Отидете към основна версия

34 227 182

В Кремъл вече тайно обсъждат кой да наследи Путин

  • владимир путин-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • кремъл-
  • ястреби-
  • москва-
  • наследник-
  • путин

В обозримо бъдеще той няма да управлява държавата

Снимка: Shutterstock

Вече над три месеца след началото на пълномащабната непредизвикана война срещу Украйна, руските елити не са доволни от Владимир Путин. В Кремъл тайно се обсъжда кой да го наследи, пише разследващият независим сайт „Медуза“, позовавайки се на източници, близки до правителството и президентската администрация.

Както привържениците на продължаването на военните действия (т.нар. „ястреби“), така и тези, които са против войната, не са доволни от Путин. През тези три месеца, в които се води война, общото настроение на руските елити се промени напълно на няколко пъти. Първоначално повечето политици в Кремъл и държавни служители бяха ужасени от това как санкции ще се отразят на кариерата и живота им.

Малко по-късно започна „патриотичният подем“ и мнозина дори публично призоваваха да се води война до „победен край“. Сега, три месеца след началото на инвазията, отново надделява песимизмът в оценките на случващото се. Бизнесът и много членове на правителството са недоволни, че президентът започва война, без да се замисли за мащаба на санкциите – с такива санкции не може да се живее нормално . „Ястребите“ не са доволни от темпото на „специалната операция“. Те смятат, че може да се действа по-решително. Руската армия търпи огромни загуби в Украйна, като по данни на Киев над 30 500 руски войници са били убити до момента. Москва не разкрива броя на жертвите си.

„Ястребите“ в руския елит, предимно от службите за сигурност, искат широка мобилизация и окончателна победа, с превземането на Киев. Кремъл обаче не е готов да обяви такава мобилизация. Дори руснаците, които подкрепят „специалната операция“, не са готови да се бият сами или да изпращат близките си на фронта. И в Кремъл са наясно с това. В същото време тази част от руския елит, която е за мирно разрешаване на войната (това са предимно бизнесмени), също недоволства от Путин, защото не вижда реални стъпки от него към договаряне на мир с Украйна. А дупките в руската икономика са лесно забележими.

Обсъждат се няколко имена на потенциалния наследник на Путин. Сред тях са кметът на Москва Сергей Собянин, заместник-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев и първият заместник-ръководител на президентската администрация Сергей Кириенко. Темата за бъдещето на Русия „след Путин“ все по-често се обсъжда и е все по-актуална тема. Има разбиране и желание сред руския елит, че в обозримо бъдеще той няма да управлява държавата.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 191 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания