Отидете към основна версия

93 177 379

Русия към България: Ще плащате по-скъпо!

  • руски газ-
  • русия-
  • българия-
  • българи-
  • газ-
  • украйна-
  • санкции-
  • потребители-
  • цени-
  • пари-
  • юрий пилипсон

На българите се налагат съмнителни скъпоструващи схеми, твърди Москва

Снимка: Shutterstock

Отказът на България от новата система за плащане на газа, предложена от Русия, неизбежно ще доведе до по-високи цени за крайните потребители. Това заяви в интервю за ТАСС Юрий Пилипсон, директор на Четвърти европейски департамент на руското външно министерство, предаде БГНЕС.

"По същество на българите се налагат съмнителни скъпоструващи схеми, по които американски корпорации и всякакви посредници ще печелят пари. Ръстът на цените за крайните потребители е неизбежен, а необоснованото обвинение в използване на "газовото оръжие" - както е модерно сега - е стремеж да се обвини Русия", посочи той. Пилипсон отбеляза, че България, която доскоро „претендираше за ролята на газов хъб за Балканите и цяла Европа, спешно търси алтернативни източници и пътища за внос на синьото гориво“.

„Бяха дадени обещания за компенсиране на дефицита чрез закупуване на втечнен газ в САЩ и резервиране на капацитет в гръцкия терминал за приемането му“, добави той. Според дипломата днес Русия е свидетел на „опити на официална София да се самокоригира от мощния удар, който самите власти нанесоха на българската икономика и социална сфера с участието си в антируските санкции, с радикално тълкуване на съответните подходи на ЕС, включително с отхвърляне на схемата за плащане на доставките на природен газ, предложена от Русия“.

Пилипсон подчерта, че предложеният от Русия алгоритъм за плащане на газа е „прозрачен и прост“. „Много европейски компании вече го използват успешно. Българските власти трябва да решат дали да преминат към новата система за плащане, за да получават горивата навреме, в пълен обем и на разумна цена, или да отхвърлят нововъведението в ущърб на обикновените граждани и в полза на чуждестранния капитал. Що се отнася до Русия, ние оставаме честен и надежден доставчик. Трябва да сме сигурни, че и купувачите се държат делово“, добави той.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 560 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания