Отидете към основна версия

1 373 18

Атина: Решаването на кипърския въпрос е основен приоритет за Гърция

  • кипър-
  • гърция-
  • севернокипърска турска република-
  • никос дендиас

Никос Дендиас каза още, че Гърция подкрепя предложенията на президента на Кипър Никос Анастасиадис за мерки за изграждане на доверие

Снимка: БГНЕС/ЕРА

„Гръцкото правителство продължава недвусмислено да подкрепя постигането на справедливо и жизнеспособно решение на кипърския въпрос, решение, основаващо се на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и решение, съвместимо с европейските достижения на правото – а именно това на двуобщностна, двузонална федерация.

Решението на Кипърския въпрос е основен приоритет на гръцката външна политика“, заяви външният министър Никос Дендиас в Никозия след срещата си с кипърския си колега Йоанис Касулидес в четвъртък, предаде специално за БТА гръцката агенция АНА-МПА.

Дендиас каза, че Гърция подкрепя предложенията на президента на Кипър Никос Анастасиадис за Мерки за изграждане на доверие (МИД). „Ние подкрепяме тези предложения въпреки очакваното – и съжаляваме за това – отхвърляне от турско-кипърската страна и осъждаме всяко предложение за решение, основано на две държави [на остров Кипър]. Той каза, че [с кипърския си колега] са обсъдили и други въпроси, като развитието в Източното Средиземноморие и сътрудничеството в ЕС в светлината на руското нашествие в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.

Свързани новини