Last news in Fakti

4 Юли, 2022 18:24 2 994 22

Там, където още почитат Мусолини

  • бенито мусолини-
  • мусолини-
  • италия-
  • фашизъм-
  • фашисти-
  • война-
  • предапио

Той продължава да бъде представян там в най-добрата му светлина

Там, където още почитат Мусолини - 1
Снимка: Shutterstock

Рекламни табели насочват към някогашната вила на Мусолини - към висока желязна порта с развети италиански знамена отляво и отдясно. Доменико Морозини, който се представя като "пазител на италианската история", приветства и приема посетителите. През 2000-та година предприемачът от Ломбардия и съпругата му купуват вилата, която Бенито Мусолини навремето построява за своето семейство.

Голяма част от оригиналното обзавеждане е запазена, обяснява домакинът. След това показва бюрото на Мусолини, неговото брачно ложе, дневната, една от неговите униформи. Самият Морозини не крие, че е почитател на Мусолини - обича историята и "великите мъже". Според предприемача Мусолини е именно един от "великите" - изпреварил духовно времето си със 100 години.

Фашизмът - минало, което не изчезва

Предапио, който се намира в северната част на Апенините, има 6000 жители. Родният град на Мусолини е култово място за поклонение на десни екстремисти, стари и нови фашисти.

По случай 100-годишнината от идването на Мусолини на власт, Франческо Минутило е организирал в града изложба с над 200 експоната: бюстове на Мусолини, медали, шлемове, оръжия и фигури с човешки ръст, облечени във фашистки униформи. Организаторът казва, че всичко това се съхранява в частни домове. Според него в Италия "процъфтява страстта към колекционирането на всичко, свързано с 20-те години фашизъм".

Миро Гори е от род на партизани, сражавали се срещу Мусолини и германските окупатори. Той оглавява местния клон на ANPI - националната асоциация на партизаните. Целта на организацията е престъпленията на фашизма да не бъдат забравени никога. В Италия фашизмът е "минало, което не изчезва", казва Гори. Коментира, че германците са "преосмислили по-добре миналото си".

Амнистия с последствия

Непосредствено след края на войната в Италия е обявена широка амнистия за фашистите и сътрудниците на нацистите - с идеята е така да се постигне помирение. На практика обаче голяма част от фашистките висши кадри се вливат в администрацията, съдебната система, полицията и образованието.

Италианските власти не санкционират изложби като тази в Предапио. По решение на Върховния съд забрана за показването на "история" няма.

Същевременно, както казва Гори, в Италия все още е широко разпространено мнението, че по времето на Мусолини не всичко е било лошо. Той пресушава Понтийските блата, осигурява автономно снабдяване с храни и въвежда национална образователна система. Така поне гласят широко разпространените тези, посочва Гори. Според него това е показателно за държава, в която има не само екстремисти и фашисти, но и хора, които просто се отнасят по-толерантно към миналото.

Завръщане към символите на Мусолини

В момента една партия с неофашистки корени жъне сериозни политически успехи в Италия. Според допитванията Fratelli d'Italia - "Италианските братя", е най-силната политическа сила в страната. Партийният символ е пламък в зелено, бяло и червено, напомнящ пламъка на гроба на Мусолини. Начело на партията е Джорджия Мелони, която отговаря с досада и уклончивост на въпросите за отношението на партията ѝ към фашизма.

В десния спектър проучванията отреждат първо място на 45-годишната партийна лидерка, която дори успява да измести Матео Салвини. Самочувствие не ѝ липсва - наскоро тя заяви, че нейната партия е "напълно готова да управлява". Всичко това става 100 години след началото на фашизма в Италия.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо Герчо

    16 25 Отговор
    Там, където още почитат Мусолини.В УКРАЙНА И ПО НАТАТЪК,НО ИСТОРИЯТА Е КАТЕГОРИЧНА ЗА ФИНАЛА...ХЪХЪХЪ...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Истината

    32 17 Отговор
    А във фашистка Русия почитат диктатора Сталин и все още държат мумията на Ленин в мавзолея. Я у нас има град носещ името на Георги Димитров и негови паметници.

    Коментиран от #6, #9

  • 4 Иван

    13 19 Отговор
    САЩ амнистират фашистите в Италия и са им плащали четири пъти по-високи заплати.
  • 5 Поканете Zеления

    12 17 Отговор
    за уикенда с мацки и Бело!

    Коментиран от #10

  • 6 Иван

    5 25 Отговор

    До коментар #3 от "Истината":

    Жалко че Георги Димитров не е участвал в изтреблението на евреите.

    Коментиран от #15

  • 7 Ти да видиш!

    7 2 Отговор
    Нищо чудно!Гените се модифицират.Комунисти и фашисти запяват в един хор.Време е за израждане на заспалите клетки.Примери в половин Европа и половината свят.Модифицирано генно инженерство!

    Коментиран от #12

  • 8 Иван

    6 21 Отговор
    Мусолини казал, че в ЕС отделни държави не трябва да имат право да налагат вето.

    Коментиран от #13

  • 9 реру

    26 12 Отговор

    До коментар #3 от "Истината":

    "А във фашистка Русия почитат диктатора Сталин и все още държат мумията на Ленин в мавзолея..."

    Почитат и Иван Грозни, а Император Александър II /Цар Освободител/, който премахва крепостничеството - не... явно продължават да си обичат крепостничеството независимо под каква форма е...
  • 10 Капитализъм

    8 20 Отговор

    До коментар #5 от "Поканете Zеления":

    ... в действие!!! Статия във възхвала на фашизма!!! ДВ показа, че бавно, но сигурно се фашизира!!! Ние антифашистите трябва спрем това!!!
  • 11 НАЙ ПОЧИТАН Е МУСОЛИНИ В УКРАЙНА

    14 24 Отговор
    Истината е, че Русия не дава нито лев в България. Не защото е морална, а защото няма нужда. Хората тук я обичат безплатно. Не така стои този въпрос за САЩ. Потрошиха стотици милиони, за да отгледат една малка и неприятна група от клакьори, които им похарчиха парите напразно, допринасяйки за най-русофилските настроения в страна от ЕС.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    при МУСОЛИНИ не е имало ЕС не лъжи

    Коментиран от #21

  • 14 ЗЕЛЕНСКИ Е ФЕН НА МУСОЛИНИ И ХИТЛЕР

    10 14 Отговор
    28 април 1945 г. Съпротивата екзекутира Бенито Мусолини
    На 28 април 1945 г. Бенито Мусолини и любовницата му Клара СА ОБЕСЕНИ МРЪТВИ С КРАКАТА НАГОРЕ И ОСТАВЕНИ ДА СЪХНАТ ЗА НАЗИДАНИЕ НА ФЕНОВЕТЕ МУ !
  • 15 реру

    23 7 Отговор

    До коментар #6 от "Иван":

    "Жалко че Георги Димитров не е участвал в изтреблението на евреите."

    Не съжалявай много... Компенсирал го е с подстрекаването, указанията и т.н. за изтреблението на българската интелигенция, духовенство и т.н...

    Коментиран от #18

  • 16 ОТ РУПИТЕ

    9 7 Отговор
    ГУЩЕРОВА КАЗУВАШЕ ЧЕ НЕЩО ЗЕЛЕНО ВИСИ В УКРАЙНА ЗА КРАКАТА !
  • 17 Госあ

    10 10 Отговор
    Мусолини разчиства мафията в Италия за около месец ? Добре ли е, бате ? М ? Тогава всички плъхове бягат към обора да градят сащ заедно с прочистените от Хирохито - якудза и руската мафия от Сталин.. Тези, които могат да избягат, де.
  • 18 Госあ

    7 18 Отговор

    До коментар #15 от "реру":

    Абе докога ще бъркате търгашите и лихварите с интелигенция ве ?! Интелигенция са хора като Вапцаров, Гео Милев, Смирненски.
  • 19 безпартиен

    11 3 Отговор
    Едва ли има точна информация за боя на жертвите дадени при управлението на фашизма/национал-социализма/ и комунизма/социализма в СССР и останалите "братски" страни с тази идеология!Необяснимо е да се почитат повече жертвите на един от режимите,да му се забраняват символите,а на друг само да се споменава,че има такива!Дори у насса забранени символите на национал социализма,образите на вождовете,а ликовете на Ленин Сталин,Маркс,Димитров,Че се носят с гордост на фанелки,развяват се знамена с петолъчки и сърп и чук!Двоен стандарт!КОЙТО ВЛАДЕЕ МИНАЛОТО-ВЛАДЕЕ БЪДЕЩЕТО!КОЙТО ВЛАДЕЕ НАСТОЯЩЕТО-ВЛЕДЕЕ МИНАЛОТО!
  • 20 Факщуберов

    2 4 Отговор
    Каква е разликата от Дучето, през Тато до Тулупио? Във полуостровите- Апенини срещу Балкани. Капитан Петко се млатил за италианци, но италианци за Капитан Петко никога. Други се биха за майка България, сега да се правим на главни и патриотични!
  • 21 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Не лъжа, шиле. Прочети статията.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: