Last news in Fakti

5 Юни, 2022 13:21 2 773 6

Държава променя коренно конституцията си

  • казахстан-
  • конституция-
  • избори-
  • промяна

Референдумът за основния закон на Казахстан е валиден

Държава променя коренно конституцията си - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Избирателната активност на конституционния референдум в Казахстан до 14:00 часа местно време е 53,43%, преодолявайки необходимия праг от 50%. Такива данни бяха изнесени на брифинг от Централната комисия по референдума.

"Общо 6 262 973 граждани в цялата страна са пуснали бюлетини в 14:00 часа, което е 53,43% от включените в списъците за гласуване. За участие в референдума. Така по данни на Централната комисия за референдума установеният праг на избирателна активност е достигнат“, каза на брифинг Анастасия Щегорцова, член на комисията.

Най-висока избирателна активност е регистрирана в Кизлординска област - 65,3%. В Нур-Султан в избирателните секции са дошли 41,13% от избирателите, а в Алмати - 23,6%, което е най-ниската избирателна активност в републиката.

Промените в основния закон се считат за приети, ако повече от половината от гражданите са гласували за тях в най-малко две трети от регионите и градовете с републиканско подчинение (в Казахстан има 14 области и три града с републиканско значение - Нур-Султан, Алма-Ата и Шимкент).

Избирателните секции отвориха в 07:00 часа местно време и ще затворят в 20:00 часа. Общо в деня на гласуване работят над 10 000 избирателни секции, включително 65 избирателни секции в 52 чужди държави. В списъците за гласуване са включени над 11,7 милиона казахстанци, докато населението на републиката е над 19,1 милиона души.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А така

    11 0 Отговор
    50 го публиуивайте това само днес. Явно внишенията с пормяната на конституционнните ни права и въвеждането на пълна диктатура ще се засилват.
  • 2 Гост

    19 0 Отговор
    На Някой да му стана ясно,за какво е този Референдум...
  • 3 Абе що за глупост!

    18 0 Отговор
    Защо не пишете каква е тази Коренна Промяна в Конституцията им?!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    1 0 Отговор
    Вземете напишето нещо смислено, като например какви са основните разликите между новатй о старата конституция.