Отидете към основна версия

3 025 22

Там, където още почитат Мусолини

  • бенито мусолини-
  • мусолини-
  • италия-
  • фашизъм-
  • фашисти-
  • война-
  • предапио

Той продължава да бъде представян там в най-добрата му светлина

Снимка: Shutterstock

Рекламни табели насочват към някогашната вила на Мусолини - към висока желязна порта с развети италиански знамена отляво и отдясно. Доменико Морозини, който се представя като "пазител на италианската история", приветства и приема посетителите. През 2000-та година предприемачът от Ломбардия и съпругата му купуват вилата, която Бенито Мусолини навремето построява за своето семейство.

Голяма част от оригиналното обзавеждане е запазена, обяснява домакинът. След това показва бюрото на Мусолини, неговото брачно ложе, дневната, една от неговите униформи. Самият Морозини не крие, че е почитател на Мусолини - обича историята и "великите мъже". Според предприемача Мусолини е именно един от "великите" - изпреварил духовно времето си със 100 години.

Фашизмът - минало, което не изчезва

Предапио, който се намира в северната част на Апенините, има 6000 жители. Родният град на Мусолини е култово място за поклонение на десни екстремисти, стари и нови фашисти.

По случай 100-годишнината от идването на Мусолини на власт, Франческо Минутило е организирал в града изложба с над 200 експоната: бюстове на Мусолини, медали, шлемове, оръжия и фигури с човешки ръст, облечени във фашистки униформи. Организаторът казва, че всичко това се съхранява в частни домове. Според него в Италия "процъфтява страстта към колекционирането на всичко, свързано с 20-те години фашизъм".

Миро Гори е от род на партизани, сражавали се срещу Мусолини и германските окупатори. Той оглавява местния клон на ANPI - националната асоциация на партизаните. Целта на организацията е престъпленията на фашизма да не бъдат забравени никога. В Италия фашизмът е "минало, което не изчезва", казва Гори. Коментира, че германците са "преосмислили по-добре миналото си".

Амнистия с последствия

Непосредствено след края на войната в Италия е обявена широка амнистия за фашистите и сътрудниците на нацистите - с идеята е така да се постигне помирение. На практика обаче голяма част от фашистките висши кадри се вливат в администрацията, съдебната система, полицията и образованието.

Италианските власти не санкционират изложби като тази в Предапио. По решение на Върховния съд забрана за показването на "история" няма.

Същевременно, както казва Гори, в Италия все още е широко разпространено мнението, че по времето на Мусолини не всичко е било лошо. Той пресушава Понтийските блата, осигурява автономно снабдяване с храни и въвежда национална образователна система. Така поне гласят широко разпространените тези, посочва Гори. Според него това е показателно за държава, в която има не само екстремисти и фашисти, но и хора, които просто се отнасят по-толерантно към миналото.

Завръщане към символите на Мусолини

В момента една партия с неофашистки корени жъне сериозни политически успехи в Италия. Според допитванията Fratelli d'Italia - "Италианските братя", е най-силната политическа сила в страната. Партийният символ е пламък в зелено, бяло и червено, напомнящ пламъка на гроба на Мусолини. Начело на партията е Джорджия Мелони, която отговаря с досада и уклончивост на въпросите за отношението на партията ѝ към фашизма.

В десния спектър проучванията отреждат първо място на 45-годишната партийна лидерка, която дори успява да измести Матео Салвини. Самочувствие не ѝ липсва - наскоро тя заяви, че нейната партия е "напълно готова да управлява". Всичко това става 100 години след началото на фашизма в Италия.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: