Отидете към основна версия

3 720 92

Доживотен затвор за 21-годишния руски войник, застрелял без причина възрастен украинец

  • вадим шишимарин-
  • украйна-
  • русия-
  • военно престъпление-
  • съд-
  • доживотен затвор

Руският войник бе признат за виновен в извършването на военно престъпление

Снимка: БГНЕС/ EPA

21-годишният руски войник Вадим Шишимарин, който застреля 62-годишен цивилен мъж в Украйна без причина, получи доживотна присъда.

Това бе първото дело в Украйна за военни престъпления, започнато след непредизвиканата пълномащабна инвазия на руската армия на 24 февруари. Младият руски сержант се призна за виновен по обвиненията. Убийството бе извършено на 28 февруари в село Чупахивка в североизточния регион на Суми.

Убийството бе извършено дни, след като Русия започна непровокираната си инвазия в Украйна. Шишимарин е служил в танкова дивизия, заловена от украинските сили. В няколко украински града, които бяха временно окупирани от руската армия, бяха открити стотици трупове на цивилни по улиците и в масови гробове. Свидетели разказват, че руски войници са стреляли срещу невъоръжени цивилни и са изнасилвали жени и деца. Украински и международни експерти продължават да събират доказателства и да разследват случаите.

По данни на украинските служби от началото на руската инвазия са събрани доказателства за извършването на близо 13 000 военни престъпления от страна на окупаторите. Руските войници са убили 3811 цивилни граждани, сред които и 255 деца. 6800 цивилни сгради са унищожени.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 61 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: