Отидете към основна версия

5 130 51

Русия: Скоро ще контролираме Донбас

  • донбас-
  • василий небензя-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • оон-
  • северодонецк

Това заяви руският представител в ООН

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руската армия „скоро“ ще установи контрол над Донбас, и по-специално Луганска и Донецка области. Това заяви Василий Небензя, постоянен представител на Русия в ООН, предаде Би Би Си.

Василий Небензя описва агресията на руската армия в Украйна като „освобождение“. Руският представител в ООН каза още, че продължава операцията по „демилитаризиране“ и „денацификация“ в Украйна. В източната част на страната се водят ожесточени сражения.

Украйна би могла да отвоюва ключовия град Северодонецк в Луганска област "за два-три дни", щом се сдобие с далекобойни западни артилерийски оръдия. Това заяви по-рано днес губернаторът на източния украински регион Сергий Гайдай. Руската армия се опитва от седмици да завладее този индустриален град, важен от гледна точка на контрола върху целия минен басейн Донбас. През последните дни тя отново напредна там и сега контролира "голяма част" от града, каза снощи Гайдай. Украинците непрекъснато искат от Запада повече далекобойни ракетни системи.

Украинските войници в Северодонецк водят "една от най-трудните" битки срещу руските войски от началото на войната, заяви президентът Володимир Зеленски и добави, че съдбата на целия регион Донбас зависи от източния град. Силите на Москва концентрират огневата си мощ върху стратегически важния индустриален център като част от усилията за завладяване на обширна територия в Източна Украйна. След дни на ожесточени улични сражения украинските официални лица признаха, че руските войски контролират голяма част от Северодонецк и че може да се наложи техните сили да се оттеглят поради постоянния обстрел.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 47 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: