Отидете към основна версия

8 261 32

Обрат! Шрьодер е в Москва, за да преговаря за доставките по "Северен поток"

  • герхард шрьодер-
  • русия-
  • газ-
  • газпром-
  • роснефт

За последен път бившият германски канцлер посети официално Руската федерация през март, за да разговаря с руския президент Владимир Путин за ситуацията в Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият федерален канцлер на Германия Герхард Шрьодер (в периода 1998-2005 г.) пристигна в Москва за разговори по енергийната политика. Това съобщи вестник "Der Spiegel", като се позова на източници и на обкръжението на политика.

Според тях централна тема на разговорите в Москва ще бъде доставката на газ по газопровода "Северен поток". Не е ясно с кого точно ще се срещне бившият германски канцлер в руската столица, пише вестникът.

Съпругата на Шрьодер Ким Со-йон потвърди пред вестника, че целта на посещението му са били преговори в областта на енергетиката. Междувременно самият бивш канцлер заяви пред репортери в Москва, че е в руската столица "на почивка". "Той не е в отпуск, а води разговори в Москва за енергийната политика", каза на свой ред Ким Со-йон-Шрьодер.

За последен път бившият германски канцлер посети официално Москва през март, за да разговаря с руския президент Владимир Путин за ситуацията в Украйна. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви пред репортери, че доколкото е известно на Кремъл, Шрьодер наистина е в Москва. По думите му той все още не е насрочил среща с руския лидер, но контакти не са изключени. Говорителят на Кремъл заяви също, че Путин и Шрьодер са имали "по-малко активни контакти", отколкото по времето, когато той е бил канцлер на Германия.

Шрьодер е остро критикуван в Германия заради близките си връзки с Русия. По-рано бюджетната комисия на Бундестага одобри предложението на управляващите партии за отнемане на някои от привилегиите на бившия канцлер, които според закона се финансират с парите на данъкоплатците. Кабинетът на Шрьодер вече няма да се финансира от бюджета и заплатите на служителите му ще бъдат спрени. Въпреки това месечната пенсия на бившия канцлер, която получават бившите правителствени ръководители, и правото на лична защита ще останат в сила.

В интервю за "The New York Times", публикувано по-рано, Шрьодер подчертава, че политическата и икономическата изолация на Русия не е възможна в дългосрочен план и че просперитетът на Европейския съюз, включително на Германия, винаги ще зависи от руските доставки. В края на май бившият германски канцлер отказа да се кандидатира за член на борда на директорите на "Газпром".

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 67 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания