Отидете към основна версия

2 352 27

САЩ: Сърбия трябва да въведе санкции срещу Русия

  • сърбия-
  • русия-
  • санкции-
  • александър вучич-
  • владимир путин

Най-голямото предизвикателство пред Западните Балкани на пътя към европейска интеграция представлява корупцията, която е дълбоко вкоренена в държавите от региона от деветдесетте години на миналия век

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар изрази надежда, че Сърбия ще се присъедини към останалите държави от Западните Балкани и ще въведе санкции срещу Русия след сформирането на новото правителство, съобщават черногорските медии.

Почти всички държави от Западните Балкани се координираха за начина да накарат Русия да плати цената за инвазията чрез санкции, чрез подкрепа за Украйна и нейния народ, заяви Ескобар в онлайн обръщение вчера на Срещата за демокрация в Югоизточна Европа, която се състоя в Будва.

Тема на срещата, която събра официални представители от ЕС, САЩ, Великобритания и региона, бе "Войната в Европа - влиянието на Балканите".

Сърбия е единствената държава в Европа, която не въведе санкции срещу Русия, макар да се съгласи с резолюциите на Обединените нации и декларациите на Европейския съюз, с които се осъжда руското нахлуване в Украйна, като официален Белград оправдава това свое становище със "защита на жизнените интереси на страната". Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани изрази надежда, че Сърбия ще се присъедини към останалите държави от Западните Балкани и ще въведе санкции срещу Русия след сформирането на новото правителство.

Той заяви също, че очаква Черна гора да бъде следващата членка на ЕС.

Ескобар заяви, че държавите от Западните Балкани са постигнали огромен напредък и впечатляващи реформи, и изрази надежда, че Европа ще реализира на практика онова, което говори днес, когато става въпрос за евроинтеграцията на Западните Балкани.

Той изтъкна, че е голям оптимист по отношение на перспективите на държавите от Западните Балкани да станат пълноправни членки на ЕС и че САЩ ще продължат своята подкрепа в тази насока.

Много съм въодушевен по отношение на бъдещето на Западните Балкани, тъй като тази криза наистина ни показва, че политиката, която САЩ са избрали за подкрепа, ангажиране и промоция на Западните Балкани дава резултати, заяви Ескобар. Той посочи, че най-голямото предизвикателство пред Западните Балкани на пътя към европейска интеграция представлява корупцията, която е дълбоко вкоренена в държавите от региона от деветдесетте години на миналия век.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 40 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: