Отидете към основна версия

4 905 41

Германската политика е „купчина отломки“

  • германия-
  • олаф шолц-
  • фридрих мерц-
  • мнение-
  • украйна-
  • русия

Мерц: Канцлерът непрекъснато създава димни завеси

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Лидерът на опозиционната германска партия Християндемократически съюз (ХДС) Фридрих Мерц смята външната политика на Германия през последните 20 години за грешна и разкритикува канцлера Олаф Шолц за бавното доставяне на оръжие за Украйна.

"Германската външна политика и политика за сигурност през последните 20 години e купчина отломки. Когато тази война приключи, трябва внимателно да анализираме защо се случи", каза той в интервю за вестник Bild am Sonntag.

Според него, Германия не прави достатъчно, за да подкрепи Украйна, докато правителството е заето да спори за доставката на оръжие на властите в Киев. "Канцлерът непрекъснато създава димни завеси. Той се крие, казва само половината истина. Критиките в чужбина нарастват, а Германия става все по-изолирана", смята Мерц.

Според лидера на ХДС Шолц "отдава твърде много внимание" на отношенията на Социалдемократическата партия на Германия с Русия. Той не предостави подробности за това.

Относно доставките на немско оръжие

Социалдемократът Шолц е подложен на натиск заради нежеланието си да доставя на Украйна директно смъртоносни тежки оръжия. В интервю за сп. Der Spiegel, той каза, че ще направи всичко, за да предотврати НАТО да стане страна в конфликта и да започне световна война. В същото време Берлин по-рано доставяше на Киев зенитни системи и противотанкови оръжия.

На 21 април агенция DPA, позовавайки се на собствени източници, съобщи, че германското правителство подготвя доставки на съветски танкове Т-72 за Украйна през Словения на базата на така наречения кръгов обмен. Сделката включва предоставянето от Словения на танкове от запасите на въоръжените сили на страната на Киев, а Германия се задължава след това да ги замени с немски бойни машини на пехотата Marder и бронетранспортьори Fuchs. В Берлин смятат, че украинците не трябва да преминават обучение за използване на съветските Т-72, ​​тъй като те вече са на въоръжение във въоръжените сили на Украйна. Както отбелязват източници на DPA, Словения изисква като компенсация не само Marder и Fuchs, но и модерни танкове Leopard 2, бронетранспортьори Boxer и Puma.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: