Last news in Fakti

11 Май, 2022 09:23 904 10

И Хърватия подкрепя кандидатурата на България за членство в Шенген

  • шенген-
  • мигранти-
  • хърватия-
  • европейски съюз

Миграционният натиск върху външните граници на ЕС се е засилил през пролетта, но нито Хърватия, нито България са крайната дестинация на нелегалните мигранти

И Хърватия подкрепя кандидатурата на България за членство в Шенген - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хърватия е готова да предостави на България цялата си професионална и техническа подкрепа за присъединяване към Шенгенското пространство, съобщи днес хърватското министерство на вътрешните работи, след като хърватският вътрешен министър Давор Божинович се срещна с българския си колегата Бойко Рашков, предаде ХИНА.

Двамата министри обмениха мнения за ситуацията в Украйна и предоставянето на временна закрила на украинските бежанци, както и за миграционната ситуация по маршрута на Източното Средиземноморие. Също така обсъдиха новия пакт за миграцията и убежищата, както и стратегията за укрепване на Шенгенското пространство.

Министрите посочиха, че миграционният натиск върху външните граници на ЕС се е засилил през пролетта и че нито Хърватия, нито България са крайната дестинация на нелегалните мигранти. Те отбелязаха, че засилването на натиска е свързано с политически обстоятелства и обстоятелства в областта на сигурността, както и с това как съседните страни управляват миграцията.

Те обърнаха внимание на важността на всеобхватния и единен европейски отговор на кризата в Украйна. От началото на руската военна инвазия в Украйна Хърватия е приела над 17 000 украински бежанци, а България - около 100 000, предимно жени и деца. И двете страни са им предоставили временна закрила с цялата необходима помощ и грижи, включително здравеопазване, социални грижи и включването на децата в образователната система, а на възрастните на пазара на труда.

Двамата министри подписаха двустранно споразумение за сътрудничество в областта на природните бедствия, което допълнително ще засили сътрудничеството в гражданската защита и управлението на природни бедствия и бедствия, причинени от човека.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 експерт

    9 6 Отговор
    това е с цел да ни прилъжат по-лесно да ни нaчyкaт еврото

    Коментиран от #4

  • 2 Влизането ни

    8 7 Отговор
    в Шенген ще бъде надгробният камък на България.
  • 3 Българка

    10 4 Отговор
    По-важно е българскит народ дали иска с тази си икономика и доходи да влиза в Шенген. Според мен поне 80% българи си искаме националната валута и поне отлагане на влизането в клуба на богатите. Обикновено бедните плащат сметките на богатите
  • 4 честен ционист

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "експерт":

    Аз пък си мислех, да има де да настанат гладните египтяни.
  • 5 Радио Чукотка

    2 2 Отговор
    Докато има червени подложки в България членството ни в Шенген е замразено. А и не виждам особен смисъл в приемането ни...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Шенген

    3 2 Отговор
    Винарско село в Люксембург. Кво да диря там ? Алжирка и мавруд имат ли ?
  • 8 Само където България

    3 1 Отговор
    Не подкрепя еврото, безсмислена "гимнастика", за източване на резерв и още една"шокова терапия". Един референдум поне от срам да направят, тези чорбаджии в НС. Ние сме вързани към МВФ и МБ. Да не стане жестоко вдигане на долара, за сметка на еврото, Европа да сбъдне сценария на Шваб. Успоредно в САЩ падат индекси борси, константна позиция златото. Хем индекси падат, хем долара се вдига, а еврото би трябвало да пада, предвид спад с 5% за април икономика Германия. Много алогични неща. В такъв момент да се тикаме в тигана с олиото, Британия излезе от ЕС. А когато Британия бяга,Причина има, и то сериозна. Че и българското злато 27 тона е в Лондон.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хасковски каунь

    3 1 Отговор
    Шенген-менген,
    откакто се помна в ЕС и НАТО, само Шенген и САЩ визи. Подкрепят, подкрепят, крепят. Те САЩ само хубави приказки приказват, обещават.
    А в супермаркета , бензиностанцията, и при Енергото не ни крепят
Новини по държави: