Отидете към основна версия

2 575 9

Мицотакис: Не е в интерес на Гърция Турция да бъде изолирана

  • гърция-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • кириакос мицотакис-
  • нато-
  • егейско море

Ако г-н Ердоган не е разбрал какво съм му казал, аз не нося отговорност за това, посочи гръцкият премиер

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис заяви, че не е в интерес на Гърция "Турция да бъде изолирана", пише в. "Катимерини".

В интервю за телевизия Скай Мицотакис припомни срещата с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул през март. Гръцкият премиер посочи, че Ердоган след това често е казвал, че Гърция не спазва обещаното от нея.

Съперничещите си Турция и Гърция спорят по въпроси, свързани с полетите, статута на егейски острови, морските граници между двете държави, въглеводородните ресурси в Средиземно море и по кипърския въпрос.

Мицотакис заяви пред Скай, че е казал на Ердоган, че "няма да приеме прелитанията на турски изтребители над гръцките острови".

Ако г-н Ердоган не е разбрал какво съм му казал, аз не нося отговорност за това, посочи гръцкият премиер.

Ердоган също така критикува остро Мицотакис заради речта му пред Конгреса на САЩ, в която той порица агресивната позиция на Турция. Турският лидер тогава обвини Мицотакис в антитурска пропаганда заради въпросното изявление и се закани, че повече няма да разговаря с него.

Изнесох реч, в която съвсем малко засегнах въпросите, свързани с Източното Средиземноморие, каза Мицотакис.

По отношение на продажбата на оръжейни системи от САЩ на Турция той отбеляза, че Гърция не може да я блокира безкрайно.

Това, което Гърция е успяла да направи, е да обясни на Конгреса на САЩ, че "продажбата на оръжейни системи на страна-членка на НАТО, която в момента е източник на нестабилност в югоизточния фланг на алианса и която открито оспорва суверенитета на друга страна членка на НАТО, не е в интерес на самите Съединени щати", каза Мицотакис.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: