Отидете към основна версия

12 638 68

Повече от 1 милион жалби до Путин след началото на войната, изчезналите ще се търсят с десетилетия

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • кремъл

В Руската федерация все още няма официален публичен списък на загиналите или попаднали в плен в Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

1,2 млн. жалби са постъпили в администрацията на президента на Русия Владимир Путин от началото на войната на 24 февруари 2022 година. 42 000 от тях са свързани с проблеми при издирването на изчезнали роднини във войната с Украйна, съобщи изданието "Важные истории".

Жалбите са единственият начин да се разбере нещо за изчезналите военни и да се изрази недоволство срещу войната. Най-много жалби да постъпили през април 2022 година - почти 624 000. Това е три пъти повече, в сравнение с изминалите 3 месеца взети заедно.

Според политолога Иван Преображенски април е станал преломен момент за онези хора, които са вярвали на официалните новини и чиито близки са заминали да се бият в Украйна, тъй като "истината се е разкрила."

Това се дължи на факта, че по време на първия етап от войната Русия не успя да завземе нито Киев, нито Чернигов или други големи градове от централната и североизточната част на Украйна.

В Русия няма официален публичен списък на загиналите или попаднали в плен в Украйна. За последен път министерството на отбраната на Русия представи отчет за загубите на 25 март. Тогава бе съобщено за 1351 загинали. А в началото на юни дойде още един абсурд: Руското военно министерство 2 месеца не докладва за убитите руснаци в Украйна, защото били "малко".

От ведомството не съобщават нищо за военнопленници. За техния брой може да се предполага само от данните, предоставени от украинската страна. В средата на април вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук заяви, че в плен са около 700 руски военнослужещи.

Трудно е да се разбере нещо за изчезналите. Войната се води на територии, плътно заселени с хора и ако на улицата лежат тела местните ги погребват. Украинската страна нееднократно е заявявала, че Русия отказва да прибира телата на загиналите и изказа опасения, че това ще доведе до екологична катастрофа. Ще трябват десетилетия, за да разберат роднините какво се е случило с близките им.

Системата за жалби от страна на граждани и организации винаги е била в периферията на вниманието на руските власти. Тази система Путин наследи от Елцин, пояснява Иван Преображенски. Но ако при Елцин обратна връзка имаше и беше по-трудно да не се отговори, то с идването на Путин "доста бързо престанаха да я приемат сериозно".

"Хора, готови да доставят отрицателна информация на Путин, практически вече няма. Съответно възниква ситуация, в която на Путин се страхуват да докладват за огромния брой жалби. От друга страна, дори да му докладват, сами разбираме, че именно Путин е човекът, който е лично отговорен за войната. Да му се докладва и да се пускат жалби е абсолютно безсмислено", коментира още Преображенски.

Тази сфера е напълно безинтересна на политическата система. Хората, които идват с лични молби не са способни да им създадат проблеми, да излязат на улицата, а щом не са способни - не са интересни.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 46 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания