26 Юни, 2022 10:44 4 366 20

Деца и студенти попълват свободните места по морето

  • почивка-
  • лято-
  • туристи-
  • туризъм-
  • труд-
  • служители-
  • деца-
  • черно море-
  • черноморие-
  • заетост-
  • море-
  • летен сезон-
  • сервитьори-
  • готвачи

Това лято кризата с намиране на персонал е още по-голяма

Деца и студенти попълват свободните места по морето - 1
Снимка: Shutterstock

Деца заменят липсващия персонал по морето. Драстичен скок на търсенето на непълнолетни за работа по морските курорти, отчитат от Инспекцията по труда в Бургас, предаде bTV.

Това лято кризата с намиране на персонал е още по-голяма, а изискванията са сведени до минимум, оплакват се работодатели по Черноморието. В Бургас все още има обявени близо 1600 свободни работни места, свързани с туризма. 1/3 от тях са за Слънчев бряг. Във Варна още се търсят над 1000 сезонни работници.

Според бранша обаче липсващият персонал по курортите е поне няколко пъти повече. Голям недостиг има при всички позиции - камериерки, сервитьори, готвачи, работници в кухнята, бармани рецепционисти. Средната работна заплата за лято 2022:

- сервитьори и бармани, както и камериерки ще получават по 900 лв на месец.

- рецепционистите – 1200-1300

- готвачите – 1500 лв. на месец

Според хотелиери заплата е увеличена с около 20% като се осигурява допълнително изхранване, нощувка и транспорт до хотела. В разгара на сезона търсенето на персонал тече с пълна сила, дори за плажни заведения в самия Бургас. "Набираме хора от цяла България, както се казва, отвсякъде търсим хора. Не може да изискваме много неща. Изискванията паднаха до страшен минимум!, казва Веселин Алендаров - управител на заведение.

В хотел в Несебър работят около 600 души. И докато една част от персонала са запазени дългогодишни кадри, масово работещите са току-що завършили ученици или студенти. Дни след абитуриентския си бал във Френската гимназия, Димана застава за първи път на рецепцията. "Работата е лесна на рецепция, защото харесвам да си говоря с хора, харесвам да използвам други езици и да помагам на хората, когато имат някакъв проблем. Като заплащане също доста ми харесва. Удовлетворена съм със сигурност, не мога да се оплача", казва Димана Белчева.

"Полагаме доста усилия, за да ги обучим на дисциплина най-вече и да спазват работното време. Някои не си носят униформите, успали са се след дискотека - такива съвсем напълно нормални неща за техните години", казва управителката на ресторант Десислава Ангелова - управител на ресторант. Според шефа на аниматорите - италианец, успешната формула да не останеш без персонал, е да го търсиш от рано и да му предложиш добри условия.

"Може да не можеш да намериш човек с шест езика, но с английски в България не е толкова трудно. Почти всички деца говорят английски много добре", обясни Салваторе Каллея – шеф-аниматор.

"Основното нещо в нашия занаят, както казва един колега, е хората да могат да се усмихват. След като си усмихнат, 99 на сто от проблемите са разрешени". Разказва Любо Липчев, който е управител на хотелски комплекс. 22 хотела в Албена вече са отворени. Наред с българите, в курорта работят и чужденци.

Чужденците заемат позиции, за които владеенето на български не се изисква. А заплатите на всички са увеличени с около 20 на сто. Над 1300 деца са поискали да работят лятото в Бургаско. "Има сериозен скок в търсенето на непълнолетни като работна ръка, което за мен е индикация, че пък липсват пълнолетни граждани", казва Павлин Васков – директор на Инспекцията по труда - Бургас. Наемане без трудов договор и дълъг работен ден са най-честите нарушения.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дете-момче

    22 1 Отговор
    Искам да обслужвам какички-украинки,може и лелички до 30 години на три смени! И на всеки час да ми се полага шоколадов сладолед!
  • 2 Кокорчо🙄

    30 4 Отговор
    В германия укрите ги задължават да почнат работа, тука ще назначава е деца и студенти (не че съм против) но това пък според евроджендтрските ценностти не е ли, експлоатация на детски труд. Ами върнете тогава и ученическите и студентските бригади та поне цирка да е пълен. А укрите да ги храним с нашите пари

    Коментиран от #4

  • 3 Георги

    32 0 Отговор
    Хотелите трябва да се обслужват от цялото семейство на собственика,никой не трябва да им работи на тези алчни ассове
  • 4 Мдаа..

    25 2 Отговор

    До коментар #2 от "Кокорчо🙄":

    В тоя ход на мисли може да се върне и ТКЗС - поне ще ядем плодове и зеленчуци собствено производство.И мляко,и месо също.Какво лошо видяха българите от ТКЗС?!
  • 5 ИВАН

    15 2 Отговор
    Хахаха, ееей че ме досмеша - след кубинските диви плажове, където гъмжи от риба и дори неопитен може да си бие, стига харпун да има, но и само красотите на подводния свят .... а в България ходя веднъж на 5 години, но е скучно, не ползвам камериерки, сервитьори, готвачи, кухненски работници ... поне да се нагледа човек на красиви и възбудени жени, ама и те вече свършиха, вълни няма, сърф няма или е недостъпен - само надути мутри и човек трябва да трепери да не си изяде боя някъде

    Коментиран от #12

  • 6 Реалист

    20 1 Отговор
    Дайте по 4 хилки да имат желание за работа хората:) тез пари за цигари не стигат бе:)
  • 7 мммда

    23 0 Отговор
    Ако даваха нормални парици, няма да има проблем с персонала.
    На никого не му се работи за слава.
  • 8 Хотелиер

    30 0 Отговор
    Кризааа... Не моем намерим баламурници да бачкат без пари, ши дигами цинити.

    Коментиран от #13

  • 9 верно нивото ще да е паднало

    15 0 Отговор
    Верно ли вече за хамалин не искат поне два западни езика??? А какви времена бяха!
  • 10 Срамота

    26 0 Отговор
    ИСТИНАТА кажете. Кризата с намиране на персонал е породена от кризата със заплатите.

    Коментиран от #16

  • 11 Гост

    26 0 Отговор
    Тези заплати са за метене на улиците, без никакво образование или какъвто и да било ценз. За работа по морето заплатите трябва да са три пъти над това, ако не и повече. Смешни сте и не се чудете защо не намирате персонал.
  • 12 Гост

    15 0 Отговор

    До коментар #5 от "ИВАН":

    Къде ги тия красиви и възбудени жени? В Обзор по плажа пълно с баби над 70, а някои дори са по монокини, УЖАС!!!!
  • 13 Гост

    12 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хотелиер":

    Верно ли цацата станала 15 лева за 300 грама? Миналата година за толкова поръчвкахме пипалата от калмар.

    Коментиран от #17

  • 14 Че кой

    11 1 Отговор
    работи за толкоз Мако пари бре? Тия морските л.а.п.а.ч.и вземат хората на подбив...
  • 15 На море

    9 0 Отговор
    Този/тази, който е препечатал статийката е пълен смехурко. Запълват се дупките на някоя негова женска роднина но не и липсата на персонал. Заплатите нямат нищо обшо с написаното от поне две години. За двете години "ковид" от беанша излязоха много хора и сега няма да се върнат. Като ви говореше човека с фългата коса ?алибегов? всички го плюехте. Проблемът с персонал няма да се реше поне две-три години. И основния казус са парите
  • 16 На море

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Срамота":

    Много си далече от действителността. Прочети поста на оня дето мрънка колко "била станала" цацата. Ама че тока е три пъти нагоре а заплатите с 30% не казва. За горивата да не споменаваме
  • 17 На море

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Поручвал си пипала от карабарбалък за тези пари
  • 18 Бивш ресторантьор

    12 0 Отговор
    1500 лв за готвач ,аз миналата година за 3000лв не можех да намеря ,и ги разбирам хората влез се печи на 60 градуса и работи .Затова и се отказах да не мъча хората и себе си ,след 20 години
  • 19 Филипинец

    2 0 Отговор
    Е! От кога в България е законно да работят деца?!
  • 20 Феодали

    2 0 Отговор
    След като само студенти и ученици им се връзват, представете си при какви условия работят тези хора. Сервитьор за 900лв заплата преди данъците? За по 12 часа тичане между масите? Не мерси!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове