Last news in Fakti

24 Август, 2022 18:06 1 531 2

Петрол, диаманти, корупция: накъде поема Ангола

  • ангола-
  • унита-
  • африка

Въпросът сега е какво ще стане, ако опозицията действително надделее на изборите, но резултатите бъдат манипулирани?

Петрол, диаманти, корупция: накъде поема Ангола - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Богати залежи на петрол и диаманти, африканска икономическа сила, но също така и една от най-корумпираните държави в света: Ангола е на кръстопът. Накъде ще поеме африканската държава след днешните избори там?

На изборите в южноафриканската страна Ангола, които се провеждат днес, партията МПЛА, управляваща държавата от близо 50 години, може да загуби властта си. Основният ѝ опонент - опозиционната партия УНИТА - никога не е имала по-добри шансове за изборна победа.

В Ангола не се гласува пряко за президент, а партията, спечелила най-много гласове, посочва държавния глава. От 2017 г. насам това е 68-годишният бивш генерал Жоау Лоуренсу, бивш министър на отбраната от 2014 до 2017 година. Кандидатът на УНИТА Кандидатът на опозиционната партия УНИТА Адалберту Коща Жуниор е 60-годишен харизматичен оратор, предпочитан от младото население.

Смята се, че ценностите и убежденията на младите се различават значително от тези на управляващите. Около 14 милиона анголци са призовани да дадат своя глас днес.

Богата държава, беден народ

Въпреки че гражданската война продължава до 2002 г., Ангола е независима от Португалия от 1975 година. Страната с третата най-силна икономика в Африка на юг от Сахара всъщност е богата. По данни на ОПЕК от май насам Ангола отново е най-големият производител на петрол в Субсахарска Африка. Първото място се оспорва между нея и Нигерия.

Ангола има и големи залежи на диаманти, а икономическият ѝ растеж е най-високият за континента от три години насам. В същото време населението е бедно, а около половината живее под прага на бедността, особено в селските райони.

Причината е банална – страната е символ за корупция и непотизъм. Бившият президент Жозе Едуардо душ Сантуш и семейството му са най-добрият пример за това. Само между 2007 и 2010 г. от държавния бюджет са се изпарили над 32 милиарда щатски долара, твърди "Файненшъл таймс". Активи на неговата дъщеря Исабел бяха частично замразени преди две години. След като Жоау Лоуренсу встъпи в длъжност през 2017 г., семейство душ Сантуш загуби своята недосегаемост.

Вяла борба с корупцията

Настоящият президент няма големи успехи в борбата срещу корупцията. Според Трансперънси интернешънъл Ангола все още е сред 50-те най-корумпирани държави в света, макар да се е изкачила с 31 места от 2017 г. насам. Напредъкът в борбата срещу бедността също се случва бавно. "Чудото", обещано от Лоуренсу, не се случи - вероятно отчасти и заради пандемията. Обещанието му беше за половин милион нови работни места и по-диверсифицирана икономика – завой от фокуса върху петрола и диамантите.

Днес инфлацията в страната е 25 %, а безработицата - 30 процента. Инфраструктурата не е възстановена 20 години след края на гражданската война. Близките икономически връзки с Китай също не са доведоха до благоденствие за Ангола. Множеството пътища, финансирани от Пекин, трябва да бъдат обновявани на всеки две години, а жилищни сгради, построени от Китай, са застрашени от рухване.

Честни избори?

Въпросът сега е какво ще стане, ако опозицията действително надделее на изборите, но резултатите бъдат манипулирани? Апаратът за сигурност все още се смята за толкова репресивен, колкото е бил и по времето на покойния Душ Сантуш. Ден преди вота Амнести интернешънъл съобщи за нарушения на човешките права - активисти са били застреляни по време на мирни демонстрации.

Първите резултати от вота се очакват в петък.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдател

    0 1 Отговор
    Никакви диаманти, петрол.... немогат да се опрат на корупцията, Африка го доказа многократно!
  • 2 Въпрос

    2 0 Отговор
    А кой ги корумпира тези хора и в каква валута?