Отидете към основна версия

2 446 26

Украинските власти не могат да осигурят вода и храна за жителите на Северодонецк

  • северодонецк-
  • русия-
  • украйна-
  • володимир зеленски

От началото на войната са загинали 4149 цивилни, от тях 267 деца, обяви ООН

Снимка: Unian

Украинските власти не могат да осигурят вода и храна за жителите на Северодонецк, призна кметът Олександър Стрюк пред Ройтерс. В стратегически важния град в Луганска област, който от дни е ударно обстрелван от руската армия, са останали около 13 хиляди души.

Кметът на Северодонецк, който руските сили повече от седмица не могат да превземат, изрази надежда, че това няма да се случи. "60 процента от града са под руско командване", твърди Олександър Стрюк.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства шестия пакет от санкции, наложени от Европейския съюз спрямо Русия. Зеленски подчерта, че с такава агресивна политика и курс на изолация от цивилизования свят Русия просто няма да може да се адаптира.

"Практическият резултат е лишаване от десетки милиарди евро, които Русия няма да може да използва, за да финансира терора. Стратегически това поставя руската държава в периферията на съвременната икономика", коментира Зеленски.

А неговият съветник Михаил Подоляк обвини Европа и Съединените щати, че изпитват "ирационален страх" от Русия. "Финансовите приоритети на Запада имат предимство при вземането на решения", заяви той.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков смята, че хората в окупираните от Русия украински региони Херсон, Запорожие и Донбас трябва сами да решат бъдещето си и Кремъл не се съмнява, че те ще вземат "най-доброто решение".

По-рано Украйна предупреди, че анексирането на регионите от Русия ще сложи край на мирните преговори между двете страни.

По данни на ЕС близо три милиона украинци са потърсили убежище в страни от съюза. Общо 6 милиона и 800 хиляди са напуснали Украйна. От началото на войната са загинали 4149 цивилни, от тях 267 деца, обяви ООН. Близо 5000 са ранените.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: