Отидете към основна версия

13 971 79

Le Monde: Единството на Запада срещу Русия го обрече на самота

  • европа-
  • русия-
  • украйна

Светът се вълнува най-вече от въпроса за доставките на храна

Снимка: ЕРА/БГНЕС

"Опитите на западните страни да изолират Русия, заради ситуацията в Украйна, доведоха до факта, че самите тези държави се оказаха сами", пише френският вестник Le Monde.

Според Марк Семо, авторът на статията, неотдавнашната реч на Володимир Зеленски пред представители на Африканския съюз показа, че проблемите на Киев далеч не се третират с „единна солидарност“ в целия свят. Лидерите на страните се ограничиха до учтиво приемане на посланието му. Извън Африка същото нежелание да се следват западните маниери е видимо в Латинска Америка и Близкия изток.

Откритото единство на Запада срещу Русия се превърна в истинска самота, която само продължава да се увеличава с времето, отбеляза журналистът. „От Африка до Азия и Латинска Америка се разширява лагерът на страните, които не искат да избират между Запада и Русия“, подчертава авторът на статията.

Повечето държави в тези региони са много по-загрижени за икономическите въпроси, по-специално този за доставките на храна, отколкото кой е прав и кой крив в ситуацията в Украйна. Семо отбеляза, че дори някои съюзници на САЩ - Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Израел - отхвърлят призивите за налагане на санкции срещу Русия, стремейки се да поддържат връзки с нея.

Според прогнозата на журналиста, разделението определено ще се прояви на срещата на G20 през ноември. За повечето държави най-важният въпрос ще бъде запазването на функционирането на световната икономика, а не конфликтите на Стария континент е мнението на Семо.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 141 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: