Отидете към основна версия

2 561 89

Урсула фон дер Лайен настоява за нормиране на разхода на газ

  • газ-
  • газпром-
  • русия-
  • урсула фон дер лaйен-
  • европейска комисия

Представители на ЕС и европейски лидери изразиха сериозна загриженост относно възможността за ограничаване на газа на фона на нарастващите разходи и инфлацията заради войната в Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Държавите от ЕС, които получават газ не от Русия, трябва да демонстрират солидарност със страните, принудени да ограничават потреблението на газ през следващата зима, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в интервю, публикувано в понеделник и цитирано от "Дойче веле".

Фон дер Лайен каза пред германската информационна агенция dpa, "Дори страните членки, които почти не купуват руски газ, не могат да избегнат ефекта от потенциално спиране на доставките на нашия вътрешен пазар."

Тя отбеляза, че икономиките на ЕС са толкова взаимосвързани, че газова криза в една държава, като сравнително заможната Германия, ще засегне и други национални икономики.

"Ето защо е важно всички държави-членки да ограничат потреблението, всички да съхраняват повече и да споделят с тези страни, които са по-засегнати", добави тя.

Във вторник е насрочена специална среща на енергийните министри на ЕС, за да обсъдят предстоящата криза тази зима, когато Русия, според някои, се очаква да ограничи или евентуално напълно да прекъсне доставките.

Представители на ЕС и европейски лидери изразиха сериозна загриженост относно възможността за ограничаване на газа на фона на нарастващите разходи и инфлацията заради войната в Украйна.

Европейската комисия би искала страните от ЕС в целия блок да намалят потреблението на газ с 15% от 1 август до 31 март, в случай че споделянето на тежестта трябва да стане реалност. Испания и Португалия възразиха, като Португалия нарече искането "несъстоятелно" и аргументира, че консумира само това, което е "от абсолютна необходимост".

ЕК също така би искала да направи възможни допълнителни искания за намаляване на потреблението на газ.

Въпреки че подобни предложения срещнаха голяма съпротива, Фон дер Лайен изрази увереност, че може да се постигне сделка в рамките на блока.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: