Отидете към основна версия

11 441 163

Руските специални служби всяват смут в България

  • емилиян гебрев-
  • русия-
  • тайни служби-
  • гру

Путин разполага с все по-малко ресурси, за да окаже реален натиск върху Европа, така че той започва да използва терористични инструменти, способни да вкарат Балканите във война, която ще засегне всяка държава в региона

Снимка: БГНЕС

На 31 юли избухна взрив в склад за боеприпаси край град Карнобат в България. Той принадлежеше на предприемача Емилиян Гебрев, който беше един от основните доставчици на боеприпаси за украинската армия по време на началото на въоръжения конфликт в Източна Украйна през 2014 г., пише www.eupoliticalreport.eu.

Коментирайки инцидента, Гебрев отбеляза, че „не става въпрос за някаква човешка грешка, не може да бъде“.

Причината за това нещастие трябва да се търси в Русия и по-конкретно сред руските тайни служби, които все още имат силни позиции в България. Заводите и складовете на Гебрев в България и Чехия преди това вече бяха взривени с помощта именно на руското ГРУ.

Руските тайни служби са в пика на своята работа на Балканите и искат да тласнат България във водовъртежа на конфронтацията. На фона на това, че Путин разпалва изкуствена криза на Балканите, Кремъл вижда България като водещ геополитически играч, който може да стане активен участник в руската спецоперация за дестабилизиране на региона.

Въпреки факта, че наскоро 70 руски дипломати (де факто шпиони) бяха експулсирани от страната, руските специални служби все още се чувстват сравнително спокойно в България. Сегашният взрив е прозрачен намек към българското политическо ръководство, че всяка подкрепа за Украйна трябва да отпадне. Русия използва престъпност и терор, за да реализира своите външнополитически цели и е готова да дестабилизира Балканите, създавайки геополитическа катастрофа в ЕС.

Предвид изострянето на ситуацията в Косово, България трябва да избягва да се въвлича в руски въоръжени авантюри и да се дистанцира максимално от конфликта. Трябва да се помни, че където и да дойде Русия, започва опустошение и разложение. Освен това България трябва да разбере, че подкрепата за Украйна не е подкрепа за самата България, гаранция, че на нейна територия няма да се разиграе руската геополитическа карта, както вече се случва в Косово.

Ако Путин успее да натрупа достатъчно сили, за да реализира концепцията си за „контролиран хаос“, България ще бъде във война непосредствено до границите си. Единственото, което може да спаси ситуацията, е пълното неучастие в каквито и да било политически машинации на Кремъл.

Всяка стъпка към Русия, дори в замяна на материални облаги и доставки на ресурси (включително природен газ), ще бъде белязана с десетократни щети, загуба на репутация в ЕС и потенциални военни конфликти.

Владимир Путин разполага с все по-малко ресурси, за да окаже реален натиск върху Европа, така че той започва да използва терористични инструменти, способни да вкарат Балканите във война, която ще засегне всяка държава в региона.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 178 гласа.

Свързани новини