Отидете към основна версия

1 611 33

САЩ: Путин използва храната като оръжие за война

  • сащ-
  • г-20-
  • икономики-
  • финансов министър-
  • русия-
  • криза-
  • предоволствена

Министърът на финансите на САЩ призова Групата на 20-те големи икономики да предприемат спешни действия за справяне с краткосрочната криза на продоволствената несигурност

Източник: БГНЕС

Министърът на финансите на САЩ, Джанет Йелън,днес призова Групата на 20-те големи икономики да предприемат спешни действия за справяне с краткосрочната криза на продоволствената несигурност, изострена от войната на Русия в Украйна, и да избягват изкривяващите пазара ограничения за износ и натрупване, предаде Ройтерс.

Йелън, говорейки на среща на финансовите служители на Г-20 в Индонезия, каза, че страните трябва да се насочат към мерки за фискална подкрепа, за да помогнат на най-нуждаещите се, вместо да приемат скъпи и регресивни общи субсидии.

Тя също така призова членовете на Г-20 да увеличат разходите си, за да се справят със съществуващите предизвикателства за продоволствената сигурност, свързани с конфликти, изменение на климата и икономически шокове от пандемията COVID-19, които се влошиха поради свързаните с войната увеличения на цените на храните, торовете и горивата.

Руският президент Владимир Путин „използва храната като оръжие за война“, каза тя, цитирайки „унищожаването на селскостопански съоръжения, кражбата на зърно и селскостопанско оборудване и ефективната блокада на черноморските пристанища“.

Йелън каза, че бедните домакинства в най-бедните страни са най-пряко засегнати, като забавят развитието и подкопават усилията за изкореняване на бедността.

„Трябва да предприемем действия за справяне с краткосрочната криза на продоволствената несигурност и което е също толкова важно, с дългосрочните двигатели на продоволствената несигурност, включително връзката с изменението на климата“, каза тя. „Бързината и мъдростта на нашите решения сега ще имат значение дали ще овладеем настоящата криза.“

„Нямаме нужда от нови институции. Имаме нужда от стабилна координация, споделяне на знания, научноизследователска и развойна дейност, финансиране и действия“, каза тя, като похвали създаването на Глобалния алианс за продоволствена сигурност като полезен ход.

Миналия месец Вашингтон заяви, че ще отдели още 2,76 милиарда долара за справяне с продоволствената несигурност, в допълнение към 2,8 милиарда долара, които вече са предоставени след нахлуването на Русия в Украйна.

Съединените щати също предоставят средства за инициатива, стартирана от Европейската банка за възстановяване и развитие, и ще допринесат за Африканския фонд за спешно производство на храна на Африканската банка за развитие и други инициативи, каза тя.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 20 гласа.

Свързани новини