Отидете към основна версия

6 921 141

Ще влезе ли Финландия в НАТО

  • финландия-
  • пека хаависто-
  • нато-
  • членство-
  • украйна-
  • русия

114 от 200 депутати подкрепят членството в Алианса

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Ако Финландия не се опита да кандидатства за членство в НАТО сега, то в бъдеще прагът за присъединяване към този отбранителен съюз може да се увеличи, смята финландският външен министър Пека Хаависто. "Финландия от години говори за готовността си да обмисли членство в НАТО, ако ситуацията със сигурността се промени. Сега ситуацията със сигурността в Европа се промени драстично, след като Русия нахлу в Украйна", каза министърът в ефира на обществената радио- и телевизионна корпорация YLE.

Той добави, че прагът за кандидатстване на Финландия за присъединяване към НАТО може да се повиши в бъдеще, ако Финландия не се опита да се присъедини към НАТО сега.

114 от 200 депутати подкрепят членството в НАТО. Очакваше се делът на подкрепящите да нарасне по време на дебата на 21 април по доклада за промяната в средата за сигурност след началото на специалната военна операция на Русия в Украйна. Докладът е изготвен от правителствените структури на страната, в него се споменава, наред с други неща, възможността за присъединяване на Финландия към НАТО.

Преди това Хаависто се застъпваше за едновременното подаване на молба за НАТО от Финландия заедно с Швеция, което според него би улеснило реакцията на Русия.

Дискусията за влизането на Финландия в НАТО набира скорост, тъй като Русия продължава специалната си военна операция в Украйна, а броят на финландците, които искат страната да се присъедини към Dлианса, бие всички рекорди според социологическите проучвания.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 70 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: