са разговаряли с Вей, последно на 6 август 2020 г., когато тогавашния американски министър на отбраната Марк Еспър изрази пред него молбата на САЩ за по-голяма прозрачност за произхода на КОВИД-19 и повдигна други въпроси.

Остин нямаше големи очаквания за значим пробив по ключови въпроси с Вей, когато му се обади по обезопасената телефонна линия, установена от Пентагона и китайското министерство на националната отбрана през 2008 г., каза високопоставен американски служител от областта на отбраната, който е участвал в уреждането на разговора и пожела да остане анонимен.

Американският министър на отбраната е искал разговорът, който продължи близо 45 минути, да бъде своеобразно продължение на видеоразговора на президента Джо Байдън с китайския му колега Си Цзинпин на 18 март, отбелязва АП. Тогава Байдън предупреди за суровите последици, пред които ще се изправи Китай, ако окаже военна или икономическа помощ за руската инвазия в Украйна.

Белият дом не съобщи дали американският президент е получил някакви уверения от китайския си колега. Засега не е и ясно как е отговорил в днешния разговор генерал Вей.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 14 гласа.

Свързани новини