Курортите в Западна Европа са откраднали добрите гръцки специалисти в туризма, оплакват се от туристическия сектор. Много по-малко са и желаещите от балканските страни да работят този сезон в Гърция.
Между 2 хиляди и 4 хиляди евро заплата предлагат собствениците на ресторанти за кулинарни специалисти и въпреки това не могат да намерят. Причината е, че половината от добрите специалисти в кухнята работят в Западна Европа, където условията са по-добри, казват от туристическия сектор.
Няма достатъчно камериерки и сервитьори, съобщават собствениците на хотели, принудени да наемат и чужденци без опит. От Халкидики се оплакват, че традиционни служители от балканските страни също са много по-малко този сезон.
Проблемът с липса на специалисти в туризма е най-силен на островите Миконос и Санторини, но и на други острови, където активният сезон вече започна.
Министрите на труда и на туризма търсят решение, като обещават постоянни проверки на работодателите за официални договори и спазване на всички права на работещите.