Отидете към основна версия

4 011 28

Военно оборудване за Украйна е преминало през територията на Сърбия

  • оръжия-
  • военно оборудване-
  • сърбия-
  • балкани-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • боеприпаси

Случаят може да се тълкува и като мълчалива подкрепа за въоръжаването на Украйна

Снимка: БГНЕС/ EPA

Вагони с небойно военно оборудване от Великобритания и Франция, изпратени през миналия уикенд от Унгария и Хърватия, заминаха за Украйна, като са преминали и през територията на Сърбия, предаде агенция Бета.

Както отбелязва порталът Балканска мрежа за сигурност, случаят може да се тълкува и като мълчалива подкрепа за въоръжаването на Украйна, тъй като за първи път от началото на руската инвазия на 24 февруари бе разрешен транзитът на средства от списъка на въоръженията и военното оборудване да премине през Сърбия. Хърватските медии съобщават също, че влакова композиция с военно оборудване от съюзниците от НАТО, предназначена за Украйна, е влязла в Хърватия в събота, на 23 април, от Унгария, през ГКПП Бели манастир.

Виждат се военни коли Ланд роувър и определено количество неидентифицирана техника, завита с покривала. "Пропускането на военен конвой за Украйна през територията на Сърбия идва в момент, когато военните документалисти на конфликта почти редовно представят доказателства за наличието в редовете на украинската армия на значителни количества въоръжение и муниции от сръбски фабрики, предаде БТА.

Миналите седмици неколкократно бяха откривани минохвъргачки сръбско/югославско производство М-57, калибър 60 милиметра, които бяха погрешно идентифицирани в руските медии като полски, тоест като минохвъргачки от НАТО, пише порталът. Освен това, в превзет неотдавна склад за муниции край Харков бе открито голямо количество муниции за минохвъргачки М-73 с ясно означение на фабриката Крушик в сръбския град Валево и със знак, че муницията е произведена през април 2018 г. Официалното твърдение на сръбските власти беше, че последните муниции за Украйна са доставени през 2016 г. и след това не е имало военно сътрудничество.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: