Отидете към основна версия

5 040 73

Изведени от ада на "Азовстал": над 260 украински бойци са се предали

  • азовстал-
  • бойци-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • мариупол-
  • завод-
  • войници

Бойците прекараха там седмици наред в ужасяващи условия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Над 260 бойци са били изведени от обсадения комбинат "Азовстал" в пристанищния град Мариупол, след като седмици наред бяха блокирани там - почти без храна, вода и медикаменти. Сред тях са и 53 тежко ранени, съобщава украинският Генерален щаб. Те са били транспортирани в контролирания от проруски сепаратисти град Новоазовск. Другите 211 бойци са изведени през хуманитарния коридор, договорен между Москва и Киев. Те са откарани в обсадения от руснаците град Оленивка. По-късно в рамките на размяна на военнопленници те трябва да се завърнат, посочват украинските служби.

Работата по евакуацията на останалите защитници на Мариупол, които все още се укриват в "Азовстал", продължава, съобщават от Киев.

"Във войната няма сигурни планове и мисии"

"Благодарение на защитниците на Мариупол успяхме да спечелим критично важно време за набавянето на резерви, прегрупиране на силите и получаване на помощта от нашите партньори", написа заместник-министърката на отбраната Гана Маляр във Фейсбук. Всички задачи по защитата на Мариупол са били изпълнени. Свободната битка за "Азовстал" е била невъзможна. По думите ѝ, сега най-важното е да се опази живота на бойците от Мариупол. Такава е била и заповедта, която са получили командирите в "Азовстал".

Руското министерство на отбраната беше обявило в понеделеник прекратяване на огъня, за да могат да бъдат изведени ранени украински войници от подземията на комбината. Москва посочи "медицинските служби" в Новоазовск като цел на евакуацията. "Силно се надяваме, че можем да спасим живота на нашите момчета", каза украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение. "Искам да подчертая: Украйна се нуждае от своите украински герои живи. Това е нашият принцип."

Малко по-късно се изказаха и украинските националисти от "Азов" - един от многото отряди, заклещени в комбината "Азовстал" и защитавали Мариупол. Един от командирите на полка Денис Прокопенко подчерта, че евакуацията на бойците маркира края на мисията на полка "Азов". "Във войната не съществуват абсолютно сигурни планове и мисии." Въпреки това много рискове са били пресметнати, каза той. Сега целта е да се спаси животът на колкото се може повече бойци.

Мариупол - под обсада от самото начало на войната

Пристанищният град Мариупол беше обсаден в самото начало на войната - малко след нахлуването на руснаците в края на февруари. Руските части поеха постепенно контрола над целия град. Последните останали там украински бойци се укриваха в подземните етажи на огромния комбинат "Азовстал". Руските войски не рискуваха да нахлуят в завода, но блокираха всички входове и изходи. През изминалите дни стотици цивилни граждани бяха евакуирани от "Азовстал". Преговорите за евакуацията на украинските войници обаче, много от които са тежко ранени, продължиха дълго. В подземията те не разполагаха с достатъчно храна и вода, нямаха лекарства, нито медицински грижи.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: