Отидете към основна версия

1 904 3

Недостиг на служители в туристическия сектор

  • туризъм-
  • кипър-
  • служители-
  • туристически сезон-
  • туристи-
  • лято

Кипър посреща нарастващ поток от чуждестранни гости

Снимка: Shutterstock

В разгара на летния сезон в Кипър и при значително увеличаване на броя на пристигащите чуждестранни гости туристическата индустрия изпитва недостиг на персонал. Силен тласък на сезона даде програмата за субсидирана от правителството почивка в хотели на острова, която приключва в края на месеца, предаде БНР.

Близо 1000 разрешения са издадени от социалното министерство за работа в туризма на граждани на трети страни, но те ще покрият само около 15% от нуждите, посочиха от Кипърската хотелиерска асоциация. Според нея липсата на кадри в хотелите е много сериозен проблем, който може да застраши качеството на туристическите услуги в страната.

В същото време Кипър посреща нарастващ поток от чуждестранни гости, като броят им през първото шестмесечие представлява 75% от този през рекордната 2019 г. Ако този темп се запази, пристиганията през тази година ще надвишат прогнозата и ще достигнат 3 милиона, с 1 милион повече от 2021 г., каза заместник-министърът на туризма Саввас Пердиос.

Около 180 000 нощувки са реализирани в над 200 хотели и туристически места за настаняване в рамките на правителствената програма за субсидирана почивка, която действа от 1 май до 31 юли, отчита още туристическото министерство. Заради успеха ѝ браншовите асоциации искат тя да бъде продължена от есента.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.

Свързани новини