Отидете към основна версия

4 679 29

Херсонска област влиза в състава на Русия?

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • донбас-
  • херсон-
  • херсонска област

Властите на Херсонска област в близко бъдеще възнамеряват да инициират въпроса за присъединяването на региона към Руската федерация, така че тя да стане пълноправен субект

Снимка: Shutterstock

Властите на Херсонска област в близко бъдеще възнамеряват да инициират въпроса за присъединяването на региона към Руската федерация, така че тя да стане пълноправен субект, предава ТАСС, цитирайки заместник-ръководителят на окупационната администрация на Херсонска област Кирил Стремусов.

На 11 май Стремусов, който се представя като представител на военно-гражданската администрация на Херсонска област, заяви, че регионът ще поиска от президента Владимир Путин да го включи в Русия до края на 2022 година.

За сега позицията на Кремъл по въпроса е неясна, понякога се споменава организиране на референдум подобен на този в Донецка и Луганска област през 2014 година. Ясно е, че както и тези два референдума и референдума за Крим, евентуален референдум с Херсонска област едва ли ще бъде признат от междунардната общност.

Украинските власти многократно заявяваха, че ще се стремят към освобождаването на Херсон от руските военни.

45-годишният Кирил Стремоусов е местен политик и един от лидерите на украинското движение срещу ваксинация за коронавирус. През 2019 г. той беше заподозрян в участие в атака срещу редакцията на херсонски вестник със сълзотворен газ и травматични оръжия.

Припомняме, че временните власти в Херсон обявиха, че от 1 май в региона се преминава към разплащане с рубли. Херсон беше първият украински областен център, който падна под руски контрол още в първата фаза на войната в Украйна. Според руските медии мирният живот постепенно се възстановява в тази област. На 9 май за първи път от осем години в региона беше отбелязан по руски обичай Денят на победата.

На 21 февруари Путин обяви признаването на суверенитета на Донецка и Луганска народни републики,а на 24 февруари обяви началото на "специална военна операция" в Украйна в отговор на призива на лидерите на сепаратистите в Донбас за помощ.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 47 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: