Отидете към основна версия

8 727 166

Съд в подкрепяната от Русия Донецка народна република издаде смъртна присъда на двама британски бойци и на един мароканец

  • донецка народна република-
  • украйна-
  • донбас-
  • доброволци

Тримата осъдени ще обжалват съдебното решение, съобщи ТАСС

Снимка: Unian

Двама британци и един мароканец, пленени в Източна Украйна, където се сражаваха на страната на Киев, получиха днес смъртни присъди по обвинения в наемничество от съд в подкрепяната от Русия Донецка народна република (ДНР), съобщиха световните агенции.

„Върховният съд на Донецката народна република осъди на смърт британците Ейдан Аслин и Шон Пинър и мароканеца Брахим Саадун, обвинени, че са участвали в боевете като наемници“, съобщи ТАСС. Тримата чуждестранни бойци ще обжалват това решение пред Върховния съд на ДНР, каза един от адвокатите им Павел Косован. "Желанието и на тримата осъдени е да обжалват тази присъда, защото не са очаквали да чуят най-тежкото наказание във вид на смъртна присъда", каза адвокатът.

Двайсет и осем годишният Ейдан Аслин и 48-годишният Шон Пинър бяха пленени от сепаратистите в обсадения украински град Мариупол през април, съобщава в."Телеграф". Те са обвинени за участие в бойните действия като наемници, въпреки че и двамата са живели в Украйна и са служили няколко години във въоръжените сили на страната, посочва изданието. Мароканецът Брахим Саадун е студент, който се биел на страната на украинската армия и бил пленен през март в малък град между Мариупол и Донецк. Процесът срещу тримата започна във вторник и се проведе при закрити врата. Аслин, който е от град Нюарк в графство Нотингамшир, за последно бе показан от руски телевизии по време на разпита му. На кадрите той изглежда сякаш е бит и говори завалено. Аслин има пък синини и рана на челото, отбелязва "Телеграф". И двамата британци изглеждат силно отслабнали по време на процеса срещу тях, показват телевизионни кадри.

Осъдените на смърт за участие в бойните действия на страната на въоръжените сили на Украйна като наемници британци Ейдан Аслин и Шон Пинър и мароканец Брахим Саадун, имат право на помилване, предаде ТАСС. "На осъдените се разяснява правото на помилване", каза председателят на съда след обявяване на присъдата.

Британското външно министерство засега не е отговорило на запитванията за коментар за осъждането на двамата британци. Вчера министерството осъди, по думите му, използването на военнопленници за политически цели и каза, че те "имат право на имунитет в качеството им на бойци", отбелязва Ройтерс.

Руските медии нееднократно обвиняваха Запада, че изпраща наемници в Украйна. Затова един знаков процес срещу чуждестранни бойци може да има силен пропаганден ефект, отбелязва "Телеграф".

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 103 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: