Отидете към основна версия

1 589 6

Байдън и държавни лидери от Западното полукълбо очертаха нови мерки за справяне с миграционната криза

  • джо байдън-
  • миграция-
  • лос анджелис-
  • сащ

20 страни от Северна и Южна Америка са подкрепили декларацията за миграцията, представена в Лос Анджелис

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън и лидери на други държави от Западното полукълбо очертаха нов комплекс от мерки за справяне с миграционната криза в региона, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Лосанджелиската декларация, приета на Срещата на върха на Америките, е вероятно най-голямото постижение на форума, подкопан от разногласия заради списъка с поканените от Байдън страни. Лидерите на Мексико и няколко централноамерикански държави решиха да не присъстват, а вместо това изпратиха висши дипломати, след като САЩ изключиха Куба, Никарагуа и Венецуела.

Байдън заяви, че 20 страни от Северна и Южна Америка са подкрепили декларацията за миграцията, представена в Лос Анджелис. Той каза на церемония на срещата, че се надява и други държави да дадат своята подкрепа.

Преди това сътрудници на американския президент хвалеха плана като централен елемент на форума, домакинстван от САЩ.

В последния ден на срещата Белият дом насърчи редица миграционни програми, договорени от страни от Западното полукълбо и Испания, участвала като наблюдател, които обещаха подход на по-голямо сътрудничество. Някои анализатори обаче изразиха мнение, че дадените обещания не са достатъчно значими, за да доведат до сериозна промяна.

Мерките включват ангажимент от САЩ и Канада да приемат повече гостуващи работници, предоставяне на възможности за хора от по-бедни страни да работят в по-богати държави и по-големи защити за мигрантите. Мексико също така се съгласи да приеме повече централноамерикански работници, заяви Белият дом.

САЩ се ангажират да предоставят 314 милиона долара в помощ на страните, приемащи бежанци и мигранти, и възобновяват или разширяват усилията за събиране на хаитянски и кубински семейства.

„Ние променяме нашия подход за управление на миграцията в Америките“, каза Байдън. „Това е само началото“, заяви той.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 12 гласа.

Свързани новини