Отидете към основна версия

3 504 64

Ето кога Украйна може да влезе в ЕС

  • клеман бон-
  • украйна-
  • ес-
  • членство

Франция: Процесът ще отнеме 20 години

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Процесът на присъединяване на Украйна към Европейския съюз (ЕС) може да отнеме над 20 години, като се имат предвид изискванията, които се прилагат към страните кандидатки. Това мнение изрази в неделния ефир на Радио J френски държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон.

„Трябва да бъдем честни с тях и с нашите съграждани. Ако кажем, че Украйна ще се присъедини към ЕС след 6 месеца, година или две, това няма да е вярно, защото ЕС поставя определени изисквания към кандидатите. Процесът може да продължи 15 или 20 години... Това е много дълга процедура“, обясни Бон.

В тази връзка, би било уместно да се предложат някои привилегии на Украйна и други страни, които се стремят към по-тесни отношения с ЕС, по-специално Молдова и Грузия. За целта е необходимо да се създаде европейска политическа общност, която беше предложена от френския президент Еманюел Макрон. Според Бон, в рамките на тази общност украинците биха могли „да получат правото да се движат свободно из Европа, да получат достъп до част от средствата от европейските фондове за възстановяване на страната и нейната икономика. „Това е политически проект, допълващ ЕС, който е предназначен за страни, които искат да се доближат до нас“, каза той.

По-рано Макрон заяви, че Украйна има възможност да получи ускорено статут на кандидат за член на ЕС, но присъединяването ѝ към ЕС може да отнеме години или дори десетилетия. На конференцията в Страсбург за бъдещето на Европа той направи предложение за създаване на нова организация в допълнение към ЕС - Европейската политическа общност - за включване на Украйна и някои други страни в нея. Тази идея обаче предизвика безпокойство сред някои европейски политици. По-специално, президентът на Литва Гитанас Науседа смята, че предложението на Париж показва „липса на политическа воля“ за решаване на въпроса за приемането на Украйна в ЕС.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 41 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: