Отидете към основна версия

1 824 27

САЩ ще инвестират над 236 млн. долара в Косово

  • косово-
  • американска-
  • агенция-
  • сащ-
  • помощ

Косово е подписало споразумение на стойност 236,7 млн. долара с американската агенция за чуждестранна помощ Корпорация за предизвикателствата на хилядолетието

Източник: БГНЕС

Косово е подписало споразумение на стойност 236,7 млн. долара с американската агенция за чуждестранна помощ Корпорация за предизвикателствата на хилядолетието (Millennium Challenge Corporation – MCC) за подкрепа на енергийния сектор, включване на жените в пазара на труда и насърчаване на развитието, съобщи Асошиейтед прес.

В съобщение на кабинета на президента на Косово Вьоса Османи от днес се посочва, че споразумението е било подписано в сряда в американския Конгрес във Вашингтон, предаде БТА.

По този повод Османи е казала, че това е „най-голямата енергийна инвестиция в страната ни от десетилетия“, която ще помогне на Косово да изгради гъвкавост и устойчивост на енергийната си мрежа чрез откриване на възможности за по-висока интеграция на възобновяеми ресурси.

Освен това средствата ще бъдат използвани за квалификация и за засилване на заетостта на жени в енергийния сектор и на трудовия пазар.

От своя страна ръководителката на MCC Алис Олбрайт е заявила, че „подписването демонстрира ангажимента ни да работим заедно за създаване на модерни, устойчиви енергийни решения, които ще бъдат в полза на почти 2 милиона косовари“.

Косово, чийто енергиен сектор се основава предимно на въглища, е изправено пред дълбока криза заради глобалния скок на цените на енергоносителите, въпреки че засега повишаването на цените за потребителите не е голямо.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 18 гласа.

Свързани новини