Отидете към основна версия

8 323 98

Почти на 80: годен ли е Джо Байдън да управлява още един мандат

  • джо байдън-
  • камала харис-
  • демократическа партия-
  • доналд тръмп

Засега няма изгледи да бъде намерена задоволителна алтернатива на неговата кандидатура, дори за вицепрезидентката Камала Харис не е сигурно, че цялата партия ще я подкрепи

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бавен и разконцентриран, проблеми с избора на думи, а наскоро дори имаше и падане от колело: възрастта на президента Джо Байдън може да се окаже проблем. Годен ли е той да управлява още един мандат?

Все по-често се обръща внимание на факта, че американският президент Джо Байдън не е сред най-младите политици - той върви по-бавно отпреди и често изглежда разконцентриран по време на публични събития.

79-годишният президент нерядко има проблем и с избора на правилните думи в речите си. Пример за това е речта, която Байдън изнесе при назначаването на новата върховна съдийка Кетанджи Браун Джаксън този юни. Тогава президентът искаше да каже, че САЩ е държава, която може да бъде дефинирана с една конкретна дума, но забрави коя е тя.

С изключение на този лапсус, Байдън изглеждаше съвсем адекватен по време на въпросната пресконференция в градината на Белия дом. Речта му беше интересна и добре премислена. Невъзможността му да си спомни правилната дума обаче беляза събитието.

Годен ли е Байдън за президент?

Видеоклипът от лапсуса беше споделен милиони пъти в мрежата, имаше и безброй нелицеприятни за него коментари. Оттогава десните консервативни медии в САЩ въртят клипа непрестанно. Изводът им е един: Байдън вече не е годен да бъде президент.

Според експертката от политическия институт Брукингс във Вашингтон Елейн Камарк Байдън няма никакви здравословни проблеми. "Хората се притесняват от възрастта му. Проучванията го доказват. Но що се отнася до политическите му решения - поддръжниците на Демократическата партия изглежда са доволни”.

Рейтингът на Байдън се срива

Американският президент все пак губи все повече от електоралната си подкрепа сред своята партия. Ново проучване на СиЕнЕн показва, че 75% от анкетираните, които искат да гласуват за Демократическата партия през 2024 година, биха предпочели партията да издигне нов кандидат. Сред младите демократи цели 95% искат кандидатът да не е Байдън.

Ако питате младите хора във Вашингтон, които в голямата си част са леви либерали, отговорите са единодушни. "Твърде е възрастен за мен. Не ме притесняват годините му, но все пак не мисля, че трябва да се кандидатира отново”, казва една жена. "Ако беше по-млад, сигурно щеше да се справя по-добре. Но той скоро ще стане на 80 години, има здравословни проблеми, а сега дори се е заразил с коронавирус”, споделя друга. "Не мисля, че е политикът, който беше преди”.

А третият отговор също е подобен. "Иска ми се да видя някой по-млад. Трябва да се въведе възрастово ограничение. Как се очаква от него да се постави на мое място?”

"Най-енергичният колега и ръководител"

До момента нито един високопоставен политик не е коментирал възможността Байдън да не се кандидатира за втори мандат. Тъкмо обратното - след по-малко от три месеца предстоят междинните избори в САЩ. Твърде много е заложено на карта за демократите и партията се старае да демонстрира единство.

В средата на юли на 40-годишния министър на транспорта Пийт Бутиджидж се наложи да отговаря на въпроси за предполагаемото лошо физическо състояние на Байдън, който наскоро падна от велосипед.

Бутиджидж отговори, че на първо място се радва, че президентът може да кара колело (по-рано бившият държавен глава Доналд Тръмп беше коментирал, че не умее да кара колело). "Освен това президентът на Съединените щати е най-енергичният колега и ръководител, с когото съм имал удоволствието да работя”, каза Бутиджидж.

Има ли алтернатива на Байдън за демократите?

Въпреки всичко в Демократическата партия се води дискусия относно възрастта на Байдън. Засега обаче няма изгледи да бъде намерена задоволителна алтернатива на неговата кандидатура. Дори за вицепрезидентката Камала Харис не е сигурно, че цялата партия ще я подкрепи.

Проучванията показват също, че ако следващата предизборна кампания отново се води между Тръмп и Байдън, настоящият президент отново ще привлече повече гласове, ако съдим по нагласите в момента.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 49 гласа.

Свързани новини