Отидете към основна версия

1 025 18

Хърватия се възхищава на Украйна

  • украйна-
  • андрей пленкович-
  • володимир зеленски-
  • хърватия-
  • война-
  • русия-
  • киев

Пленкович пристигна в Киев вчера на необявено посещение

Снимка: БГНЕС/ EPA

Хърватия се възхищава на съпротивата на украинския народ и неговите европейски стремежи, каза снощи в Киев хърватският премиер Андрей Пленкович, цитиран от агенция Хина, предаде БТА.

Пленкович пристигна в Киев вчера на необявено посещение в навечерието на Деня на Европа. В речта си той изрази пълната подкрепа на Хърватия за съпротивата на украинския народ срещу агресията на Русия и за европейския път на Украйна. Възхищаваме се на вашата съпротива срещу руската агресия. Борите се не само за свободата на Украйна, но също така за ценности, които всички ние споделяме, каза хърватският премиер.

Той допълни, че самата Хърватия е била подложена на военна агресия и затова "разбираме колко тежък е натискът и колко трудна е ситуацията за защитниците и украинците“. Пленкович отбеляза на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски, че е добре запознат с европейските стремежи на Украйна. Преди да стане премиер той бе шеф на делегацията на Европейския парламент за отношенията с Украйна и ръководеше наблюдателската мисия на ЕП за изборите в страната през 2014 година.

Хърватският премиер каза, че е готов да сподели опита на страната си за възстановяването след войната, разчистването на мини и помирението. Той поздрави Украйна за бързия отговор на въпросника за ЕС, връчен на украинския президент в Киев от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, което е първата стъпка на страна-кандидатка да получи статут на кандидат за членство. "Ние ще бъдем на ваша страна на всяка стъпка от пътя“, каза Пленкович.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: