Отидете към основна версия

5 696 71

Стана известно за полетите на самолети на НАТО преди атаката на Нова Каховка

  • украйна-
  • война-
  • самолети-
  • нато-
  • himars-
  • нова каховка-
  • херсонска област

Flightradar засече четири самолета на НАТО преди атаката на ВСУ срещу Нова Каховка

Снимка: БГНЕС

В деня на атаката на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) срещу Херсонска област няколко самолета на НАТО бяха вдигнати в небето от американските реактивни системи за залпов изстрел HIMARS. За това изданието Лента.ру разбра от данните на портала за проследяване на полети Flightradar.

По-специално, американският стратегически разузнавателен безпилотен летателен апарат (БПЛА) RQ-4 Global Hawk в нощта срещу понеделник, на 11 юли, е излетял от военновъздушната база на САЩ в италианска Сицилия и от около 4:00 до 22:00 часа московско време исе е намирал над Черно море - приблизително до момента, в който бяха получени първите съобщения за удар по обекти в Новая Каховка, пише Лента.ру.

Освен това от 18:00 до 19:30 часа московско време до БПЛА е забелязан и голям разузнавателен самолет на британските ВВС Boeing RC-135, излетял от база близо до английското село Уодингтън.

В същото време от 12.30 до 17.00 часа московско време на същия ден американски самолет за радиоелектронна борба EP-3E Aries II, излетял от летище на гръцкия остров Крит, и е кръжал на границата с Румъния и Одеска област.

Наблизо във въздуха е бил и американски самолет за ранно предупреждение Boeing E-3A Sentry на въоръжените сили на Люксембург.

Украинските войски обстрелваха Нова Каховка през нощта срещу вторник, 12 юли. Ударите удариха складове със селитра и предприятие, което произвежда оборудване за местна водноелектрическа централа. Експлозията повреди и разруши десетки жилищни сгради, както и болница, храм и детска градина. По предварителни данни двама души са загинали, седем са изчезнали, 90 са ранени, припомня Лента.ру.

Източник: Лента.ру

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 39 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: