Last news in Fakti

2 Август, 2022 17:35 2 306 23

Руският посланик в Белград: Косово не е самодостатъчна територия, а оръдие на Запада, като Украйна

  • косово-
  • сърбия-
  • александър боцан-харченко-
  • русия-
  • нато

Представителят на Кремъл обвини САЩ, че искат да поддържат напрежение на Балканите и стоят зад конфликта между Белград и Прищина, макар че именно Москва поощрява агресивните претенции на Сърбия в региона

Руският посланик в Белград: Косово не е самодостатъчна територия, а оръдие на Запада, като Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

Руският посланик в Белград Александър Боцан-Харченко обвини ЕС и САЩ, че целят да поставят Сърбия „на колене“ в конфликта с Косово. Искат да принудят президентът Александър Вучич да се присъедини към санкциите срещу Русия, заяви Харченко в ефира на контролираната от Кремъл телевизия „Соловьов Live”.

„Тази територия – така наречената Република Косово, разбира се, не е самодостатъчна. Точно както киевският режим, и режимът в Прищина е оръдие в ръцете на Вашингтон и на Европейския съюз. Основната цел на целия този тлеещ конфликт е Сърбия отново да бъде поставена на колене. В конкретния случай - като се използва Косово, както и въпросът с Република Сръбска в Босна, за да се окаже натиск върху Вучич, върху Белград. А тук вече идва главната цел – да бъде принуден Вучич да се присъедини към санкциите срещу Русия“ – заяви Харченко, цитиран от БГНЕС.

Представителят на Кремъл обвини САЩ, че искат да поддържат напрежение на Балканите и стоят зад конфликта между Белград и Прищина, макар че именно Москва поощрява агресивните претенции на Сърбия в региона.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бебенце

    18 37 Отговор
    Сега като им спреме газта на сърбите и те ще изпукат от студ.

    Коментиран от #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Георги Сава Раковски

    23 44 Отговор
    Русия трябва да престане да поощрява великосръбския шовинизъм на Балканите - в цялост, и в Косово - в частност!
    Като цяло, руската политика на Балканите е доста провокативна, деструктивна и агресивна в момента!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бебенце

    6 26 Отговор
    Китай и Сърбия видяха от Русия. Сега се очаква Сирия и Венецуела.
  • 6 Ако има кой да гризне,

    14 32 Отговор

    До коментар #2 от "КОСОВО И БЪЛГАРИЯ СА НОВАТА УКРАЙНА":

    ама няма.На руските въдици никой се не лови,а?русиа си заминава,а?
  • 7 Кире Либерало от Факултето

    9 20 Отговор
    Пробвайте да клъвнете на въдичката,да видите каква захранка са ви пуснали руснаците.Ама нещо много бързо омекнахте натювците.
  • 8 ОБУЧЕНИЕ ?

    35 7 Отговор
    Вой на въздушни сирени в Косовска Митровица, който прозвуча в 18.30 ч., постави началото на поредната ескалация на дългогодишния конфликт. САЩ за пореден път се опитват да подпалят и Балканите.

    ▪️ От 1 август в самопровъзгласилата се Република Косово трябваше да заработят нови правила за влизането на сърби. Всички автомобили трябваше да бъдат пререгистрирани с косовски номера, а вместо сръбски регистрационни талони трябваше да се получи специален „декларационен лист“. Личните карти, издадени от сръбското Министерство на вътрешните работи, вече се считат за невалидни.

    Тези изисквания важат и за етническите сърби, живеещи в региона, и техните роднини от Централна Сърбия. Подобни мерки значително ще усложнят живота на сръбското население в региона и всъщност са нарушение на брюкселските споразумения.

    Освен това това е пряк натиск върху сръбското население. Мирните граждани са бюрократично принудени да изоставят истината „Косово е Сърбия“ и да признаят, че Косово е държава. Подобни мерки не предизвикват нищо друго освен раздразнение и желание да се затвори проблемът със самопровъзгласилата се република веднъж завинаги. И познайте на кого е нужно всичко това? Разпалването на тлеещ дългогодишен конфликт- плюс, нека си спомним, че САЩ имат военна база в Косово…Това е нова поредна провокация на чувствителна тема.

    А после, по балкански сме наред ние- България, въпреки, че в интерес на истината можем да си кажем, че вече ни почнаха- гнусната провокация н

    Коментиран от #9

  • 9 ОБУЧЕНИЕ ?

    34 6 Отговор

    До коментар #8 от "ОБУЧЕНИЕ ?":

    провокация на агента на САЩ Кирил Петков целяща да счупи отношенията ни с Русия и пълното изкупуване на медии. С ръка на сърцето казвам открито, че след като станаха известни разкритията за финансиране от страна на «Америка за България», посолството на САЩ започна да прави предложения на журналисти и български издания за «обучение»…

    Това лято е не просто горещо и турболентно- историческо е за целия свят. А зимата ще бъде люта и жестока.

    Следим внимателно обстановката…
    A.Z
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хаха

    10 17 Отговор

    До коментар #1 от "Бебенце":

    нема им е спрем.У нас управляват подлоги на кремъл.построихме им тръба.Сега нищо чудно и да им платим газта.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 пьешу

    6 1 Отговор
    което си е така, така си е.
  • 15 Баце

    6 0 Отговор
    Няква АнАлогия с РСМ???
  • 16 Дръжте крадеца

    5 14 Отговор
    Напрежението се поддържа от русия. Умишлено. Такъв е интереса.
  • 17 Америка

    13 2 Отговор
    Много ги е страх американците да не загубят влияние щото отлете долара и им взе всичките измислени богатства и демокрации

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Прос

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Америка":

    ама със "З"
  • 20 Абсолютно прав е

    4 0 Отговор
    И в Косово, и в Тайланд се опитват да развиват Украински сценарий.
  • 21 СХЕМАТА НА МОРКОВА И ТОЯГАТА..

    2 0 Отговор
    ТАКААААА, СЕГА ТОВА Е ЗАТИШИЕ ПРЕД БУРЯ...КАКВО СЛЕДВА ОТ ТУК НАТАТЪК ??????ВОЕННА БАЗА , ТРУПАНЕ НА ОРЪЖИЕ И КОГАТО Е ДОСТАТЪЧНО ,СЕ ТРЪГВА С ПРОВОКАЦИ...ПРОВОКАЦИЯ 1 ,ВТОРА ,ТРЕТА И ОК ТРЪГВА СБЛЪСАКА....ТОВА Е ЕЛЕМЕНТАРНА СХЕМА ....ТАКА ПРОТИВНИКОВАТА СТРАНА ЩЕ БЪДЕ ПРИТИСНАТА И ЩЕ ИГРАЕ ПО НАШАТА СВИРКА...АКО ДОБРОВОЛНО СЕ БЕШЕ СЪГЛАСИЛА ПРЕДИ,ТЕЗИ УПРАЖНЕНИЯ НЯМАШЕ ДА ИЗВЪРШВАТ...ТАКА СЕ СТИГНА ДО ГРАНИЦИТЕ НА НАЙ-ВЪРЛИЯ ВРАГ, ЕДНА ПО ЕДНА СТРАНИТЕ ОТ ЗАПАД НА ИЗТУК С ПОМОЩА НА МОРКОВА ...И ЕТО СЕГА ВИЖДАМЕ РЕЗУЛТАТА ОТ ТОВА ,КОЕТО СЕ СЛУЧВА....НЕ КЛЕКНЕШ ЛИ , ДА ЗНАЕШ КАКВО ТЕ ЧАКА...И ПОВЕЧЕТО СТРАНИ СИ КЛЯКАТ ,ПРОСТО НЯМТ ИЗБОР ГОРКИТЕ..
  • 22 Путин

    2 1 Отговор
    Украйна е малка страна И ТРЯБВА ДА БЪДЕ ДОБАВЕНА В РУСИЯ урАяя!?!?!?!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: