Отидете към основна версия

2 263 14

Лавров разкритикува Запада за отношението му към Африка при посещението си в Етиопия

  • етиопия-
  • сергей лавров-
  • африка-
  • русия

Руският външен министър заяви, че африканските държави се опитват самостоятелно да определят бъдещето си и да решават проблемите си като част от тенденцията за многополюсен свят

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Москва подкрепя Етиопия в опитите ѝ да стабилизира вътрешната си политическа ситуация, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, който е на посещение в африканската страна, предаде Ройтерс.

Лавров е в етиопската столица Адис Абеба, където приключва обиколката му на четири африкански държави, предприета в момент, в който Москва е в конфронтация със западните държави заради руското нахлуване в Украйна.

Повечето африкански държави отказват да вземат страна, когато става дума за конфликта в Украйна и се стремят да съхранят икономическите си отношения и историческите си връзки както с Русия, така и със Запада.

Етиопското правителство е подложено на натиск от Съединените щати и Европейския съюз заради поведението си в рамките на конфликта в щата Тигре, който започна през ноември 2020 г. и при който загинаха хиляди хора и милиони бяха разселени.

"Потвърждаваме нашата твърда подкрепа за усилията на правителството за стабилизиране на ситуацията в района, както и за опитите да се започне широк национален диалог за решаване на ключовите въпроси", заяви Лавров на съвместен брифинг с етиопския външен министър Демеке Меконен.

Руският министър заяви, че африканските държави се опитват самостоятелно да определят бъдещето си и да решават проблемите си като част от тенденцията за многополюсен свят. Той разкритикува Запада, че се противопоставя на този стремеж.

Демеке изказа благодарности на Русия за нейната "непоклатима подкрепа и помощ за съхраняване на суверенитета на Етиопия".

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 22 гласа.

Свързани новини