Отидете към основна версия

36 387 208

G7 понижава двойно цената на руския газ

  • g7-
  • япония-
  • русия-
  • цена-
  • газ

Светът е изправен пред ситуация, в която основите на реда се разпадат

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Японският премиер Фумио Кишида заяви, че таванът на цената на руския петрол може да бъде определен на половината от сегашната му стойност, а също така се планира да се създаде механизъм, който да предотврати закупуването на петрол от Руската федерация на цена, по-висока от въведения лимит.

„Очаква се таванът на цените на петрола от Руската федерация да бъде наполовина от сегашната му цена. Ще създадем и механизъм, който да не позволява купуването на руски петрол на цена, по-висока от установената“, каза още той. Агенция Киодо цитира думите на ръководителя на японското правителство по време на предизборна реч в Токио в рамките на предизборната кампания за горната камара на парламента.

Кишида повтори, че "светът е изправен пред ситуация, в която основите на реда се разпадат", така че "необходимо е да се демонстрира, че всяко насилие има висока цена".

Лидерите на страните от G7 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония) на срещата на върха на 26-28 юни потвърдиха намерението си да намалят зависимостта от енергия от Русия и условно се договориха да започнат да ограничават цените на руските нефт и газ. Според комюнике след срещата на върха лидерите на G7 „приветстват решението на Европейския съюз да проучи с международните партньори начини за ограничаване на цените на енергията, включително възможността за налагане на временно ограничение на вносните цени, когато е необходимо“.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 234 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: