Last news in Fakti

22 Юли, 2022 08:04 1 882 3

Недостиг на служители в туристическия сектор

  • туризъм-
  • кипър-
  • служители-
  • туристически сезон-
  • туристи-
  • лято

Кипър посреща нарастващ поток от чуждестранни гости

Недостиг на служители в туристическия сектор - 1
Снимка: Shutterstock

В разгара на летния сезон в Кипър и при значително увеличаване на броя на пристигащите чуждестранни гости туристическата индустрия изпитва недостиг на персонал. Силен тласък на сезона даде програмата за субсидирана от правителството почивка в хотели на острова, която приключва в края на месеца, предаде БНР.

Близо 1000 разрешения са издадени от социалното министерство за работа в туризма на граждани на трети страни, но те ще покрият само около 15% от нуждите, посочиха от Кипърската хотелиерска асоциация. Според нея липсата на кадри в хотелите е много сериозен проблем, който може да застраши качеството на туристическите услуги в страната.

В същото време Кипър посреща нарастващ поток от чуждестранни гости, като броят им през първото шестмесечие представлява 75% от този през рекордната 2019 г. Ако този темп се запази, пристиганията през тази година ще надвишат прогнозата и ще достигнат 3 милиона, с 1 милион повече от 2021 г., каза заместник-министърът на туризма Саввас Пердиос.

Около 180 000 нощувки са реализирани в над 200 хотели и туристически места за настаняване в рамките на правителствената програма за субсидирана почивка, която действа от 1 май до 31 юли, отчита още туристическото министерство. Заради успеха ѝ браншовите асоциации искат тя да бъде продължена от есента.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДО 3 дни тръгвам

    4 3 Отговор
    АКО ми платят 3К € месечно. Майстора си знае цената.
  • 2 САТЪРА НА ХАНА

    5 1 Отговор
    И ПРИ НАС МАСОВО СЕ ТЪРСЯТ МИЯЧИ НА ЧИНИИ
    ..
    НЕ СЕ ШЕГУВАМ ..
  • 3 И защо да има?

    2 0 Отговор
    Гадовете в Англия експлоатират и трошат ръце на крака на камериерки. В Кипър предполагам владее същата вулгарна експлоатация. Когато се научат да се отнасят с работника, като човек, а не като боклук може и да намерят.