11 Юни, 2022 19:00 7 448 92

Действат ли изобщо санкциите?

  • русия-
  • кремъл-
  • санкции-
  • владимир путин-
  • газпром-
  • петрол

През последните десетилетия западните демокрации все по-често налагат санкции в отговор на агресия или нарушения на правата на човека от страна на други държави

Действат ли изобщо санкциите? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Досега ЕС е въвел шест пакета от санкции срещу Русия. Въпреки многото усилия, с които бяха постигнати, и многобройните компромиси режимът на санкции срещу Москва е уникален в най-новата история.

Все повече обаче се засилват съмненията дали тези мерки ще доведат до нещо: войната в Украйна продължава, руската икономика не се е сринала, а последиците от нея се усещат и от държавите в ЕС с високите разходи за енергия и инфлацията.

Имат ли изобщо смисъл санкциите? Погледът назад към историята дава амбивалентни отговори, а Der Standard ги обобщава в 13 точки.

Санкциите позволяват на демокрациите да направят нещо срещу несправедливостта, без да правят много

Икономическите санкции като заместител или допълнение към военните мерки не са нещо ново: по време на Наполеоновите войни Англия и Франция си налагат взаимно блокади; петролното ембарго на САЩ срещу Япония е повод за нападението над "Пърл Харбър" през 1941 г. Санкциите са форма на война, макар и без пряка употреба на сила, и се разглеждат като такава и от международното право.

През последните десетилетия западните демокрации все по-често налагат санкции в отговор на агресия или нарушения на правата на човека от страна на други държави. По този начин те сигнализират за готовността си да предприемат нещо, когато международното право или собствените им ценности бъдат нарушени, но без да поемат риска от военна намеса. Често това е политика на символиката и външния вид, която добре се вписва в динамиката на съвременните медийни общества.

Санкциите са по-ефективни срещу демокрации или полудемокрации, отколкото срещу диктатури

Ако се търсят примери за успешни санкции, обикновено се натъкваме на Южна Африка, където режимът на апартейд се отказа от него по собствено желание в началото на 90-те години на миналия век под натиска на международен остракизъм.

Спортният бойкот вероятно е засегнал бялото население по-силно от икономическите санкции, особено изключването от международни турнири по ръгби. Старата Южна Африка беше полудемокрация: белите имаха право на глас и в крайна сметка постигнаха край на расовата сегрегация. За тази промяна на мнението обаче допринесе и крахът на комунизма.

За разлика от тях многобройни тотални диктатури - от Куба и Венецуела, Ирак, Иран до Северна Корея - оцеляха безпроблемно след десетилетия на санкции. Една от страните, които днес биха били особено уязвими от санкции, е демократичен Израел, който поради това се бори особено яростно срещу движението на палестинците.

Санкциите засягат най-тежко най-бедните, но може би не в Русия

Моралният проблем при икономическите санкции е, че населението страда много повече от ръководството - особено най-бедните, които често са най-малко отговорни за престъпленията на държавата. Това е особено забележимо в Ирак, където детската смъртност например се е увеличила значително през десетилетието на санкциите.

В случая с Русия нещата може да са различни: Засега мерките засягат предимно начина на живот на богатите. Колкото по-дълго продължават те и колкото повече страда икономиката, толкова повече обаче ще се увеличават трудностите на обикновените хора.

Санкциите обогатяват елитите и укрепват автократите

Често бенефициенти на санкциите са лоялни към режима предприемачи. Те се обогатяват с контрабанда и печелят от ограничаването на конкуренцията и нарастващата корупция. Това се наблюдава например в Сърбия по време на войната в Югославия.

Диктаторите могат да използват санкциите и за укрепване на властта си. Образованата класа емигрира, независимото предприемачество се свива, а санкциите дават повод за разправа с членовете на опозицията като с предатели.

Санкциите са неефективни срещу силата на идеологията и национализма

В идеалния случай санкциите имат два ефекта: Те отслабват военната мощ на държавата с помощта на икономиката и мобилизират народа срещу управляващите. Особено втората цел обаче рядко се постига.

Режимите могат не само да потискат нарастващото недоволство чрез репресии, но и да използват болезнения натиск отвън за свои цели. Те апелират към патриотични чувства и призовават към национална солидарност. Дори черно-синьото правителство успя да го направи, когато през 2000 г. Австрия беше подложена на лек бойкот от страна на партньорите си от ЕС заради участието на FPÖ в правителството.

Ако правителството представлява силна идеология, която може да бъде лява, дясна или религиозна, икономическите нужди на населението стават още по-подчинени на тези цели. Дори в Иран, където заради западните санкции обедняват милиони хора, властта на моллите не може да бъде нарушена.

Санкциите са силен стимул за нарушаване на правилата и несолидарно поведение

Санкциите са ефективни само ако възможно най-много държави ги спазват. На практика това е двойно по-трудно. Нарушенията на санкциите, независимо дали става дума за контрабанда или за нелегален бизнес със съответната страна, са особено доходоносни.

По време на Студената война Австрия е смятана за убежище за предприемачи, които продават забранени технологии на Съветския съюз по силата на западните санкции чрез списъка CoCom и много от тях забогатяват по този начин. Но държавите също могат да спечелят, ако се оттеглят от фронтовата линия или поне заплашват да го направят - вижте примера с Унгария, която очевидно иска да спечели от факта, че сега може да купува руски петрол особено евтино заради ембаргото на ЕС.

С течение на времето затвореният фронт на санкциите обикновено се разпада: нарушенията се толерират, а мерките се смекчават, ако това носи финансови ползи.

Санкциите са тежко изпитание за съюзите

Едва ли някой друг въпрос в миналото е предизвиквал толкова конфликти между САЩ и Европа. Неведнъж САЩ са налагали т.нар. вторични санкции на европейски компании, тъй като те са подкопавали политиките на САЩ, които не са били споделяни от Европа, например по отношение на Куба или Иран.

Това почти се случи и с Русия: През 2020 г. САЩ бяха близо до налагането на санкции срещу своя съюзник Германия заради изграждането на газопровода "Северен поток II" в Балтийско море. Само нападението на Русия над Украйна предотврати тази стъпка, тъй като Германия спря строителството по своя инициатива.

Износителите на стоки често са санкционирани, въпреки че това има малък ефект върху тях

Тези, които продават петрол или други суровини, не са много уязвими от санкциите. Защото винаги има купувачи за такива продукти, дори и на малко по-ниски цени. Ако е необходимо, те се занимават с контрабанда. Ето защо бойкотът на петрола и дори на газа не може да пречупи гръбнака на руската икономика.

Въпреки това, особено често санкции са били или са налагани на износителите на петрол: Ирак, Иран, Венецуела, сега и Русия. Очевидно е, че централизираният контрол върху ресурсите прави такива държави склонни към авторитарно и агресивно управление. Това е част от т.нар. петролно проклятие.

Санкциите постигат целта си само в редки случаи

Резултатите от западната политика на санкции са катастрофални: от Южна Африка насам санкциите дори не са били успешни. Слободан Милошевич в Сърбия и Саддам Хюсеин в Ирак изгубиха властта си само чрез военни поражения; в Иран, Северна Корея, Мианмар или Беларус управляващите не се подчиняват на никакви санкции.

Това се дължи и на факта, че те основно се стремят към смяна на режима, срещу която режимите лесно могат да се въоръжат. "Определение за лудост е да правиш едно и също нещо отново и отново и да очакваш различни резултати." Дори това изречение да не е от Алберт Айнщайн, то не вещае нищо добро за санкциите срещу Русия.

Никога досега такава взаимосвързана икономика като Русия не е била санкционирана

Но Русия е различна: въпреки че е износител на суровини, до нахлуването в Украйна тя беше силно обвързана със Запада. Това се отнася както за банковия сектор, така и за ИТ индустрията и оръжейния сектор. Санкциите срещу такава държава могат да имат по-голямо въздействие, включително и защото в случая с Русия те са особено всеобхватни и последователни. Те засягат финансовия сектор, промишлеността, а все повече и руския енергиен износ.

За първи път санкциите срещу Русия засягат икономика, която преди това е била силно свързана със Запада.

Около 300 млрд. долара руски валутни резерви в западни централни банки са замразени и може би никога няма да бъдат върнати. Мерките срещу олигарси, които са съсредоточили активите си на Запад, също възлизат на милиарди. Подобни санкции обаче също така изискват по-висока цена от държавите, които ги налагат главно чрез нарастващите разходи за енергия и инфлацията, която те подхранват.

Блокадите на вноса вършат повече работа от бойкота на износа

В миналото Русия вече беше натрупала огромни излишъци по текущата сметка, които продължиха да нарастват след избухването на войната. Това е така, защото Москва може да продължи да продава петрол и газ, но внася все по-малко заради санкциите.

Както американският икономист Пол Кругман написа наскоро в New York Times, излишъкът е признак на слабост и също така доказва едно важно прозрение на класическата икономика: не износът, а вносът е истинската цел на външната търговия.

Русия може да преодолее липсата на луксозни стоки от Италия. Липсата на технологични продукти и резервни части за самолети и машини обаче вероятно ще засегне руската икономика по-силно от всяко петролно или газово ембарго и финансовите санкции. Китай би могъл отчасти да запълни тази празнина, но самият той се страхува от западните санкции.

Санкциите ще отслабят Русия, но не може да се каже колко бързо

Прогнозите са, че през тази година руското икономическо производство ще се свие с около 15 %. Това е болезнено, но не е катастрофално. Но ако фронтът на западните санкции се задържи за по-дълго време, руската армия ще изчерпи критичните си компоненти през годината.

Руската промишленост не разполага с ноу-хау и машини, за да запълни тези пропуски. Тя също е до голяма степен зависима от вноса. Като последствие, според сценария, инфраструктурата и икономиката са заплашени да се сринат и Русия да се върне на нивото на развиваща се страна.

Колко бързо ще се случи това и как ще се отрази на хода на войната обаче не е сигурно, а и зависи от това дали страната няма успее да си набави необходимите продукти на международния черен пазар на завишени цени. Бизнесът с Русия би бил много изгоден за нарушителите на санкциите.

Могат ли санкциите да действат и срещу Китай?

Санкциите срещу Русия могат да бъдат и тест за действията на Запада срещу Китай, ако един ден Пекин нападне Тайван или застраши по друг начин световния ред. Китай е много по-интегриран в световните вериги за доставки от Русия, въпреки че президентът Си Дзинпин се опитва да намали тази зависимост.

Тежките санкции ще осакатят китайската икономика, но също така ще нанесат огромни щети на световната икономика. Ако безбройните промишлени продукти от Китай не бъдат доставени, веригите за доставки ще се сринат и цените ще се повишат много повече, отколкото днес.

За западните демокрации тази сметка в крайна сметка вероятно ще се окаже твърде висока. Това е основно правило за всяка политика на санкции: тя работи само в случай на икономически дисбаланс на силата между държавите, но вече не и в случай на взаимна зависимост между еднакво силни икономики.

Превод: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    192 10 Отговор
    Действат!Джоба ми почва да се изпразва.А вашия!?

    Коментиран от #6, #7

  • 2 Делю Хайдутин

    152 5 Отговор
    Как да не действат?Скоро всички ще станем милионери.ха ха хаКато при Жан.
  • 3 Матрософ

    24 170 Отговор
    Санкциите действат в дългосрочен план. Например в момента
    богатата на петрол Венецуела внася петрол от Иран! Така ще
    стане и в Русия.

    Коментиран от #8, #12, #14, #16

  • 4 Действат разбира се

    168 12 Отговор
    На нас яко ни действат. Всички цени са двойни и тройни.
  • 5 Сатана Z

    171 16 Отговор
    Санкциите действат.Засега покриват разходите на Русия във войната срещу Украина(разбирай НАТО).
    Ако продължава така Путин ще излезе дори и на печалба .

    Z
  • 6 Само коментирам

    160 17 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":




    "Санкциите са форма на война, макар и без пряка употреба на сила, и се разглеждат като такава и от международното право."



    Това доказва, че ЗАПАДЪТ пръв обяви война на РУСИЯ!





    😉
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Само питам

    130 8 Отговор

    До коментар #3 от "Матрософ":




    А как Венецуела внася петрол от Иран? Значи санкциите и ембаргото срещу Иран НЕ действат.





    😃😁😂

    Коментиран от #43

  • 9 Аха

    157 10 Отговор
    Тръгнали да ударят санкции на страна,която е богата на природни богатства,и пшеница.При тях тока е няколко копейки,а при нас месечна заплата.
  • 10 СЛАВА РОССИИ! СЛАВА СССР !

    149 18 Отговор
    Толкоз ли са ТЪПИ западняците , че със САНКЦИИТЕ , Режат клона на който седят !

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Абе амбразуро

    80 3 Отговор

    До коментар #3 от "Матрософ":

    Вчера нали ти обясниха - не внася петрол,а горива,преработен нефт,превърнат в керосин,бензин,дизел,мазут и пр.Досега това ставаше единствено във Щатите,с цел да ги държат на къса верижка..

    Коментиран от #25

  • 13 Гаргамел

    145 8 Отговор
    Каква дълга статия за такива прости неща . Санкциите не работят срещу Русия . Тя си има всичко . Европа няма нищо освен въглища . Няма нефт ,няма газ , няма ресурси , няма достатъчно жито , слънчоглед ...... има гмо соя .

    В момента в Германия по магазините е дефицит брашно и олио .

    Коментиран от #19

  • 14 7777

    99 4 Отговор

    До коментар #3 от "Матрософ":

    А да знаеш Индия откъде внася? Че даже и са увеличили вноса.
  • 15 Коментар

    99 8 Отговор
    Мечтите на западбите англосаконски сатанисти са безплатни,но без покритие!
    Колкото по -дълго продължат,толкова ще са по големи щетите им.
    Голямата рецесия чука на вратите им ,а те си играят на детски игри.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 7777

    105 6 Отговор
    Ами санкциите се отразяват за момента най зле на БГ територията. Уж Русия е все санкционирана, пък ние без санкции, даже и без война сме най потърпевши. Тия заеми дето Кирчо ги направи...пък като прибавим и Бойковите...да му мислят пра, пра внуците. Хаа изобщо решат да останат тук!

    Коментиран от #20

  • 18 Самата статия

    41 12 Отговор
    Доказва , че действат ……
    Щом се опитват подлогите да облъчват , че няма смисъл значи всичко е точно
  • 19 Добре

    7 40 Отговор

    До коментар #13 от "Гаргамел":

    Ама аз от там се връщам ……
    Малко послъгваш

    Коментиран от #24, #44

  • 20 Матрософ

    13 61 Отговор

    До коментар #17 от "7777":

    Явно пишеш от дистанция в Масква. Тук не можеш да се разминеш
    от автомобили по пътищата, заведенията пълни, самолетни билети
    изкупени, всички почиват в чужбина, строителството кипи, 1 милион
    не учат и не работят...

    Коментиран от #31, #32

  • 21 УУУУУУУУУУУУУ

    90 6 Отговор
    Прости разсъждения. Засега санкциите действат срещу въвелите ги. Тепърва ще се задълбочават европейските проблеми. Зимата ще дойде и всички ще вием. А в Брюксел ще се сменят рязко политиците. Също и у нас.
  • 22 1234

    92 5 Отговор
    "Руската промишленост не разполага с ноу-хау и машини, за да запълни тези пропуски."

    По горното може и да е било вярно някога, но сега в е само думи, имат си абсолютно всичко и ако се наложи може да има НУЛЕВ внос, с времето ще се научат да правят и това дето не могат още, а и Китай и 2/3 от останала част на света са насреща. ЕС си го самоначуква и заменя една зависимост с друга, а можеше просто да има пазарна икономика и да се диверсифицира, но това не се случи. Сега ще плащат!
  • 23 ПИК А ЕЩ СРЕЩУ ВЯТЪРА

    88 5 Отговор
    Действат ли изобщо санкциите?????????????............ДЕЙСТВАТ И ТО МНОГО ЯКО ,......НА ВЪВЕЖДАЩИТЕ ГИ .........!!!!!)!!!
  • 24 Гаргамел

    74 5 Отговор

    До коментар #19 от "Добре":

    С кое послъгвам ? Да не са открили нефт ? Или газ ? Или в Германия да е станал слънчогледа ?
  • 25 Това им го казах и аз

    26 4 Отговор

    До коментар #12 от "Абе амбразуро":

    Вчера но те ще продължават да си лъжат така че да им обръщай внимание
  • 26 Ххххххх

    32 4 Отговор
    Накратко - не.
  • 27 Санкциите

    79 7 Отговор
    са за бедните …. за нас . ….Русия притежава 1/3 от всичките природни ресурси в света !
    Как ще и повлияеш на такава страна със ….- САНКЦИИ ……Санцииите са за бедните . Киро каза, че Русия е бензиностанция с много ракети а аз искам да кажа на Киро , че нашите бензиностанциите ще са - музеи без ракети и автомобили ……..ще ги гледаме жално и ще си спомняме , че допреди няколко години е било ….. рай

    Коментиран от #49, #67

  • 28 Путинофил

    32 11 Отговор
    Няма никакви санкции. Всичко е прах в очите на баламурниците, които четат вестници.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 МалкоЛогика

    46 5 Отговор
    Знаете ли приказката за бика и червения парцал?
    Същото е за руснаците и нацистите. За руснаците цената няма значение, те видяха новите нацисти в действие, значи всичко ще бъде дадено за победата.
    Представете си немски танкове със маркировка на бундесвера в Украйна. Руските пилоти на хеликоптери, щурмови самолети и танкове ще полудеят...
  • 31 Къде е това тук бе

    61 3 Отговор

    До коментар #20 от "Матрософ":

    tуп@н?
    В САЩ рекордна инфлация от 40 години, в Дания също, в Естония, във Великобритания се пишат болни щото бензинът им скъп.
    Та питам къде е това тук, в Бруней ли?
  • 32 Аха, ясно

    37 4 Отговор

    До коментар #20 от "Матрософ":

    явно си в Метавселената на Фейсбук.
  • 33 абг

    64 3 Отговор
    Разбира се, че действат, европейският народ обедня внезапно.
  • 34 Механик

    74 5 Отговор
    Дйстват, действат естествено. Рублата поскъпва, Русия продава повече горива, но за това пък на 2 пъти по-високи цени. Европа се гърчи за горива, а САЩ си деблокират резервите от такива, а както знаем резервите не са бездънни.
    Но нищо. Скоро или ще се свърши с тоя свят, или ще лапате на "рашките".
    Колкото до нас, ние сме свършили вече.
  • 35 Урсуса

    39 1 Отговор
    Аз мисля, че действуват ! Особено седмия пакет !
  • 36 Хаджи Генчо

    53 5 Отговор
    "Демократичните" фирми от Запада" продаваха търговска марка която е китайски продукт произведен с руска суровина. Като наложиш санкции какво се случва? Ще умре търговската марка
  • 37 ТО-220

    64 5 Отговор
    Разбира се, че санкциите работят. ЕС потъва бавно, но сигурно.
  • 38 толупчо

    1 34 Отговор
    Само Големия Толуп - нашия Шеф от Банкя може да обуздае Путин.
  • 39 Фахти....четец

    27 2 Отговор
    Май статията е ТРОЛСКА...??!?? и не само...
  • 40 Супер са

    55 4 Отговор
    Санкциите са прекрасни така ЕС ще се самоунищожи което вече се усеща разбира се не от политиците те просто слушат САЩ НО...... народите им лека полека променят нагласата което е очевадно независимо от пропагандата
  • 41 Българин

    52 5 Отговор
    Действат, руснаци масово си режат вените, защото нямат Макдоналд, опа всъщност го има с друго име.
    Виж на нас добре ни действат, а най доброто предстои, ако се проточи тази политика на самопрострелване в крайниците до есента. Зимата вече ще сме в будна кома.

    Коментиран от #46

  • 42 Миро

    53 4 Отговор
    Статията е доста посредствена и нищо особенно. Но коментарите са на ниво. Написани от хора които знаят, анализират и мислят и виждат нещата такива каквито са и никаква пропаганда не може да им попречи да са живи и мислещи. Господ здраве да им дава.
  • 43 КутузоФ

    25 3 Отговор

    До коментар #8 от "Само питам":

    Остави го тоя Матрософ,пак не е в час...
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 И още как действат

    8 40 Отговор
    Санкциите действат. Мордор е 40г назад вече
  • 46 Хаджи Генчо

    52 4 Отговор

    До коментар #41 от "Българин":

    Дааа! Нямат си вече Макдоналдс, но си имат хлеб, картошечки, телятина. Имат газ и ток от АЕЦ.... и рускините са хубави.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 обектив широкоъгълен

    45 4 Отговор
    Какво има Русия и какво изнася : жито, нефт,въглища, метали черни цветни и редки ползвани във всичко дето лети и плува диаманти , кожи и друго какво им трябва водка и враг.Чиповете и машините къде се правят в Китай който е приятел Индия и Иран също .Никой не е отменял контрабандата и кражбите.Който иска да разсъждава.
  • 49 Сульо Пулев

    6 49 Отговор

    До коментар #27 от "Санкциите":

    Бил съм в СССР и Русия, и винаги съм се питал: След като са толкова богата на ресурси страна, защо руснаците са толкова бедни? Защо не могат да произведат качествени битови уреди, машини, козметика, дрехи, храни и т.н.??? Защо, освен около големите градове, нямат асфалтови пътища? Защо в по-малките градове и села продължават да ползват външни тоалетни, да газят кал, да нямат водопровод и други елементарни битови условия???? Да, Русия е богата на ресурси, руските олигарси са много богати, но народа е беден, измъчен, алкохолизиран и жалък. Що за държава е тогава Русия???

    Коментиран от #60

  • 50 Хихи

    7 36 Отговор
    Е, как да не действат. Не се наричат стимули, а санкции. Щом Путлер, Коня и Маша Чаша хленчат да се свалят, значи имат ефект.
  • 51 Настия

    6 38 Отговор
    Действат и то много. Всички млади хора напускат Русия.

    Коментиран от #52, #54

  • 52 Зззз

    13 2 Отговор

    До коментар #51 от "Настия":

    Ти нали от първоизточника пиеш вода ,та си компетентен.
  • 53 Без думи

    5 21 Отговор
    Тази вечер по канал 1 след новините имаше предаване за руските тролове.

    Коментиран от #69, #70

  • 54 Лека нощ

    7 3 Отговор

    До коментар #51 от "Настия":

    Абсолютно вярно. Всеки се спасява както може.
  • 55 баба ти от Пловдив

    28 1 Отговор
    точно германците плащат в рубли! няма закон за газ! всеки плаща в съответна валута и духайте супата. писах цялото име
  • 56 1111

    36 2 Отговор
    Какви санкции срещу русия - най-богатата на залежи страна в света? Стига вече глупости. Света се промени необратимо.
  • 57 Израел

    24 2 Отговор
    Демократично изтребва палестинците.
  • 58 Без коментар

    27 0 Отговор
    Санкции и резултати от тях: На 01.06 Испанска мултинационална електрическа компания Iberdrola, която е и най-голямото предприятие по пазарна стойност в страната, увеличава цената на газа за битовите потребители с 140%, заради скока в разходите, предава Bloomberg.
  • 59 ха така

    26 2 Отговор
    давайте следващия пакет санкции, пък като свършат пакетите минете покрай бай Онзи бакалина да ви даде амбалажна хартия да завивате санкциите, то на бай Онзи като му се посвие асортимента сигурно ще има амбалажна хартия да ви услужи. Еуро/юропитеци или иначе казано юрдеци.
  • 60 Петух

    22 1 Отговор

    До коментар #49 от "Сульо Пулев":

    Ама затова пък си имат Сармат, която е отговор на всичките ти " въпроси" Имат и първосигнални рефлекси, за които ленивите западняци могат само да мечтаят.
  • 61 Уса

    19 3 Отговор
    Санкциите са измислени за средните и бедните а богатите стават още по богати
  • 62 Да бе да

    12 5 Отговор
    "За разлика от тях многобройни тотални диктатури - от Куба и Венецуела, Ирак, Иран до Северна Корея - оцеляха безпроблемно след десетилетия на санкции. "
    😝

    Първо , защо няма автор на тази пропагандна статията! За да го попитам дали е ходил в някоя от тези " "безпроблемни" държави? Аз съм бил например 😁

    И второ, защо аФторчика, е пропуснал да приведе най яркия пример за ефективността на санкциите - сссср ? Може би от неудобство , за покойниците или добро или нищо , нали?
    😅🙂
  • 63 Хохо секса

    3 21 Отговор
    "руската икономика не се е сринала, а последиците от нея се усещат и от държавите в ЕС"

    Глупости!
    Една невзрачна икономика, като руската, не търпи щети,
    но петдесетократна по-голямата икономика на ЕС имала затруднения?

    Това Путин ли го измисли?
  • 64 Уве Зелер

    28 3 Отговор
    Не, санкциите не действат, поради простата причина, че Руската федерация е единствената държава в света, която може да затвори икономиката си и да благоденства. Русия няма нужда от никого, но тя е необходима на много!

    Коментиран от #66

  • 65 ДЕТРОЙТ РЕД УИНГС

    24 2 Отговор
    РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ
    ДЪРЖИ 25% ОТ ПРИРОДНИТЕ РЕСУРСИ НА ПЛАНЕТАТА
    ....
    АВСТРАЛИЯ + КАНАДА + НОВА ЗЕЛАНДИЯ + БРИТАНИЯ ... ДЪРЖАТ 27% ОТ ПРИРОДНИТЕ РЕСУРСИ НА ПЛАНЕТАТА
    .....
    А ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ , ДЪРЖИ ЕДИН ГОЛ .I.
  • 66 Хохо секса

    2 14 Отговор

    До коментар #64 от "Уве Зелер":

    Оди у Русия и благодентствай!

    Коментиран от #71, #90

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Интензивното

    18 2 Отговор
    През това минавам всеки ден в работата.Например,лекувам човек, който е занемарил своето здраве и се е докарал до легло обаче главата му чугунена.Същият ми налага санкции на мен,който се опитва да го лекува,като злослови и пропагандира бил съм груб,когато му слагам инжекцията,бил съм агресивен,когато го хвана да пуши в тоалетната,нарушавал съм му човешките права с ограничения да не яде боклуци.Оплаква се на всички сестри и санитари иска друг да го лекува и накрая отказва да се храни,защото аз съм му направил менюто и ограничил и съм можел да го нападна докато спял.Неговите близки естествено слушат тези неща поклащат само леко главите и се споглеждат в познатия стил,когато някой си отива от тоя свят.Все пак намерихме сестра млада и красива,която да му носи същата храна,но от всичките тези разпри неговото лечение поизостана и близките му трябваше да доплащат.Познайте,кой ще доплаща на болната Европа?Страни,като БЪлгария и новите членки естествено а европейците ще продължат да живеят по европейски
  • 69 ЦК на КПСС

    12 1 Отговор

    До коментар #53 от "Без думи":

    предаването беше как кравешки тролове обясняват за някакви лоши тролове
  • 70 факти веле

    11 0 Отговор

    До коментар #53 от "Без думи":

    А за краварските тролове имаше ли?
  • 71 факти веле

    11 0 Отговор

    До коментар #66 от "Хохо секса":

    Ходи си на парада и изпадай в изкуствен възторг със шарените си другари!
  • 72 Чернокож китаец

    19 2 Отговор
    Едно искам да ви попитан, като са толкова зле руснаците и толкова гоУеми и мощни мекокитковите икономики, защо е този рев като за праид тогава, защото си печатат тоУетна хартия и с нея купуват реален ресурс ли и сега ще си останат само с тоУетната хартия
  • 73 Дабе

    15 1 Отговор
    Изгледал съм много американски филми,всъщност поучителни,как едни живеят в бункер с години а навън живота си върви.Русия е на върха на газовата пирамида и е ясно на всички средно образовани хора.Имат огромни ресурси и дори да се затворят ще се преструкторират и използват ресурсите векове напред,но останалия свят,който има малко или нищо постепенно ще изчезва.Няма да описвам преди да изчезнат,какви зверства ще бъдат използвани,ще ядат човешко месо,като начало а края е ясен връщане в каменната ера със стрелите и лъковете

    Коментиран от #82, #91

  • 74 Дабе

    16 2 Отговор
    В Русия няма изоставени села а в България е пълно.Какво мислите за това, геноцид спрямо българите и от кого?Знаете ли колко села в България са изоставени и каква е гледката,когато минавате покрай тях?Трагедия е малко да се каже

    Коментиран от #79

  • 75 Хасковски каунь

    12 0 Отговор
    Действат, действат !
    Нали виждате ле в какво блато се намираме?!. И с години не можем да излезем. Вече не дават и да се обаждаме.
    Бавно умираме.
  • 76 Действат не, ами...

    12 1 Отговор
    Всяка сутрин ставаш и дизела 5-6 стотинки нагоре.
  • 77 нормален

    17 2 Отговор
    Какви западни демокрации бе Кой реши че нямаме право да гледаме руска телевизия Това ли е демокрацията някой друг да преценява правилната информация и Да ни я натриса

    Коментиран от #78

  • 78 Аууу

    2 13 Отговор

    До коментар #77 от "нормален":

    Каква трагедия. Ам,чи то без Останкино какъв живот ще бъде? Ужас...
  • 79 Лъжеш

    2 13 Отговор

    До коментар #74 от "Дабе":

    В Рашистан извън Масква е пустош и мизерия...
  • 80 Ами действат си санкциите...

    13 0 Отговор
    Кат бумеранг ни действат... хляб, плодове, зеленчуци и всички стоки са с поне 50% нагоре, горивото гони 5 лв., пелети от 400 лв. сега са 750 лв.... ами давайте санкциониране ни ... яко ни санкциониране!!!
    Значи извода е: Има санкции, има глад и студ!!!
  • 81 Да бе да

    2 5 Отговор
    ".Имат огромни ресурси и дори да се затворят ще се преструкторират и използват ресурсите векове напред,но останалия свят,който има малко или нищо постепенно ще изчезва."

    😄😆😅

    росссиа, ги имаше всичките тези ресурси и преди ! советскио союз беше 320 милиона, плюс 140 милиона васални диктатури в източна Европа! И от " преструктуриране, " , днес росссиа е 140 милиона ( в демографска криза) с 1.6 трилиона БВП и във война!

    Очевидно някой умира , но не е ЕС или Америка 😁🤭
  • 82 Да бе да

    0 0 Отговор

    До коментар #73 от "Дабе":

    Репликата ми е към теб в 81
  • 83 Пеперуда

    6 0 Отговор
    Тия наистина ли са вярвали, че т.нар. санкции и въоръжаването на украйна ще спрат войната?Сериозно? Ако наистина са мислели това, значи Европа е политически загинала.

    Коментиран от #85

  • 84 ХА ХА ХА

    3 0 Отговор
    РАЗБИРА СЕ , ЧЕ САНКЦИИТЕ ДЕЙСТВАТ ЗЛЕ , АМА НА ЕС ДЖЕНДЪРЛЯЦИТЕ И ФАЛШ !!!!! ВСИЧКО СКОЧИ ДВОЙНО И ТРОЙНО А МИСЛЯТ ДА НАЛАГАТ НОВИ САНКЦИИ , ЗАЩОТО ТИЯ ЦЕНИ ИМ БИЛИ МАЛКИ !!!!
  • 85 Да бе да

    0 1 Отговор

    До коментар #83 от "Пеперуда":

    "Тия наистина ли са вярвали, че т.нар. санкции и въоръжаването на украйна ще спрат войната?Сериозно? Ако наистина са мислели това, значи Европа е политически загинала."

    Не , те просто мислят че ако ви вкарат в нова спирала на войни и санкции , ще стигнете до там където стигнахме 1990 г🥶🤩😁

    Коментиран от #86

  • 86 Пеперуда

    1 0 Отговор

    До коментар #85 от "Да бе да":

    Кои са тия "да ви вкарат в спирала"? Вие сте някои други ли?

    Коментиран от #88

  • 87 Бат Пешо

    3 0 Отговор
    Санкциите са като алхимичните субстанции на баба Урсула. Все трябва още една доза или още един пакет и никаква работа не вършат, освен да си тероризират собственото население с обещания за светлото бъдеще, когато цялата простотия свърши
  • 88 Да бе да

    0 0 Отговор

    До коментар #86 от "Пеперуда":

    "Кои са тия "да ви вкарат в спирала"? Вие сте някои други ли?"

    Не , ние сме тези дето не намаляваме!
  • 89 Васил

    2 4 Отговор
    До сега трябваше да са вкарали войски на НАТО и да се смачкат тези Рашистки гниди.
  • 90 Уве Зелер

    1 0 Отговор

    До коментар #66 от "Хохо секса":

    Не се обаждай. Нищо не разбираш!
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Булекзит!

    0 0 Отговор
    Куба и Венецуела били диктатури - абе откъде ви копат такива?
    От тоя пасквил, който нямах нерви да дочета до край стана ясно, че на Запад сега се чувстват тъпо, задето сами се прецакаха със собствените си постъпки. И дори да ги отменят пак ще изглеждат глупаво във всякакъв план. Ако не ги отменят ще почнат да падат правителства още преди зимата. Вкараха се в цунгцванг. Акушерки, ротшилдски протежета и всякаква грантаджийска паплач е на власт на Запад. Резултатите ги берем като тяхна периферия.
    Ако се откачим от тоя потъващ кораб, само можем да спечелим - тукашните грантаджии ще останат на сухо и ще емигрират в търсене на нов келепир, далаверите с еврофондовете ще изчезнат и най-накрая ще има шанс икономиката ни да стане истинска и произвеждаща, а не подчинено консуматорска.