Отидете към основна версия

3 985 48

Байдън: Готов съм да използвам и сила срещу ядрен Иран

  • сащ-
  • израел-
  • иран-
  • джо байдън-
  • ядрена сделка-
  • ебрахим раиси

Техеран отказва да води преки преговори със своя най-върл противник САЩ, а последната непряка среща между тях в Катар миналия месец не успя да доведе до никакъв пробив

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съединените щати биха използвали сила, за да попречат на Иран да придобие или разработи ядрени оръжия, ако всички други варианти се провалят.

Това каза президентът на САЩ Джо Байдън по време на интервю за новините на израелския Канал 12.

Байдън увери, че ще направи всичко, за да попречи на Иран да стане ядрена сила.

Президентът също защити натиска на администрацията си да възстанови споразумението от ерата на експрезидента Барак Обама, което за кратко беше спряло ядрената програма на Иран. Администрацията на Байдън води преговори с Техеран в опит да върне Съвместния всеобхватен план за действие, официалното име на сделката, договорена между Иран, ЕС и петте държави с постоянни ядрени оръжия, САЩ, Обединеното кралство, Китай , Русия и Франция.

"Единственото нещо по-лошо от Иран, което съществува сега, е Иран с ядрени оръжия", каза Байдън.

Той добави, че смята, че е "огромна грешка" за администрацията на Тръмп да се откаже от споразумението, тъй като Иран е "по-близо до ядрено оръжие сега, отколкото бяха преди", но също така каза, че се е ангажирал да запази Иранската революционна гвардия Корпус в списъка на Държавния департамент на чуждестранни терористични организации, дори ако това убие всякакъв шанс за рестартиране на споразумението.

Припомняме, че западни преговарящи предупредиха, че времето за споразумение изтича, като Франция бе по-категорична и даде само няколко седмици време, докато САЩ все още не поставят краен срок.

Иран няма да отстъпи от своята "правилна и логична" позиция в преговорите за съживяване на ядрената сделка от 2015 г. Това заяви президентът Ебрахим Раиси.

"Американците твърдят, че Иран трябва да се върне към ядрения пакт, но Ислямската република никога не е напускала сделката и Вашингтон е този, който наруши договора", подчерта Раиси.

Техеран отказва да води преки преговори със своя най-върл противник - Съединените щати, а последната непряка среща между тях в Катар миналия месец не успя да доведе до никакъв пробив.

Миналата седмица пратеникът на САЩ за преговорите каза, че Иран е добавил несвързани искания по време на последните непреки дискусии и е постигнал тревожен напредък в обогатяването на уран.

Съгласно ядрения пакт от 2015 г. Иран ограничи програмата си за обогатяване на уран, потенциален път към ядрени оръжия, въпреки че Техеран твърди, че търси само гражданска атомна енергия в замяна на премахване на международните санкции.

През 2018 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп се отказа от сделката, като я нарече твърде мека по отношение на Иран, и наложи отново суровите санкции на САЩ, което накара Техеран да наруши ядрените ограничения в пакта около година по-късно.

През март ядрената сделка изглеждаше близо до възобновяване, когато ЕС, който координира преговорите, покани във Виена външните министри на страните по споразумението за финализиране на споразумението след 11 месеца непреки преговори между Техеран и Вашингтон.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 42 гласа.

Свързани новини