Отидете към основна версия

4 273 17

Референдум в Казахстан: 77% подкрепиха промените

  • казахстан-
  • конституция-
  • референдум-
  • алмати-
  • нурсултан

Поправките намаляват пълномощията на държавния глава

Снимка: Shutterstock

На вчерашния референдум за промяна на конституцията в Казахстан 77,18 на сто от гражданите са подкрепили предложените промени. Това показват предварителни данни на Централната комисия за референдума, обявени днес.

По данни на комисията активността е достигнала 68,06 процента. Според предварителните цифри най-голям процент от гласувалите са подкрепили промените в Акмолинска област (81,89 на сто), а най-малко хора са гласували за тях в Алмати (65,22 на сто). Поправките намаляват пълномощията на държавния глава, значително засилват ролята на парламента и на местните представителни органи, системно укрепват правозащитната сфера, възстановяват Конституционния съд, затвърждават окончателно отмяната на смъртното наказание.

Изключват се и текстовете за статута на първия ръководител на страната Нурсултан Назарбаев. Очаква се това да сложи край на ерата на Назарбаев и неговия клан, управлявали страната в продължение на 30 години, предадоха по-рано световните агенции. Референдумът е признат за състоял се тъй като активността е надхвърлила 50 на сто. Промените в основния закон ще се смятат за приети, ако за тях са гласували над половината граждани най-малко в 12 от общо 17 региона на страната (14 области и три града от републиканско значение – Нур Султан, Алмати и Шимкент).

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 20 гласа.

Свързани новини