Last news in Fakti

27 Април, 2022 10:00 3 038 50

Да дарим по една заплата за Украйна: какъв е проблемът с призива на Петков

  • украински бежанци-
  • заплата-
  • дарение-
  • българия-
  • украйна-
  • война-
  • кирил петков-
  • призив-
  • русия-
  • оръжия

Идеята може и да звучи свежо, но дори беглият поглед показва, че прилича на бягство от отговорност

Да дарим по една заплата за Украйна: какъв е проблемът с призива на Петков - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Петър Чолаков:

Премиерът Кирил Петков призова българските граждани да дарят средства за закупуване на боеприпаси за Украйна. Самият той щял да предостави заплатата си, която да се преведе на сметка в Украйна, където с нея да разполагат политиците на нападнатата от Русия страна.

Какво издава призивът на Петков

Идеята на министър-председателя може и да звучи свежо, но дори беглият поглед показва, че това неортодоксално решение на ожесточения дебат в българското общество и в самото правителство съвсем не е соломоновско. Инициативата на Петков по-скоро прилича на бягство от отговорност.

Вместо да се нагърби с безспорно нелеката задача да прояви лидерство в този наистина труден момент, премиерът всъщност се опитва да прехвърли бремето на властта върху гражданите. Тъкмо те вече са го упълномощили да действа от тяхно име чрез принципа на представителната демокрация. Вярно е, че министър-председателят трябва да жонглира между различните интереси на коалиционните партньори. Но нуждата от баланс, стремежът да бъдеш арбитър не означават априори политическа пасивност и безгръбначие, не означават отказ от заемане на позиция.

А позицията на лидерите на новоучредената партия "Продължаваме промяната" е достатъчно ясна: и Кирил Петков, и Асен Василев са "за" изпращане на оръжие за Украйна. Това обаче, забележете, била позицията им като граждани. Тоест, не като политици, макар да са избрани, за да водят, да проявяват воля и характер тъкмо в моменти на изпитание като сегашния. Малодушие е да се криеш зад принципи като "всеки сам си преценя". А тъкмо до тази банална житейска максима може да се сведе призивът на г-н Петков.

Ами ако някой реши да контраатакува и призове да се събира оръжие в помощ на Путин и руските военни? А защо направо да не се организира нещо като постсоциалистическо съревнование: да видим коя инициатива - "украинската" или "кремълската" - ще събере повече пари. Тук някой ще се пошегува, че поне що се отнася до българските "кремълски патриоти", Путин може да приспадне помощта от заплатите им, превеждани от Москва.

Разбирате ли в какви абсурди можем да се забъркаме, как можем да станем за посмешище?

Има ли изобщо дилема?

Ясно е къде е заровено кучето: политиката е конкурс по популярност. А тъй като повечето българи са за неутралитет спрямо войната в Украйна, хапът, който трябва да глътне г-н Петков, със сигурност е горчив. При това решението е всъщност принципно: да се притечеш ли на помощ на нападнатия си съсед или да блееш в полето със скръстени ръце, докато го бият и изнасилват в близкия двор.

Дилемата стои само пред онези политици, които се мъчат да градят кариери, седейки на два стола. За останалите изборът е лесен. Тези, които от години намигат на Москва, се разкриха в целия си блясък. Те поне не се колебаят. За тези, които истински ценят членството в ЕС и разбират правата и задълженията, които то дава, също няма дилема.

Въпросът обаче отива отвъд русофилството или евроатлантическите ценности. Става дума за наличие (или липса) на съпричастност, на човешка солидарност с нападнатите, с жертвите. Не изключвам инициативата на г-н Петков да претърпи съществени промени през следващите часове или дори да отпадне. Страхувам се обаче, че срамът от нея ще остане. А той е за всички българи.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Roro

    70 1 Отговор
    Проблема е че сме най-бедната държава в ЕС!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 МХтоМХто

    69 1 Отговор
    Кое му е "свежото" на тая тъпотия
  • 4 Toshko

    71 3 Отговор
    Според мен един референдум ще дойте на място!
  • 5 Пич

    73 2 Отговор
    Проблема с Петков е медицински !!! Няма как да е добре тоя !!! Сигурно скатава профилактичните прегледи , иначе щяха да му помогнат лекарите !!! Виж , на тези , които още се радват на такива имбецили , няма как да се помогне !!!

    Коментиран от #40

  • 6 Соросоид-доброволец

    7 46 Отговор
    Аз ще даря всичките си спестявания за братска Украйна...
  • 7 Путин нападна първо България!

    22 30 Отговор
    Спря ни газа!
    Путин ще направи инфлацията в територията чудовищна.
    Ще ни изпрати хиляди емигранти, които ще струват на държавата милиарди!
    Накратичко територията приключва!

    Коментиран от #16

  • 8 £€¥√

    49 2 Отговор
    Да дарим по една заплата за Украйна: какъв е проблемът с призива на Петков

    Прилича на думите на баща ми - дайте да дадем
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Моля някой да ми обясни

    75 1 Отговор
    Защо всички украински „бежанци“ разговарят помежду си на руски език!
    Защо бягат след като военни действия се водят само на Изток?
    Защо не бягат в Западна Украйна?
    Защо се настаняват в най луксозните хотели, а в други страни от ЕС се настаняват в палаткови лагери?
  • 11 Каскет

    63 1 Отговор
    Така подклаждаме войната. Давамето на средства на Украйна ще удължи агонията. Няма как Украйна да спре Русия, това е ясно за всички дори цял свят оръжие да праща, просто живи хора няма да останат там. Защо да продължаваме ? Русия, Китай, САЩ не могат да бъдат спрени военно.
  • 12 Айсамани

    51 0 Отговор
    Кирчо Истината се мъчи да излезе от положението някакси,тъй като леля Корни не дава да се изнасят оръжия за Украйна(тя не дава,ама ние си изнасяме),та Кире Лубриканта изпусна поредната мозъчна пръдня.Господ да е на помощ на България,защото с тези управляващи загиваме.Туто финито.
  • 13 Българка

    2 38 Отговор
    "При това решението е всъщност принципно: да се притечеш ли на помощ на нападнатия си съсед или да блееш в полето със скръстени ръце, докато го бият и изнасилват в близкия двор."
    Мисля че в тази война няма русофили или украинофили, нито евроатлантици. За мен дилемата е човеци и античовеци

    Коментиран от #31

  • 14 5577

    36 1 Отговор
    Зеле зеле. Виж анкетата на тоя сайт преди да пишеш такива работи. Неможе да диктуваш и да промениш мнението на хората. Музиката е право хоро ти ни свириш дайчовото и ни караш да играем. Ма смешно е. Огледай се. Нали сме демокрация народовластие. Тоя няма и една година от както ни го избрахте и виж какво почна да говори. Всичко само не и това което е мнението на хората.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 бахо

    39 1 Отговор

    До коментар #7 от "Путин нападна първо България!":

    Кой ни е виновен,че ни спря газа?Ние какви ги вършим?Изобщо с ЕС и нАто,какво заслужихме?Каквото повикало,такова се обадило.С такава политика ще ядем коренчета и ще се къпем със студена вода.
  • 17 12345

    31 0 Отговор
    Нали щеше да дават на всички деца по 200 лв. на месец до пълнолетие
  • 18 Дебил

    41 0 Отговор
    А бе този Кирчо е за освидетелстване , кви заплати кви пет лева ??? Цените летят нагоре ,а този дебил говори за дарения???
    Е няма такъв олигофрен !!!
  • 19 Павел пенев

    33 1 Отговор
    Освен заплатата на Петков, да дарим дренки на Украйна и така да изразим нашата солидарност с ЕС и защитим неонацистите.
  • 20 Да бе да

    23 0 Отговор
    Ку-Ку! Ку-ку!⁷
  • 21 Някоя си

    30 0 Отговор
    Бих дарила и съм дарявала но за каузи които считам за правилни....
    Дарявам да детски домове, на старчески домове , на болни хора, на деца в нужда....
    Нооо нясой да ме кара да дарявам за оръжие ....това няма как да стане....
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 bullneck

    24 0 Отговор
    това като с оня виц за куките, дошъл началника на оперативката сутрин и им вика,
    абе колеги ходете да си зиматe заплата поне, че много си личи
    та така на едни заплати не им трябват, и си мислят че всички са така хаха
  • 24 bVlgari

    38 0 Отговор
    Призивът"Дари една заплата",най-малкото звучи абсурдно,да не кажа адски глупаво.Много голям дял от нас,срещат яки затруднения ежедневно в бизнеса си,цените,инфлацията,покриването на сметки.Даже и да искаш,как да дариш?!
    Днес,настъпва и газова криза.Един Премиер,би трябвало да приеме това за форсмажор и да поостане в Родината,за намиране на спешни решения.ПР в Киев и усмихнати фотоси със Зеленски,едва ли помагат или са нещо смислено.
    Превозвачите протестират.
    Медиците излизат на протести.Хотелиерите,приютили украинци,са бесни и излъгани.Задава се огромен риск от криза в десетки,важни икономически сектори.Премиерът е на оглед в Украйна.Не го разбирам това!
  • 25 Трайно Безработен

    37 0 Отговор
    Дарявам всичките си заплати и помощи от държавата за две години назад - общо 0 лв. и 0 ст. ХАХАХАХАХХАХА!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Милен

    33 0 Отговор
    Аз мойта заплата няма да я даря, защото си падам малко комплексар и ме е страх, че ще ми се смеят украинците като видят колко е смешна :)))
  • 28 Политиците

    24 0 Отговор
    Са избрани да водят САМО В ПОСОКА ИЗБРАНА от мнозинството избиратели а не според техните собствени желания или желанията на чужди държави. Иначе не е демокрация а автокрация
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 аре бе

    19 0 Отговор
    Става но първо ако почнем да получаваме 5000лв а не 500лв та да се усети че съм дал нещо , също така ако имаме в банката няколко стотин хилки спестени от закуска или милион за да е по точно също спестен някакси но при заплата от около 5-600лв с която трябва да си платим сметките че и да му апнем нещо едва ли ще успеем да оцелеем до другата такава..!!! Но който не живее от заплатата си МОЛЯ да дари , бълхъ го ухапала явно не закусва и добре изглежда в нови дрешки а ние с дрешките от ,,МАНИЯ,, 2 РЪКА бълхътъ ни хапе доста. ВСЕ ЕДНО ДА КАЖЕШ НА ЧОВЕК КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА ПЛУВА ХАЙДЕ ДА ПРЕПЛУВАМЕ ДУНАВА ВЪ ИМЕТО НА МИРЪ И УКРАЙНА...! Не звучи логично наали..??! Иначе си симпатяга но си гледай своя гьол само докато ние се правим на магьосници оцелявайки с нашите европейски доходи и разходи.! То си е така от Тошово време но тогава поне тока и парното бяха символични цени благодарение на соц.лагера в който ни караха да ,,живеем,, а ние пак съществувахме някак си макар и лесно според тогавашните велможи ..! И така всяка жаба да си го знае гьола че да не се удави в друг.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Лицемери

    15 0 Отговор
    Тука има хора едва свързват двата края, пенсионери се хранят от кофите за смет, майки на болни деца нямат пари за лечение, тоя простия Курю иска заплати и оръжия да се даряват. Тука не е Канада, тука нямаме две ризи, че да дадем едната.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Теодоро

    11 0 Отговор
    Мазни убитаци
  • 37 Заплатаджия

    8 0 Отговор
    Защо само по една?????????????
    Не може така.А Путин защо не им дава оръжие,а само ги напада?????
  • 38 Механик

    15 1 Отговор
    Ми що да не дадем бе, Кирчо? Ми ние всички имаме сладкарници в които продаваме 100 гр. торта за 200 лева. Що да не дадем, та да направим кефа на САЩ?
  • 39 qwerty

    5 4 Отговор
    Абсурдно е, че още дъвчите темата. Всеки е свободен да дарява на когото иска.
  • 40 знаем, знаем

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пич":

    Ти досега вече 100 пъти ще си прегазил мението на избирателя. Нали?
  • 41 Йтръ

    8 0 Отговор
    Моля от най бедната държава, ех народе.
  • 42 иво

    7 0 Отговор
    АПРОПО , А ТЕА ДА СЕ ПАЗЯТ ПО ПЪТЯ , ОТ НИСКО ЛЕТЯЩИ НЕИДЕНТИФФИЦИРАНИ ОБЕКТИ !
  • 43 ахааа

    9 0 Отговор
    моята бих я дарил, но за да се погребе това .................на снимка, а и цялата продажна измет
  • 44 селянка

    11 0 Отговор
    То бива простотия , но чак пък толкова - не бива . Каква майка ги е раждала ТЕЗИ малоумници , не виждат ли как живеем , че ще искат да подпомагаме , бих казала следното ТЕ НА ГЛАДНИЯ В ТОРБАТА ХЛЯБ ТЪРСЯТ срам нямате , а за морал да не говорим . Освободете ни от присъствието си , колкото по - рано толкова по - добре .
  • 45 Прав

    5 0 Отговор
    Тук това вече не държава тяхното 🏠🏚️ а са ЛАПАЧИ ГОЛЯМИ 🤵💰💰💰💰💰👮💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰👰💰💰💰💰💰💰💰👷0лв.
  • 46 Ком

    9 0 Отговор
    Канадецът никога не се занимавал с проблеми на българите.
    Първо се занимаваше с ваксинация, заради печалбите на американски концерни.
    Второ засили се да вкарва крадците на история в ЕС за удоволствието на Макрон.
    Трето, голямата му цел в живота, да ни вкара в конфликта Украйна, разбира се на страната на Азов, Айдар, Десен сектор и палячото.
  • 47 А защо да не подарим

    5 0 Отговор
    По една заплата на Русия, премиера не може да налага личната си воля над народа а точно обратното
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Спонсор

    4 0 Отговор
    Да дарим по една заплата и пенсия плюс всички спестявания които имат такива. Тогава Киро ще е на върха на щастието си,че е угодил на някой.
  • 50 Анонимен

    1 0 Отговор
    Ако имаш дай. А много бизнесмени ограбили народ и родина имат. Те сами си го казваха. Дъщеричката ми носи часовник една седмица и не го иска, както и момченцето ни, а младите момчета тогава, това вземам скришно, защото е куоено с моят труд и днес са по на 38,38,40 годилни, а изглеждат на 60,много състарени. Колкото повече имаш и даваш, бог алках вижда и ти благодари като те възнаграждава с още и още. Кво лошо е казал. Не ви задължава. Сакън да не обеднеете дпс, царя, сдс, ндсв, борката, румбата.. Явно ги заболя и им искат оставките. А бяха бедни като църковни мишки