Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Юли, 2022 11:51 1 304 39

Решенията на „Газпром“ са политически

  • газпром-
  • газ-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • енергетика-
  • ес-
  • ек-
  • кадри симсон

Европа трябва да намали зависимостта си от руските доставки

Решенията на „Газпром“ са политически - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Съобщението на руския газов гигант "Газпром", че ще намали допълнително доставките за Европа тази седмица, е политически мотивирано, заяви днес ръководителят на енергийната политика на Европейския съюз Кадри Симсон, оспорвайки твърдението на компанията, че е ограничила доставките заради наложително спиране на работата на турбина, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

"Знаем, че няма техническа причина да се прави. Това е политически мотивирана стъпка и трябва да сме подготвени за нея. И точно поради тази причина превантивното намаляване на нашето търсене на газ е мъдра стратегия", каза еврокомисар Симсон при пристигането си за срещата на енергийните министри на страните от ЕС в Брюксел. Тя добави, че очаква министрите да постигнат споразумение по правилата на ЕС за извънредни ситуации, изискващи от страните да ограничат търсенето на газ.

Още новини от Украйна

Новото драстично съкращаване на доставките на газ, обявено от "Газпром", е "допълнително доказателство", че Европа трябва "възможно по-скоро да намали зависимостта си от руските доставки", заяви на свой ред чешкият министър на енергетиката Йозеф Сикела, чиято страна е ротационен председател на Съвета на ЕС. "Единството и солидарността са най-добрите оръжия, които имаме срещу (руския президент Владимир) Путин и съм сигурен, че ще покажем това днес", каза Сикела, цитиран от Франс прес, преди срещата със своите колеги за съгласуване на плана за намаляване на потреблението на газ в ЕС.

Рано тази сутрин ДПА, като се позова на дипломати, съобщи, че страните членки на ЕС са постигнали съгласие по спешния план, целящ да се намали въздействието на потенциално пълно спиране на доставките на руски природен газ за Европа. Планът предвижда доброволно намаляване с 15 процента на потреблението на природен газ в страните членки от 1 август 2022 г. до 31 март догодина. В допълнение ще бъде създаден механизъм, който ще задейства тревога на територията на целия ЕС в случай на голям недостиг и който ще въведе обвързващи цели за спестяване.

Вчера България изрази принципна подкрепа за мерките за намаляване на зависимостта на ЕС от руски изкопаеми горива и спестяване на газ. Испанските власти пък очакват да постигнат изключение за страната по въпроса за намаляване на потреблението на газ, пише днес в. "Паис".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    27 3 Отговор
    И санкцийте са политически
  • 2 Само питам

    32 3 Отговор
    А доставянето на оръжие на Украйна и налагането на санкции какво е ? Икономика ли ?
  • 3 Камбаната бие за вас, другари путинисти

    5 28 Отговор
    Както забелязваме всички напрежението между Запада и россия нараства. Вероятно скоро ще се прекъснат всякакви връзки между двете страни. Ако ние имаме глупостта и наивността да очакваме да се върнем в руската сфера на влияние трябва да сме готови да очакваме следните действия :
    - икономическа блокада на россия, подобна на кубинската,
    - обявяване на икономическата емиграция за реална опасност за сигурността на Запада и насилствено връщане на всички българи обратно.
    - въвеждане на диктатура и вътрешни вълнения на икономическа и на етническа основа
    - Турция предявява своите претенции в Лудогорието и южна България,
    - пълна икономическа изолация, българския износ, който е 80% за Европа се блокира, вследствие на това масова безработица и безредици.
    Спирам дотук, зная че само местните путинисти могат да се радват на подобно развитие на нещата, но все пак да помислят какво ги чака.

    Коментиран от #26, #38

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 горски

    26 3 Отговор
    Европа изпраща оръжия срещу Русия и налага санкции,Русия ползва газ-а като оръжие и вдига цените.
    Баланс на силите се казва на това.Не знам ,защо някои се сърдят.

    Коментиран от #18

  • 6 Гал

    26 2 Отговор
    Махнете санкциите и ще има газ. Англосаксите фалираха Европа. Ще видим без газ какво ще стане. Не искаме руснаците, ама им искаме газта... Тия не са нормални.

    Коментиран от #21

  • 7 Газпром лъже !

    3 20 Отговор
    Турбината, която се предполага, че е необходима на "Газпром" за възстановяване на пълната работа на газопровода "Северен поток", и която е готова за изпращане след ремонта, не може да бъде доставена по вина на Русия. Това се казва в съобщение на германската компания Siemens Energy, предаде Дарик. Русия не предоставя необходимите документи за доставката на турбината, твърдят от компанията, цитирана от Ройтерс.
    "Транспортирането на турбината може да започне веднага. Германските власти предоставиха на Siemens Energy всички необходими документи за износ на турбината към Русия в началото на миналата седмица", съобщи Siemens. Към момента "Газпром" не е предоставила необходимите митнически документи за получаването на турбината.

    Коментиран от #12

  • 8 да де

    26 2 Отговор
    Смешници не искат руския газ налагат санкции, а ревът когато газа го няма.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Абе да питам:

    27 1 Отговор
    Има ли някаква техническа причина, да се спре струващия на Русия 10 млрд. евро Северен поток-2 ?!
    На всички е ясно, че това е политическа стъпка, заповядана от Вашингтон.
  • 11 Мдаа

    20 2 Отговор
    политически мотивирани са! А санкциите срещу Русия са хуманитарни и ръководени от грижа за благоденствието на руския народ...Вие да благодарите, че все още ви пускат газ, щото може и да секне съвсем...
  • 12 Боев

    19 2 Отговор

    До коментар #7 от "Газпром лъже !":

    Ами да пуснат готовия и струващ 10 милиарда евро Северен поток 2.
    Какъв е проблема?!

    Коментиран от #19

  • 13 Стефан Петров

    12 2 Отговор
    Знаем, че няма техническа причина да се прави.
    Авторката е видимо голяма специалистка по газови турбини и като такава нека до обясни защо Газпром разглобява турбина , тежаща 130 тона и я изпраща в Канада за ремонт при това след изтичане на срока за междугаранционен ремонт. Аман от тъпи политически изказвания, основаващи се на пълно незнание на технически процеси и изисквания. Със същия успех тя би могла да заяви и,че тази турбина може да се монтира на самолет- какво й пречи.
  • 14 Бебенце

    2 10 Отговор
    А Путин ни обясняваше как икономическите решения трябвало да са пред политическите?

    Коментиран от #15, #27

  • 15 Софиянец

    17 1 Отговор

    До коментар #14 от "Бебенце":

    През вече далечната 1980-та година, краварите бойкотираха олимпиадата в Москва.!!!
    Нали спорта, уж нямал нищо общо с политиката!!!
    Сега спряха Северен поток 2 !!!!!! ЗАЩО?!!!!!!
  • 16 Коки

    10 1 Отговор
    Политически или не вършат много добра работа
  • 17 Напротив

    19 1 Отговор
    Решенията на Газпром са много логични и очаквани, на фона на изключително неадекватната и недалновидна политика на ЕС и САЩ...
  • 18 Иван Василев

    2 11 Отговор

    До коментар #5 от "горски":

    Европа изпраща оръжия не срещу Путинистан, а на Украйна да се защити от агресора, който в случая е ясен нали?
  • 19 Иван Василев

    1 11 Отговор

    До коментар #12 от "Боев":

    Проблема е че не си изпълняват търговските договори, и предстой съдебно разбирателство. То не че няма и други тръби работещи на минимален капацитет, просто това е опит за натиск от страна на Путлеристан, шантаж който рано или късно ще бъде преодолян и да видим тогава кой ще загуби и кой ще спечели?

    Коментиран от #22, #24

  • 20 Да...

    2 15 Отговор
    Решенията на Газпром са политически, и в момента наистина нанасят вреди, но, Европа ще преодолее успешно и тази криза, както е преодолявала икономически много кризи в миналото, в момента руснаците буксуват в Украйна, затова ескалират напрежението с газта, съвсем скоро ще има пълна изолация на русия от ЕС, и тогава в дългосрочен план, затягащите се санкции и изолация от световната икономика ще докара русия до колапс, в момента режат клона на който седят, Европа няма да стои на студено и тъмно, но русия я чака унизителна загуба в Украйна и икономически крах.

    Коментиран от #23, #35

  • 21 Д-р Ох Булит

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Гал":

    Абе мульо ти като си купиш марули от пазара да не би да си длъжен да се ожениш за продавачката?
  • 22 Боев

    7 2 Отговор

    До коментар #19 от "Иван Василев":

    Засега ние губим.Вдигнаха цената на газта с повече от 30%.
    Без руската газ от Русия(без посредник САЩ), нищо хубаво не ни чака.

    Коментиран от #34

  • 23 да бе

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "Да...":

    то за това Европа почна да копае въглища . То и без това друго няма там .
  • 24 свирчо

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "Иван Василев":

    А какво стана с фирмите полагащи тръбите на Северен поток 2 ? Те изпълниха ли си договорите ? За останалите няма да питам ...

    Коментиран от #33

  • 25 сирене

    9 1 Отговор
    Колко трябва да си будала, да вярваш че това е вярно, а не продиктувано от САНКЦИИТЕ пробутани от САЩ за да могат да си продават матряла на ЕС... Баста! Връщайте ни ГАЗПРОМ в Бг и нека бъде топлина!
  • 26 сирене

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Камбаната бие за вас, другари путинисти":

    Отношенията между Русия (както се пише) и ЕС не са между две страни, с това се и изчерпва компетентността ти по темата... Довиждане!

    Коментиран от #28

  • 27 какво стана със западните ценности

    10 0 Отговор

    До коментар #14 от "Бебенце":

    То и западняците разправяха за пазарна икономика , ама не излезе така.
  • 28 Не бъди толкова сигурен.....

    2 3 Отговор

    До коментар #26 от "сирене":

    Да не бъдеш изненадан, напрежението ескалира, и може да доведе до точно такава консолидация...като отношения между две страни, така че по кротко с компетентноста, нещата се променят много бързо на сегашният етап, руснаците явно са притиснати в Украйна и се опитват да форсират нещата, това след време ще им навлече големи беди.
  • 29 Малък весел гей

    7 0 Отговор
    След 7-мия пакет от икономически санкции срещу Русия,ЕС остана изненадан,че руснаците не искат да им доставят газ?!Искаха диверсификация а пък се оказа,че май не искат да си сменят доставчика.
  • 30 Мисля

    7 0 Отговор
    Все едно 8 год да биеш жена си и сега да се чудиш защо иска развод и не ти дава.Брюкселки бюрократични зелки на които плащаме малоумщините .

    Коментиран от #32

  • 31 Милен

    6 0 Отговор
    Е що пък само с 15% да ограничаваме ползването на газ, ако го намалим със 100% ще станем напълно независими енергийно от който и да било :)))
  • 32 Д-р Ох Булит

    1 3 Отговор

    До коментар #30 от "Мисля":

    Не, все едно няква крадлива пача.ра да се натресе у вас и да почне да спори че къщата ти е нейна и децата и (едното китайче) са от теб.
  • 33 Иван Василев

    1 4 Отговор

    До коментар #24 от "свирчо":

    Какво точно питаш, или само плямпаш? Какво общо имат подписаните договори за доставки на газ по първия тръбопровод със втория? За втори може да се говори и обсъжда при условие че си запълнил първия, не е ли така? Или ти смяташ че газопроводите се строят само с цел да се перкаш че ги имаш? Като са толкова велики защо не могат да си натоварят първия газопровод тогава? Стига с тези врътки и поведение на мутра!
  • 34 Иван Василев

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Боев":

    Цената на газа се вдигна в пъти, не 30%, ама е добре да помислиш преди да отговориш, кой е виновен за това? Ако не можеш сам опитай да почетеш или поне послушай какво казват светила по въпроса, и за по-лесно почети какво мисли някой руски професор в областта, явно имаш интернет, ползвай го по предназначение, не само порно сайтове и пропаганда от ниско ниво като путин-тв
  • 35 Раша

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "Да...":

    За теб и такиви като теб:
    РУСИЯ СЪС САКЦИИТЕ ОТ 1917 ГОДИНА И ДО СЕГА!
  • 36 Ген. Гурко

    4 0 Отговор
    Е и? Какво от това? Дори и да е така, какви са решенията на ЕС и САЩ за санкции? Марсиански? Лицемери!
  • 37 Есаул

    3 0 Отговор
    Изненадва ме възмущението на европейските благородници от факта, че руснаците започнаха да намаляват обема на доставките на руски газ за Европа. Защо тези чиновници се възмущават от това, че руснаците използват доставките на газ като инструмент за натиск върху управляващите кръгове на ЕС? Всъщност обединена Европа обяви на Русия и Малорусия засега само икономическа война (недалеч и до въоръжен конфликт), въвеждайки икономически санкции, открадвайки триста милиарда долара руски пари в европейски банки и доставяйки тежко въоръжение на нацистка Украйна! Не трябваше ли Русия да отговори на враждебните действия на ЕС? Правилен. Така Русия започна да въвежда собствени санкции срещу Европа. Завинтих клапана на газовата тръба, за да държа Европа на газова гладна дажба. Сега пред същата Германия се появи реална перспектива да остави населението в охлаждащи жилища през предстоящата зима, без възможност да готви топла храна, в режим на най-жестока икономия на всякакви енергийни ресурси. Във време, когато в Русия хората ще живеят обикновен живот, без да се ограничават нито в вземането на горещи вани, нито в броя на посещенията на душ и тоалетна. Зареждайте автомобили с евтин руски бензин и дизел.
    Лично аз останах с впечатлението, че европейските владетели се стремят по всякакъв начин да унищожат своите страни, като сляпо се подчиняват на заповедите от Вашингтон.
  • 38 Удари камбаната я...

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Камбаната бие за вас, другари путинисти":

    Борсовата камбана удари! На търговете днес, 26 юли, цените на газа в Европа за първи път от началото на март надхвърлиха 2000 долара за 1000 куб. м. А то и утре е ден! Пазарът реагира на решението на "Газпром" отново да намали изпомпването на суровини през "Северен поток" - до 20% от планирания капацитет. От 27 юли дружеството ще спре работата на още един двигател на тръбопровода поради изтичане на срока му на експлоатация. Проблемът може да се реши частично с връщането на ремонта на турбината от германската компания Siemens.
  • 39 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    ......... а санкциите на Ес / САЩ/ са икономически !!
    Моя комшия разбира по-вече от мене световните проблеми и рече : " Едното политическо другото икономическо– кантар гиби" !!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания