Отидете към основна версия

9 403 84

Путин иска да обедини окупираните територии в Украйна в нов федерален окръг на Руската федерация

  • крим-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин-
  • днр-
  • лнр-
  • референдум-
  • кремъл-
  • борис рапопорт

Путин иска по насилствен начин да откъсне парче от украинската територия

Снимка: Shutterstock

Кремъл планира да обедини самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР, както и окупираните територии на Херсонска и Запорожка области, в един федерален окръг в състава на Русия. Трима източника, близки до администрацията на президента на Руската федерация Владимир Путин, разкриха неговите планове пред „Медуза“.

Така на практика руският диктатор Владимир Путин иска да създаде нова република в състава на РФ, отнемайки по насилствен начин тези територии от Украйна. На 24 февруари руската армия по нареждане на Путин започна пълномащабна непредизвикана война срещу Украйна. А през 2014 г. Русия незаконно анексира украинския полуостров Крим.

Москва готви провеждането на референдуми в тези украински територии, подобно на Крим. Тези референдуми, разбира се, са в грубо нарушение на международното право и не са легитимни. Със създаването на този „окръг“ ще бъде ангажиран Борис Рапопорт от президентската администрация на Путин, когото в Москва наричат „кризисен мениджър“. Източници на изданието твърдят, че Рапопорт вече е в Донбас и посещава окупираните територии в Херсонска и Запорожка области. Кремъл търси „политкомисари“ - служители и политтехнолози, които ще извършват политическа, обществена и информационна работа в окупираните украински територии.

В близко бъдеще постовете си може да загубят ръководителите на Донецката и Луганската народни републики - Денис Пушилин и Леонид Пасечник. Очаква се те да бъдат заменени от руски служители: „Не бива да има бъркотия в разпределението на бюджетното финансиране от неясни местни персонажи. Парите трябва да отидат в правилната посока“. И двете „републики“ не са признати международно, а са част от Украйна. При започването на войната на 24 февруари Путин заяви, че руската армия влиза в Украйна, за да „демилитаризира“ и „денацифицира“ страната, но без да има териториални претенции. Това е поредната огромна лъжа на режима на Путин, който твърдеше също така, че руската армия ще атакува само военни обекти в Украйна. От началото на инвазията са събрани доказателства за над 16 000 военни престъпления, извършени от руските войници в Украйна, включително убийства на невъоръжени цивилни.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 53 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: