Отидете към основна версия

1 287 39

САЩ отделят 1 млрд. долара за Украйна

  • украйна-
  • сащ-
  • отбрана-
  • помощ-
  • военна

Камарата на представителите на САЩ одобри законопроект за бюджета за отбрана за 2023 г., който включва военна помощ за Украйна

Източник: БГНЕС

Камарата на представителите на САЩ одобри законопроект за бюджета за отбрана за 2023 г., който включва военна помощ за Украйна. Това съобщава Укринформ, позовавайки се на The Hill.

Камарата прие законопроекта с 329 гласа, който предвижда разрешаване на близо 840 милиарда долара разходи за отбрана за фискалната 2023 г. Цели 101 депутати гласуваха против мярката.

Отделна версия на годишния законопроект за отбранителната политика все още трябва да бъде разгледана в Сената и след това и двете версии ще бъдат съгласувани в комитета на конференцията, преди законопроектът да премине през двете камари за окончателно приемане.

Посланикът на Украйна в Съединените щати Оксана Маркарова в публикация във Facebook каза, че според законопроекта ще бъдат разпределени 1 милиард долара (увеличение със 700 милиона долара) в рамките на Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна (USAI).

Според нея законопроектът също така предвижда борба със зависимостта от руската енергия, което изисква всички основни оперативни бази в зоната на отговорност на европейската командна зона на САЩ да приемат планове за намаляване на зависимостта от руската енергия и възлага на Министерството на отбраната на САЩ напълно да прекратят използването на руски енергийни източници. Освен това генералният инспектор е длъжен да наблюдава използването на помощта за Украйна и да докладва на Конгреса на всеки шест месеца и т.н.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 20 гласа.

Свързани новини